Håll mitt hjärta – Håll min själ

Sitter och tittar på "Fråga doktorn" som handlar om övergrepp mot barn. Tänker på hur många vi har runt omkring oss som bär på mörka hemligheter, skam och skuld. Idag vågar man tala om ämnet, det finns myndigheter, och professioner som är insatta i problematiken och samhället uppmanar oss att påtala när vi anar att någon far illa. Man talar om vikten av att skulden läggs den den hör hemma – hos förövaren. Det är bra!

Jag tänker på hur previligerad min och yngre generationer är – rent generellt är det idag okej att tala om hur man mår. Man vågar berätta om man varit deprimerad, utbränd, mått psykiskt dåligt utan att stämplas. Vi har många olika ventiler och forum – alltifrån vänner och familj till professionella personer som kuratorer, läkare och psykologer.

Jag tänker på tidigare generationer, på våra äldsta, de som växte upp under knappa förhållanden i umbäranden, och fick genomleva kriser, sorg, förluster, våld, svek och övergrepp utan att kanske någonsin få sätta ord på känslor som smärta, sorg, vrede skuld, och skam. Förutsättningarna att kunna "göra upp", gå vidare, förlåta, läkas eller "förlika sej med" var obefintliga.

Ibland ser jag äldre – främst kvinnor – som är fångade i sin egen ångest och smärta. På grund av sjukdom är de för länge sedan bortom förmågan att längre kunna sätta ord på sina känslor och obearbetade upplevelser. Då fylls jag av ömhet.

Orden räcker inte längre. Medicinen heter värme, närhet, lyhördhet – helt enkelt medmänsklighet. Det kanske inte räcker hela vägen – men det räcker långt. Det är min fasta övertygelse.

Läs texten på sången som Björn Skifs förmedlar med sådan känsla. Lyssna på den – eller ännu bättre – Sjung den!

Håll mitt hjärta Håll min själ
Lägg mitt huvud i ditt knä
Säg att du menar
och vill mig väl
Håll mitt hjärta Håll min själ

Som jag väntat alla år
Du kan läka mina sår
Ta mina händer och gör mig hel
Ta mitt hjärta
Ta min själ

Håll mitt hjärta Håll min själ
Låt mig bara stanna här
Så allt jag ber dig allt jag begär
Håll mitt hjärta Håll min själ
Håll min själ

4 kommentarer

  1. Viktoria

    När jag läser din blogg så tänker jag att jag hade velat att du tagit hand om gammelmormor, gammelmorfar, gammelfarmor, gammelfarfar och mormor. Tja jag hade nog velat att du skulle ta hand om mig då den dagen kommer. Kanske en rätt omöjlig eller åtminstone svår uppgift då alla med gammel eller mormor i namnet inte finns mer hos oss.

    Jag blir varm och glad över att såna som du finns inom vården! Läser din blogg och blir allt som oftast både rörd och road på samma gång.

  2. L.

    Gunnel förutom att du är en kvinna med ett stort hjärta så är du också författare av högsta rang, och jag ser fram emot att få läsa din bok.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.