Bondromantik och skåningar

Så här i i backspegeln när jag tänker tillbaka på livet som lantbrukardotter, verkar minnena plötsligt kantade av blå himmel, tussiga stackmoln, rödrutiga picknickdukar, gemyt, glada vinkande barn i hölass och en sjungande bonde vandrande bakom hästen. Lite ’Sound of music-aktigt’ där barnen lite tripp-trapp-trulligt sjunger hurtfriska rosenkindade melodier bland hässjorna, och en halmfågelskrämma klämmer i under refrängen.

Fullt så bondromantiskt var det dock inte från min lilla synvinkel sett, dessa heta sommardagar i efterförloppet till sommarens höjdpunkt Lapplandsveckan, som ju alltid ägde rum den andra veckan i juli.

Redan på hemvägen från Husbondliden, på söndageftermiddagen efter den obligatoriska släkträffen nere vid sjön, redan innan smaken av den solvarma Lorangan och mammas goda mjuksmörgåsar med ost och prickig korv hade hunnit lämna minnet, infann sej en liten vemodig klump i magen. En känsla av avsked, av uppbrott och av att sommaren snart var slut. Allt det roliga hade redan passerat. Ett evighetslångt år av väntan till nästa sommarvar allt som återstod.

Man satt där i baksätet fastsvettad på det röda galonsätet och memorerade allt det spännande och roliga som hänt dessa intensiva sommarveckor medans man såg byarna flimra förbi. Ruskträsk, Vormsele, Björksele och så äntligen Vindelgransele. Nästan alltid hade man någon speciell ny vän i åtanke som fick avskedet och vemodet att kännas än tristare.

Nu infann sej brevskrivandets tid – och så även slåttannan, som alltid började denna måndag – om det inte regnade förstås. Och så fort den första hässjan var rest – så hörde man aldrig mer göken igen denna sommar. Inte förrän nästa år.

Redan tidigt på måndagsmorgonen, innan vi barn vaknat, hade pappa varit i farten med hästen och slåttermaskinen och slagit gräsvallen på de omgivande lägderna. Så fort den tjocka hemfilen och brytan landat i magen var det dags att greppa räfsorna och bege sej ut i arbetet. Jag minns hur lent och nött träet i räfsskaftet kändes mot handflatan av alla händer som hållit den under årtionden.

Fullt så lent var inte hässjevirket det gråa och stickiga, som man fick hämta ’däri hässjehopen’. Det var hässjestängren, hässjestöra och hässjestöda. Fotsulorna var så här i juli alldeles hårda och härdade under barfötterna, så man gick obehindrat barfota på alla slags underlag.

Medan man gick där och släpade, såg man i ögonvrån ibland hur kamraterna cyklade iväg till badplatsen och hur de vinkade glatt uppifrån vägen. Man tyckte extremt synd om sig själv. Första dagarna fick man blåsor av dragandet och räfsandet, men sedan övergick de till en prydlig rad av gula valkar i de små förhärdade händerna.

Att hämta posten blev ett välkommet avbrott och kunde i bästa fall innebära ett ljusblått brev från nya brevvänner eller sommarromansen. Detta slet man ivrigt upp och läste medan man vandrade landsvägen hem. Vägrenarna blommade ännu av midsommarblomster och rallarros. Här och där såg man en blåklocka eller en prästkrage som gav en hint om att försommaren var över. Ibland gjorde man sej ett ärende på halva hållet, och knackade på hos faster Anna-Lisa för att låna toaletten. Hon genomskådade alltid det faktiska ärendet och bjöd på något av alla sina goda bakverk och ett glas saft.

Om jag blundar lite, så kan jag faktiskt också minnas härliga stunder från slåttern som matchar fantasibilden. Aldrig har väl en fikakorg varit mer efterlängtad. Smörgås på rågbröd och ost, och så det allra bästa – mammas nybakade varma hastbullar. I svalkan inne i Viktors lon – i Vikstens lon – i Röladan eller i Lilladan baki Flakaberget silade solen sitt guld genom springor och dammet dansade i solstrålarna. Man tog ’minuter’

Detta var långt före någon av oss ens hade hört talas om hösnuva eller pollenallergi. Man var snorig helt enkelt och den skrynkliga näsduken hade sin givna plats i fickan.

