Kaffeost och Misseruppa

Testade en ny, riktigt god rätt till middag idag. En varm sallad som bland annat innehöll sojamarinerad stekt Halluomiost. Med ens fick jag värsta flashbackupplevelsen. Den utlösande faktorn var just osten. Ni vet – det där speciella gnisslandet som både är läckert och hemskt på samma gång.

Som genom ett trollslag hamnar jag i mammas kök – igen. Det är ost i görningen. Råvaran – mjölken kommer från våra egna kossor, och varje dag gäller samma procedur. Mjölken strilar ned i hinken. Jag kan höra det rytmiska ljudet när de vassa strålarna träffar botten i hinken som mamma har fastklämd mellan sina knän. Hon lutar huvudet med den brokiga hilkan mot kons buktande rödbruna sida. Själv sitter jag på en liten trebent pall och håller i korompan under morgonmjölkningen. Mitt allra första jobb.

När hon mjölkat klart hälls den ljumma skummiga mjölken genom silfiltret ned i den stora mjölkkrukan. Katten sitter på helspänn och väntar på att få smaska i sej silfiltret. Därefter bärs mjölkhinkarna till bäcken för att kylas, men inte idag.

Den största grytan står snart på spisen, full med mjölk. Det är nästan som ett mirakel att följa processen när löpen tillsätts och slutligen ostmassan hälls upp i sina formar för att pressas i durkslaget. Det luktar sött och tryggt av mjölk.

Kaffepannan visslar från spisen och signalerar att det äntligen är dags för provsmakning av den ljumma och ännu lite formbara osten. Något ljuvligare har jag svårt att tänka mej än den vita kaffeosten naturell. Det överträffas endast av osten när den legat i det sockrade kaffet och antagit en seg och halvsmält form. Mmmm

Borta på spisen fortsätter den nu sockrade vasslan att koka för att reduceras ända tills dess att endast den ljuva kolafärgade Misseruppan, eller Missun som vi också kallar den, återstår i grytans botten. Ett slags messmör som bäst avnjutes på en stor bit hårt tunnbröd.

Då hade man ingen aning om att det kanske samtidigt, någonstans i ett land som heter Italien, satt en liten flicka som iakttog och följde sin mammas hantverk i att framställa Halluomiost från just den gården.

3 kommentarer

  1. N´Ove

    Som barn så fick man inte kaffe,
    annat än vid speciella tillfällen. När
    Mor hade gjort färskost så fick man
    kaffeost med socker. Av vasslan
    så blev det mese och kunde av-
    njutas på hårt bröd. Av det du kallar Misseruppan, så kunde man
    koka fingertjocka kams i spadet.De
    kallades för Purregucken. Alltså en
    variant på mesekams, som bäst
    avnjöts med en klick smör. Våra
    mödrar fick verkligen ha fantasi.

  2. Gunnel

    Purregucken!!

    Jag skrattar så jag får ont i magen. TACK Ove för din berättelse. Får man fråga vart du har dina rötter? Somligt låter ganska likt tycker jag.

  3. Sonia, född Hedman

    vet du Gunnel, i går kväll, bara någon timme innan du lade ut denna blogg, så satt jag i Lotta och Eriks kök, och åt middag tillsammans med hans föräldrar och lillasyster som var på besök. Naturligtvis pratade jag vittobrett om din blogg, om ditt otroliga sätt att framkalla minnen från barndomen, och jag berättade även om katten som åt upp silfiltret. Nu ser jag att du ju skrivit om precis det jag pratade om i går. Telepati är ordet!

    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.