Varning för skojare som säljer luftrenare

Min 91-åriga mor i Storuman har besökts av en skojare som säljer luftrenare. Hon beskrev det för mig som det var "från Apoteket". Jag hade inte tid att fördjupa mig i saken då i onsdags men har nu fått reda på att det finns en faktura på enligt uppgift 12 000 kr. Ett gårdfarihandlarnas kreatur åker tydligen omkring och lurar svårt sjuka gamlingar att köpa luftrenare som de oftast inte behöver och till ockerpriser. Nu kommer köpet snarast att annuleras enligt hemköpslagen och nasaren i fråga får stoppa upp sin luftrenare i aschlet. Frågan är dock hur många gamlingar han hinner lura innan någon sätter stopp för framfarten.

En luftrenare köper man på JULA för 995 kr.

Tidigare har skojare åkt omkring och sålt brandsläckare för 4000 kr som man köper för högst 400 kr i butik. Och de här kreaturen siktar in sig på åldringar.

Etiketter: , ,

7 kommentarer

  1. B-G. Burman

    Kreatur, vad menar du. Dom kreatur jag känner till lurar inte gamlingar utan är mycket bättre än så.

  2. Maria Skiddi

    Makens farmor köpte för herrans många år sedan en dammsugare i dörrn..för tvåsiffrigt belopp.

    Det är så lågt!!

    Då jag var ute med en brukare i rulle tidigare i höstas och såg en jättefin blomma i en bänk utanför en yreslägenhet så ringde jag på för att fråga vad det var för sort (tänkte införskaffa mig en sån sort å plantera mot garaget!)

    Jag såg att det rörde sig i köket, men ingen öppnade. Jag inbillar mig att lghtsinnehavaren varit utsatt för ruffel å båg, el läst om rån osv å helt enkelt inte öppnade dörren av den anledningen- men jag vet ju inte..

    Men visst är det hemskt- att många kanske är så rädda till slut att de inte törs öppna dörren!

  3. Håkan Rombe

    Svar till B-G. Burman (2012-10-09 09:02)
    Du har rätt! Kreatur har inte lurat några åldringar. Utan kratur hade du och jag svultit ihjäl i vår barndom och då inte kunnat förgylla kommunfullmäktige i dessa tider med vår visdom! Kanske nasartalibaner? Nej det det blir för hårt, talibanerna skjuter ju 14-åriga skolflickor i huvet och lirar i massmordsbranschen. Ja vad ska man dra till med? Ruttna nasare? Eller bara ”samvetslösa girigbukar”?

  4. Mr Cool

    Det är inte bara ”dörrnasare” som kör med fula metoder utan även stora etablerade företag. Mina gamla föräldrar är bägge dementa och förstår ibland inte att de köper saker. Tele 2 inleder exempelvis samtalet med ”Vill du ha billigare telefonräkning” vilket givetvis leder till ett jakande svar från den gamle. Samtalet är nu inspelat och kan användas som BEVIS på att kunden samtyckt till byte till nytt telebolag. Jag har med visst besvär återställt allt till det ursprungliga trots att det skett inte bara en gång.

    Nyligen ringde Miljonlotteriet upp min 88-åriga mors telefon och de torde i sina register vara väl medvetna om hennes ålder. Nu svarade lyckligtvis jag så det blev ingen affär denna gång. Jag vill avslutningsvis tipsa om NIX-registret där man registrerar sitt telefonnummer och då slipper man förhoppningsvis all telefonförsäljning. Man har en åldergräns nedåt i ett flertal sammanhang och det borde även finnas en övre gräns där telefonförsäljning är tillåten.

  5. Håkan Rombe

    Svar till Mr Cool (2012-10-15 11:06)
    Hela affärsidén består ju i att överrumpla folk per telefon eller huxfluxbesök i bostaden. Det är också den i särklass dyraste försäljningsformen. Det är enkel matematik att räkna ut att avanserna vid hemförsäljning måste vara oerhört höga för att betala lön, soc avg, tjänstebil, hotell mm. Priserna är också totalt vettlösa vid sådan försäljning. Håller med om att hemköpslagen borde kompletteras med en övre en övre åldersgräns. Dessutom borde lagen kräva att ett hembesök aviseras minst 14 dgr i förväg och konsumenten i det sammanhanget måste skicka ett svarskort om man VILL ha besök. Alltså konsumenten måste aktivt ÖNSKA ett besök av gårdfarihandlare. Med alla möjligheter som internet ger att handla i nätaffärer och på Blocket har hemförsäljningen spelat ut sin roll för länge sedan. Idrottsklubbar och skolbarn bör dock även i fortsättningen få sälja jultidningar och kolaburkar tycker jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.