Usla lärarlöner I Sverige

Enligt en undersökning av Lärarförbundet ligger svenska lärarlöner mycket lågt, både i jämförelse med andra grupper på arbetsmarknaden och i en internationell jämförelse. Det bekräftar bara vad man kan se och höra med egna ögon och öron. Så småningom får detta svåra skadeverkningar eftersom man får vad man betalar för. Resultaten i den svenska skolan har försämrats under lång tid samtidigt som läraryrket blivit allt mindre lockande för duktiga studenter, i synnerhet manliga duktiga studenter. Denna utveckling har pågått i minst 30 år!  Någon klocka som ringer??

Införandet av individuella löner var rätt väg att gå men kommunerna har inte kunnat förvalta de möjligheter detta ger att höja topplönerna så pass att det ger draghjälp för även medellönen. Ska lärarlönerna fortsätta att vara kommunaliserade tror jag att det är kört. Lärarlönerna i Sverige ligger nu i jämnhöjd med Sloveniens löneläge. Men hur länge? Jag tror vi fortsätter hissen nedåt.

Statsråd och kommunförbund ställer "hårda krav" på skola och lärare för att visa att skolan är ett viktigt område för Sverige. Inget fel i det om man är beredd att betala. Köper man en elektrisk borrmaskin för 139 kronor är man bra dum om man sedan påstår att man "ställer höga krav". Man får det resultat man betalar för.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Håller med

    Du har så rätt. En annan stor bromskloss till utveckling inom detta yrke är ”Las”. Har du väl fått en anställning som lärare så blir du aldrig av med jobbet hur usel du än är. Många duktiga får vackert byta bransch då de aldrig får chansen. Just nu är det inte lätt att komma in på denna marknad då de flesta platser redan är upptagna av andra ”behöriga” lärare.

  2. Rationell

    Stämmer bra det! Rent löjligt låg för våra lärare. Hade själv mycket väl kunnat tänka mig bli gymnasielärare inom matematik men pga. det patetiska löneläget för lärare går det bort och jag läser till civilingenjör istället (som förövrigt inte heller har det så överdrivet fett ställt med tanke på utbildningens svårighetsgrad och längd om man ser till exempelvis civilekonomer från handels eller liknande).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.