Bliv kvar hos mig – i en lite annorlunda sättning

En Alla helgons dag för cirka en miljon år sedan, eller närmare bestämt någonstans kring 1970, åkte mamma pappa och jag som vanligt till kyrkan i Björksele för att närvara vid minnesgudstjänsten över de som lämnat jordelivet under det gångna året. Från den kvällen har jag ett alldeles speciellt minne. Pingstförsamlingens sångare från Vindelgransele skulle där tillsammans med Vormseles dito, delta i sann ekumenisk anda, och framföra ett par sånger vid gudstjänsten.

Vi hade övat ordentligt dagarna innan. Pappa var sångledare med mandolinen på den lilla korpulenta magen, och jag minns att jag var en aning stolt men ändå mest skämdes för vår lilla märkliga skara om kanske 15 personer. En salig blandning av ungdomar och medelålders själar. Huvudbonaderna på plats och gitarrerna högt på magen. Jag och faster Anna-Lisa hade alltid andrastämman, och längst där bakom hörde man farbror Edvins vackra tenor.

När vi kom körande i pappas vita Amazon uppför kyrkbacken lyste rader av marschaller framför kyrkan, och överallt på den snötäckta kyrkogården glimmade det av ljus och lyktor. Jag minns kylan på mina spinkiga nylonstumpeben i de halkiga småskorna, när vi vandrade den välskottade gången upp denna novemberkväll.

Inledningsvis efter att de stämningsfulla kyrkklockorna klingat ut, förberedde sej Björksele kyrkokör harklande för sitt framförande ifrån läktaren. Jag såg dom aldrig men gissar att de var högst en handfull tappra själar på framförandet av döma. Som vanligt i körsammanhang var det övervikt på sopraner. Ett par försiktiga altar och en eller ett par ansträngda tenorer kunde urskiljas bland sopranerna – och så det som jag främst minns och förundras över – kantorns kreativitet – att i brist på basar lägga in en trevande bastuba på djupet. En i sanning spännande men faktiskt ganska vacker sättning i mina små öron där och då.

Icke desto mindre minns jag hur jag som tioåring rördes av deras tolkning av psalmen Bliv kvar hos mig – som jag där hörde för första gången. Den är än idag en av mina älsklingspsalmer. Jag minns även den andaktsfulla känslan lite senare när kyrkovaktmästarens dotter – som var något år äldre än jag själv – tände ljusen ett och ett för de hädangångna medans namnen lästes upp. Hur jag beundrade sättet hon gjorde det på, med ett litet stygn av avund för det hedersamma uppdraget.

Den för mej ovana kyrkoritualen kändes spännande och lite främmande. Man visste inte vad som skulle hända härnäst. Jag minns träsmaken från den hårda grålaserade kyrkbänken. Prästens ord minns jag däremot inget av, men jag kan när jag vill i andanom liksom höra pappas drillande mandolinspel i introt till sången ’När jag änglars boning hunnit’ som vår lilla grupp framförde senare under gudstjänsten.

En otroligt vacker kall och skymningsblå adventsdag 1988 begravdes han på Björksele kyrkogård under en stor vacker björk. Det snöade intensivt av lapphandskar som stilla och liksom symboliskt lade sej i mjuka flingor över graven och oss som stod där. Sov i ro lilla pappa – Sov gott.

7 kommentarer

  1. ellen

    Nämen nu får du sluta skriva så fint o bra! Jag har inte tid att sitta här i New York o snyfta och gråta.

    Stor kram från Ellen

  2. Sonia, född Hedman

    Jag fick lust att bara plankaEllens inlägg, men byta ut NY till Gavle, men så kan man ju inte göra en sådan här allvarlig stund. Detta är det mest fantastiska jag läst på år och dar.
    Varför köpa pocketböcker eller ens gå låna på bibblan när den bästa litteraturen finns på VK-bloggen.

  3. Lillian Lindberg

    Ååh, va´fint du skriver, Gunnel. Kunde aldrig i min vildaste fantasi tro att du, min bästa barndomskompis, skulle bli en sådan magnifik författare. Jag tycker du snarast ska utge en bok samling av alla historier, minnen och tankar du bär med dej. Tack för komplimangen om min pappa Edvin i sångkören. Jag och storasyster gjorde också vårt bästa för att höras i Björksele kyrka Allhelgonahelgerna. Tänk vad tiden runnit sen dess. Men körsången har jag inte lämnat än. Lilla jag har deltagit i filadelfia Storumans sångkör i Stensele kyrka nyss. Fantastiskt roligt! Nordens största träkyrka har den kallats och är fortfarande (tror jag). Det verkar som vår uppväxtmiljö har rötter med sig ända till den dag som är. Och gåvorna Han en gång gav oss, ångras aldrig! Kram och lycka till, din vän Lillian

  4. JN

    Den sången har en särskild plats hos mig också. När en av mina pappor dog sjöng vi i familjen den sången när kurvorna vek neråt och började fladdra på apparaten vid sängen.
    Han andades sista sucken på sista versen. Läs den.
    Ännu bättre, sjung sången!

  5. Gunnel

    Tack Lilian!

    Ja nog är det sant att vi präglats ordentligt av vår uppväxt – på gott och ont. Ja minns du vad ofta vi sjöng tillsammans. Tänk om man kunde få höra hur det lät, men alla kasettband är borta. Jag kommer oxå spec ihåg byxdressarna som du och Barbro hade köpt i Malå, veckan efter branden. vad snygga ni var i dom!

  6. Gunnel

    Kära systrar!

    Ni betyder så mycket för mej!
    Imorgon är det Fars dag. Känner ni som jag – en doft av Aqua Vera herrparfym och brylcreme? Lilla pappsi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.