Nedsvärtad…….

Råken på sjön är fullständigt packad med sjöfåglar av allehanda slag. Vi tog oss en kvällskaffe på 10.ans farstu för att med kikare beskåda våra bevingade kamrater. Vi kunde konstatera att det var många svärtor, knipor och några grå fåglar som vi ej kunnat identifiera än. Om lomeländet – den store fiskmarodören uppenbarar sig, så ska jag banne mig teleportera den per omgående  till andra sidan jordklotet.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Gunnel Forsberg

    Svar till Birgitta (2011-05-18 21:50)
    Det är nog säkrast att hålla sig inom lagens råmärken Birgitta:) Just nu får vi bara njuta av naturens scenerier, se hur livet återvänder och hur nya generationer fåglar kommer till världen och det enda som jagas just nu är RÅTTOR

  2. Eberth

    Men snälla Gunnel, hur kan du utjuta galla över en så vacker och trolsk fågel som lommen. I mina fjällnära fiskevatten har lommen alltid varit ett exklusivt inslag, eftersom den bara finns i ett fåtal exemplar. I samma sjö finns normalt bara en lomfamilj som består av far, mor och högst två barn. Visst, den äter bl.a. småfisk, men en lomfamilj tömmer inte några fjällvatten på sitt fiskbestånd. Det klara vi människor betydligt bättre.

  3. Gunnel Forsberg

    Svar till Eberth (2011-05-18 23:22)
    Lommen är ett mycket vackert och exotiskt inslag i vår fjällnatur precis som du säjer och dess skri en försommarkväll slår an vemodet och vildmarkeni själ och hjärta. I motsats till dina fjällnära vatten där en lomfamilj per sjö finns, så är den här trakten fullkomligt nedlusad med lom och när man vet att en halvkilos röding är 8-10 år gammal och de växer otroligt sakta i dessa näringsfattiga vatten så svider det när man vet att en enda lom på en enda dag smäller i sig hundratals småfisk – som ju aldrig ens får en sportslig chans att ens bli könsmogna eller stora nog att gapa över en krok. Om man tänker i det långa loppet hur många tusen fiskyngel under några sommarmånader (från en enda fjällsjö) som potentiellt kunda ha blivit kilosrödingar så känns det slösaktikt med naturens resurser. Lagom är bäst – även i lomstammen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.