Vår Lofotentripp. Del 3

Vi hade en sagolik tur med vädret. Havet låg för det mesta spegelblankt, solen sken och man fick nästan en känsla av att vistas vid Medelhavet. värmen gjorde att vi avstod från att besöka museer och butiker. Från Å satte vi kurs mot Reine. Ett par av våra gäster hade rekommenderat några guldkorn längs kusten. Reine visade sig ligga  som ett litet smycke vid havet omgivet av dramatiska berg.Vi sa genast att hit vill vi bege oss vid nästa resa till Lofoten. Vi åkte runt och spanade efter tänkbara ställen att bo på vid nästa besök och fann ett par fina pärlor. Mitt i idyllen stod  plötsligt en norsk  flagga på halv stång, och det blev påtagligt att livet och döden vandrar nära hand i hand – även här. Jag  tog många bilder av kyrkor, och även på kyrkogårdarna som var grästäckta och smalt in på ett vackert sätt i den omgivande grönskan.

Roliga skyltar och vackra vyer lockar fram fotografen i mig. Tur att jag har en glad och villig fotomodell med mig som gärna poserar. Han såg ofta på omgivningarna med andra ögon och fokuserade gärna på maskiner konstruktioner och sådant. Exempelvis grävmaskinskyrkogårdar traktorer och liknande fann han mycket intressanta.

Denna dag 2 fick jag mitt lystmäte av gudomligt vackra vyer, vita stränder, vackra berg och den vänliga grönskas rika dräkt som kontrasterade mot sten och hav.

P1140246

Reine på lite avstånd. Att det ser lockande ut!

P1140255

Här kan man tänka sig att bo. Fiskebåtar direkt från verandan och en bedövande vacker utsikt.

P1140276

Man fick nästan gnugga sig i ögonen för att förstå att det var verklighet. All denna naturskönhet.

P1140268

Robban tänker visst passa på att hälsa på sin gamle vän – Maks Axeltrykk…. 🙂

P1140259

Alla dessa fiskkroppar har förstås haft en tillhörande skalle….Delikatesser på export. Blivande Bacalao av själva fisken. men skallarna? vad ska de användas till?

P1140280

Bakom varje krök väntade en ny skönhetsupplevelse som tog andan ur oss.

P1140283

Himmel hav och land i oändliga kombinationer

P1140307

Alla dessa kritvita stränder vid turkosblå iskalla hav. Provbadade fötterna. De har knappt återfått värmen idag.

P1140298

Men man skulle vilja kasta sig i det blå

P1140322

En nyfiken säl tittade på oss

P1140333

En av alla idylliska gravplatser längs vägen

P1140336

 

3 kommentarer

  1. Henny Linnea

    Åh, vilka underbara bilder, jag längtar tillbaka till denna underbara plats. Vi hade inte riktigt samma tur med vädret som ni, men Lofoten var ändå en upplevelse utöver det vanliga. Vi frågade om de där torkade torskhuvudena och fick veta att de mals ner till proteinpulver. Om jag minns rätt används pulvret sen till u-landshjälp. Någon norrman därifrån kan säkert säga om det stämmer.

    • Gunnel Forsberg (inläggsförfattare)

      Ja dit kommer jag alltid att längta tillbaka. Känner mig previligerad som bor så nära att det är möjligt:) Tack för info om skallarna. Vi undrade… Att det går att göra underbar bacalao av fisken har vi fått erfara då en av våra norska gäster bjöd oss på en fantastisk måltid i våras.

  2. Allan Karlsson Vagnhärad

    Kan inte låta bli att titta in på VK ibland och din blogg som rymmer så mycket av både glädje och allvar.
    Så det också, demenssjuksköterska, min älskade dog i alzheimer för snart fem år sedan, den 12 nov. 2009 och trots det är så änge sedan så finns alltid saknaden efter henne. Du förstår vad demens betyder, det är bra för många nästan tror att det smittar, det gör det inte.
    Så skriver du vad du gillar och inte gillar, faktiskt så är jag på samma linje. Och alla fina bilder jag ser helt gratis, vet inte om jag kan ta ut någon, det är väl inget hinder?? Vi reste tidigare i yngre år i Norges fjällvärld, vår dotter bor sedan många år i Fredrikstad södra Norge. Kom in i en härlig familj där så vi har upplevt deras fosterlandskärlek och besökte 17 maj ett år.
    Ha det gott och bra Gunnel och Robert, dra upp några fler fiskar. Fisk är bra för hjärtat det vet du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.