Närsomhelst kan jag frammana bilden av pappa Alvar, brunbränd och svettig i sin halmhatt, halsande den årliga Guldusen, hans favoritdricka. Belöningen för en svettig förmiddag. En skummande ljummen sockerdricka till oss barn fulländade den gemytliga stämning som ett väl genomfört lagarbete ju alltid ger.

Idag kan jag tycka att vi nästan var previligerade. Det tyckte våra sommargäster turisterna från Skåne redan då för 40 år sedan. Jag fnös i lönndom. De som tyckte att det fanns något exotiskt i att åka hölass, och som garanterat aldrig provat att snyta svart i näsduk efter näsduk. Som aldrig provat att perforera huvudsvålen i takspikarna på hövinn när vi senare skulle trampa ihop det torra höet som sprutades upp av höfläkten.

………Men som faktiskt aldrig heller fick uppleva den smått magiska känslan av att reda sej ett hemligt bo i höet osynlig för omvärlden. Där kunde man ligga och drömma, längst in bakom takåsarna där solen sipprade in mellan takspånen, och där hussvalans ungar hade träningsläger på andra sidan brädväggen.

9 kommentarer

  1. FotoMicke

    Nämen kolla, vilken bloggare 😉

    Ja, det är ju bara så härligt att i bland tänka tillbaka på det som en gång var *ler* …

    Men ganska härligt att tänka framåt också *ler* …

    Man lever ju bara en gång , och varför vilja sitta och ångra det man inte gjorde, på ålderns höst.

    Hoppas ni hade det underbart trevligt på Umegalan.

    Nää … nu skall jag fortsätta pilla på med fiskeutrustningen, den där gammgäddan jag jagat hela sommaren skall få sig en sista chans i helgen. 🙂

    Ha det göttast !!

  2. ellen

    Käraste systra mi!
    Det var på pricken så där!! Minns du dessutom Dagmar Vikstens härliga våfflor och faster Anna-Lisas bullar och kakor,mums för en ”barnagom”. Jag tror att den arbetsglädjen som vi trots allt arbete upplevde, la grunden för den fina relationen vi har i vår syskonskara idag!
    Kram från Ellen

  3. Sonia, född Hedman

    Denna blogg är precis på pricken som jag minns slåttanna själv, förutom att du minns detaljer mycket bättre än vad jag gör.

    NU förstår jag varför jag alltid varit så förtjust i Guldus. Dom pratar fortfarande på jobbet om alla guldusar jag halsade dagen efter jag halsat något annat, på det glada 70-talet. Hörde förresten att Guldus återuppstått, måste baske mig försöka få tag på en.

    Du kommer snart att få hälsa en ny läsare välkommen, en god vän till mig som fick ett smakprov via mailen och som ville ha mer!

  4. Gunnel

    Härligt Ellen!

    Ja tant Dagmars våfflor var suveräna, och Faster AnnaLisas fikan som sagt.
    Hennes tårtbottnar var förresten oxå något alldeles särskilt. Undrar hur hon gjorde?

    Kram

  5. Gunnel

    Ja, kära du…vi kanske får köpa oss varsin flarra och försjunka i härlig nostalgi.
    Härligt med nya läsare, du är min bästa supporter!
    Önskar dej en bra helg.

  6. Jon Egerszegi

    Sitter missinassa… här i London där jag bor och läser VK på webben för att se vad som händer i Västerbotten.
    Såg din bild och funderade vart jag sett dig. Läste dina texter och insåg att våra liv nuddat varandra som barn som ungdomar… Nu vet jag mer om dina tankar. Kul! Lycka till med allt!

    Jon

    (stenman, jörn, lappis och nåt läger tror jag)

  7. Gunnel

    Hej Jon!
    Visst minns jag dej! Precis från de sammanhang du beskrev. Visst hade du farmor i Vgs? Kul att du gav dej tillkänna från London.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.