Kams`n, Filtett`n, Smörbrunne och Kallgröt`n

Just hemkommen från restaurangen Tapas och dess vitlöksdoftande spanska smårätter med en "kontinental" andedräkt som heter duga. R ska tacka sin lyckliga stjärna som är utom puss-håll. Har tillbringat denna trevliga kväll tillsammans med sju sköna brudar. Vi började prata matminnen och vips mindes man en massa nya saker.

Det som vi hemma kallade för Kams kallade någon annan för Småpalt.
Jag kan varmt rekommendera Pelle Molins – Ådalens poesi, där det berättas om ett riktigt häftigt kamskok med förvecklingar. Kamsen är en underskattad lättgjord snabbpalt gjord på ägg mjöl och vatten och var en av min pappas paradnummer.

Filtett`n kunde man som barn få springa till byss och låna – i en glasburk. Alltså – en skvätt hemfilskultur – för att kunna stöpa en egen filbunke. Hemfilet var segt och om man vände skeden snabbt blev den helt ren. Då använde man utan att skämmas, mycket strösocker som gjorde grönaktiga slingor i filet.

Hemma hos oss åt vi mycket kornmjölsgröt från egen gröda, och den åt man med "smörbrunne" – alltså ett gemensamt lågt grötfat på bordet som man åt från varsitt håll och i gröten lade man små gyllene smörklickar. Mjölken hade man i sin egen tallrik.

Dagen efter kunde man äta Kallgröt´n och Filet. Man lade den kalla kornmjölsgröten direkt i det sockrade sega hemfilet och åt. Riktigt gott faktiskt, även om det kanske låter äckligt.

En affärsidé en kall kväll som denna – vore väl att flytta till varma Spanien och öppna ett litet exotiskt hål i väggen där man serverar nordsvenska specialiteter som Kamsn, Kallgrötn och Filet, Misseruppan och Torrgäddan till hutlösa priser. Lappas istället för Tapas…Vad tror ni om detta??

6 kommentarer

  1. A.

    I Spanien skulle nog också klappgröt`n göra succe tror jag, gott!
    Jag älskade stekt gröt som barn, den bruna stekytan får det att vattnas i munnen. Något jag också gillade, som mina barn hurves åt, var makaronvälling och klimpvälling. För att inte tala om fattiga riddare..
    Nakna pojkar det var nog för mig vad ni menar med kams och småpalt.

  2. Sonia, född Hedman

    Gomorron Gunnel, vilken fantastiskt bra idé med Lappas, och som den paltkokerska jag är… count me in! Jag har ju funderat på detta under flera år men i liten skala, till Cityfesten i Gävle, men det har aldrig blivit av. Kanske du vill hänga med på ett hörn, en knapp vecka i början av augusti? Du kunde ju vara med som dragplåster, med dragspelet.

    A. ”Nakna pojkar” har jag aldrig hört i detta sammanhang, intressant! Och förresten, jag gillar att läsa dina kommentarer.

  3. Sonia, född Hedman

    Japp det vet du Gunnel, snart slipper jag slåss med nån om köket *fniss*

    Gör du verkligen egna fesakusar? Det har jag aldrig gjort

  4. Gunnel F

    Japp , ifjol hade vi värsta bak-pysselkvällen i Sävar hos storasyster. Marsipanbak, Mozartkulor, Struvor, Knäck och Fesakusar.
    I år har vi manfall pga Utvandrarna från Röbäck. Kom upp vettja. Om inte annat – så för att se R i volangförkläde;). Jag bloggar mer om detta närmare jul. Här eller i annat forum beroende på hur det går med inläggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.