Om två hjärnhalvor på provkörningsstråt

Så begav vi oss – R och jag – ut på provkörningsstråt. På dagens "att göra-lista"  stod även födelsedagspresentshoppande till Jazmine som fyllt 6 år. R hade spanat in några tänkbara nybilsalternativ då han funderar på att byta upp sig och nu var det dags att provköra dessa..

Munderad i rutigskjortan, skinnbyxen och vinterskorna inväntade han mitt sällskap i bilen . Ut kom jag trippande i kappa, sjal och med mina nya snygga mormorsstövlar med ganska hög klack på fötterna. Handväskan i högsta hugg och lite make-up i nunan ifall denna lördagsutflykt möjligen skulle mynna ut i andra stadsrelaterade trevligheter.

Dags för första provturen i en snygg grå stor bil. Ordet "provtur" för mig, ger signaler om behagliga spinnande motorljud, doft av nybilsklädsel, mjuka inbromsningar och komfort, gärna med en kaffetår och kaka på bilaffären. En behaglig åktur helt enkelt.

R hade en annan infallsvinkel på provkörandet och här handlade det om häftiga inbromsningar, tvära kast, wiplashframkallande tvärnitar, aggresiv acceleration och ett ivrigt sökande efter så lodräta ishala uppförs/nedförsbackar som möjligt. Istället för nybilslukt handlade det här om doften av nybrända lameller.(Vad nu det är…) I mitt stilla sinne tackade jag min skapare för att inga alper finns i grannskapet.

Efter en häftig sladdande inbromsning i snömodden i en brant nedförsbacke blev jag utkommenderad i det snorhala slasket för att notera huruvida båda däcken "drev". Osäker på om det var framhjul, bakhjul, eller ett av varje han menade, flackade jag med blicken tillräckligt för att nästan halka omkull och kunde blixtsnabbt konstatera att mina nya stövlar inte var vattentäta. Fällde ut tånaglarna i mild desperation för att hålla mig kvar i upprätt ställning.

Om ni har sett konstverket i Strömpilenkorsningen med alla ben i rörelse, så har ni en ganska lik bild av hur jag tedde mig i detta ögonblick av iskall fruktan innan jag slutligen lyckades klösa fast mig med naglarna i den snitsiga metalliclacken på vidundrets huv.

R var i detta läge inte nöjd med min insats som medprovare, utan hängav sig i ett upphetsat orerande om olämpliga skodon i allmänhet och fruntimmer i synnerhet. För ett ögonblick fruktade jag att han skulle halka in på sitt favoritämne och påbörja en sedvanlig ordslakt av handväskan som företeelse, men han nöjde sig med att göra ännu en häftig inbromsning.

Efter ett antal bilprovningar såg jag min chans att undslippa vidare bergsklättringar ute i oländig terräng. De sista minutrarna satt jag stum med andan i halsen och snickrade på lämpliga tidningsrubriker/dödsannonser som kunde komma till pass efter att man hittat oss upp och nedvända på något hygge instängda och ihjälsvultna i bilen.

Nöjd fick jag istället avsluta stadsturen med lite presentshopping. Därefter återförenades R och jag  under romantiska former på Myrorna innan vi återvände hem till härden. Slutet gott, allting gott.

Etiketter: , , ,

12 kommentarer

  1. annkristin

    du har gett mig dagens goda skratt..:)..ser dig framför mig med dessa prövningar…tur att det slutade romantiskt på ugglan..;)…ha en skön kväll..:D

  2. ellen

    Mellan raderna kan jag ana en ton av olika förväntningar:)Tack för ett rejält gott skratt!
    Var inte överenskommelsen att Robert skulle vara mera ödmjuk och säga…. tycker jag. Han blev nog fartblind och glömde det!
    kram från Ellen

  3. S

    Snickrandes på lämpliga tidningsrubriker/dödsannonser satt även jag i baksätet under resan från Gauto till Vindelgransele påsken -08, med R vid ratten, så jag förstår vad du menar!

  4. Gunnel Forsberg

    Svar till S (2009-11-08 11:50)
    Säja vad man vill men han är en fena på att ratta och har många tusen mil i bagaget. Lite mer lyhördhet över medpassgerares känsla står dock på årets önskelista!

  5. Gunnel Forsberg

    Svar till Daniel (2009-11-08 11:01)
    Jag börjar ana att det pågår maktkamp inte bara på Falcon crest utan även bakom ratten:) på firman. Frågan vem som är räddast är obesvarad 😉

  6. Elisabeth

    Avslutar helgen med att kolla vad du/ni gjort, och fick mej ett riktigt gott skratt. Såg det hela framför mej, kan bara inte riktigt förstå att du nånstans trodde på en lugn provtur… Tårarna rann och jag såg er båda framför mej hur R. blev lite vred i sin iver o frustration över klackeskor o fruntimmer o du din stackare verkligen ville hjälpa, se o förstå…. Ha en skön vecka båda två o ta det lugnt i trafiken! Kram

  7. Gunnel Forsberg

    Svar till Elisabeth (2009-11-08 20:03)
    Mmmm, en smula naiv är jag mina 50 bast till trots, men hoppet är det sista som lämnar människan:) Vi skulle nog ha gjort oss som en liten stumfilm:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.