Medbrottsling?

Grunnar på ett ”etiskt” dilemma. I morse utropade R att gränsen var nådd och jag hörde av vågljudet från badrummet att han vägt sig. I detta läge stoppade jag naturligtvis in mitt inte så lilla glappande huvud och säjer förnumstigt typ ’skyll inte på mig’ utan ta själv ansvar för vad som stoppas in i munnen. Jag har sedan funderat på detta under dagen….

Eftersom jag står för matlagning mer än 360 av årets dagar och även sköter alla matinköp – är jag då ansvarig för familjemedlemmarnas vikt? Tilläggas bör att jag lagar ’vanlig’ husmanskost men aktar mig för de värsta fällorna och försöker tänka grönt och nyttigt. Grönsaker serveras alltid. Däremot så disponerar ju alla var och en sin tallriksyta själv i proportioner och portionsstorlek. Då min mat är riktigt god och uppskattas av mina karlar – (i synnerhet av R ) så äter han av hjärtans fröjd vilket givetvis är smickrande för mig.

Slänger nu ut denna fråga i etern…vems är ansvaret?

Etiketter:

7 kommentarer

  1. Kalle S

    Ansvaret är utan tvekan delat, även om de övriga (bortsdkämda?) vid bordet är vuxna människor med baskunskaper om vad som krävs i olika avseenden för att inte öka sin kroppsvikt.

    Kanske dags att prova dr Dahlkvists fettrika och kolhydratfria kost? Jag har inte ätit så gott och samtidigt så lätt gått ner i vikt som sedan vi började med den kosten. Jo, jag vet att hennes ”lära” är ganska kontroversiell.

  2. Lillian

    Håller med föregående att ansvaret ligger hos båda, men tilläggas bör att ökad vikt inte enbart beror på vad vi stoppar i oss, utan oxå hur mycket vi rör på vår kropp. Men dilemmat är ju att musklerna väger mer då de är vältrimmade. Nu låter jag som en hälsoprofet, men ack va jag felar här.

  3. Simon F

    Vad sägs om lite bacon med smör till frukost? Vissa går nog upp i vikt bara av att titta på den måltiden. Annika Dahlkvist är lite väl pro-fet för att vara hälsoprofet. Visst ska väl ändå det sunda förnuftet kunna ta oss ganska långt?

    Minska ned på portionerna så ska ni se att även magarna minskar. Och instämmer med tidigare talare, det är ju resultatet av in och ut som räknas. Hur har ni det med motionen egentligen? 🙂

    /PT-Simon

  4. Moster/faster Gunnel

    Kära Ku-Simon!

    Nu kom vi in på ett känsligt kapitel som jag skickligt hade undvikit i min frågeställning som enbart handlade om matlagning – om jag är ansvarig för vad och hur mycket en annan människa stoppar i sig. När det blir 8 dagar i veckan lovar jag personligen att börja motionera:)men då krävd det nästan att: På den åttonde dagen skapade Gud motivationen

  5. avol

    icke sa nicke. Den vuxne bär till 100% eget ansvar för vad han/hon stoppar i sig. Däremot borde ni kanske dela på ansvaret av menyplanering inköp osv.

  6. Sonia

    Jag tycker inte alls att det är delat ansvar, utan var och en ansvarar för vad man stoppar i sig. Två enkla tips för att gå ner i vikt är att stänga munnen och röra på benen. Men jag säger som Lillian, ack vad jag felar här.. jag gör ju tvärtom för det mesta. Jag promenerar ju en del varje dag, men jag älskar mat o skumtomtar.

  7. Sonia

    haha kuSimon, va vitsig du var då! Kul att se dig här! Apropå matvanor… jag väntar fortfarande på besked när ni kommer förbi på palt. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.