Flottarkärlek till en Forsrännare från en Forsbergare

Min pappa kunde ränna den svåra Djupselforsen i en liten likstammig forsbåt. Jag var omåttligt stolt över detta. Ni som har sett utställningen på Vindelns hotell har kanske lagt märke till en stor svartvit förstoring av två män och en båt i en fors. Där har ni honom min, stora lilla pappa Alvar Hedman tillsammans med en annan Vindelgranselbo Oskar Borgström.

Pappa var kort i rocken, ett litet kompakt muskelpaket som inte riktigt nådde upp till fri sikt i vindrutan på den grå Volvo Duetten. Han såg världen genom glipan i ratten och fick hela tiden sitta och tänja på sej vilket kunde se en aning komiskt ut. Det fick ibland barnen som han hämtade upp på rutten till söndagsskolan att fnissa lite. Men han var stark arbetsvillig och hyfsat ’tjurut’ alltså enträgen och envis. Man kan ana vart generna kommer ifrån i somligt!!

När han inte var skogsarbetare eller bonde med hemmansägarens alla vedermödor, deltog han i flottningen i bygdens vackra livsnerv – Vindelälven. Detta slingrande blå band som ger bygden sin karaktär och skönhet, ger liv, fiske, frilufts och skoterliv.

Det var en speciell stämning runt flottningen, en otålig väntan i luften när de började närma sej – flottarna. Mina äldre systrars ögon fick en speciell lyster och nog var deras kinder lite extra rosiga. Gammal som ung passade på att göra utflykter till rastplatserna längs älven dessa svala försommarkvällar medan sälgen savade och man ännu kunde göra visselpipor. De första gökropen kunde höras där man stod i spänd förväntan spanande uppströms.

Jag kan än idag förnimma doften från eldstäderna. Lukten av fura, kåda och bark från det våta färska timret. Över nejden vilade en air av testosteron när flottarna, dessa seniga starka män passerade. De var djärva, hoppandes på stockarna med sina båtshakar. Hetsiga rop, snabba manövrar för att undvika bråtar och så den riskabla forsränningen. Allt sammantaget skapade spänning i luften. Nuet vibrerade i denna fascinerande hantering. Hela älvens yta var täckt av timmer som liksom tycktes leva, och någonstans mitt i allt detta fanns pappa och någon gång kunde man urskilja hans silhuett i en avlägsen båt.

Ett naivt lite sentimentalt och flyktigt hopp om romantik eller i brist på detta – ett hastigt ögonkast från någon dessa ynglingar smittade av sej från mina äldre systrar till mitt lilla småflickshjärta. Å andra sidan vurmade jag visst för äldre män redan då eftersom jag redan vid 4 års ålder var kär i slaktaren – Göte Lif – för: Han är sä snygg när han skär te fläske!!

På några timmar var allting över. Vattenytan speglades mörk blank och tom. Slingor av ljusblå rök från de falnande eldarna skingrades. Man plockade ihop sin fikakorg, plåtburkarna med Nattkorv och Slotts senap, sina saftflaskor och skogskaffepannor och återvände sakta hemåt. Endast gökens rop intensifierades i den ljuva lite fuktiga juninatten. Längtans ljuva tid. Så minns jag flottningen.

6 kommentarer

  1. Sonia, född Hedman

    Fem stjärnor som vanligt. Undrar vart jag höll hus under den här tiden… jag kommer inte ihåg nåt alls av flottningen, tänk va rik du är Gunnel med alla dina minnen!

    Jag minns oftast sånt som är berättat för mig i andra hand, som t.ex. när hovslagaren skulle komma på besök. En av mina äldre systrar frågade pappa hur gammal han var, och pappa svarade ”nog ha han fyllt 20…..” Syrran steg upp i ottan, satte på sig sin finaste stass och fixade till svinryggen, men fick till sin fasa se att hovslagaren var en gammal stöt, liten och krum, och med en stor snus under överläppen. När hon förnärmat konfronterade pappa och sa att han ljugit flinade han och sa: Nääää jag sa bara att han fyllt 20, inte hur länge sen det var”. Det var pappa i ett nötskal.

  2. Ellen

    Jag minns det precis så där! Du fångar stämningen precis på pricken. Minns du när flottarna tältade på ”hövinn”?

    Kram från Ellen

  3. N´Ove

    Med hake och pik.
    Har det flottats miljoner kubik.
    Om detta har det blivit mystik.
    T.o.m. kärlek och romantik.

    Man var ute i alla väder.
    Och veckovis i samma kläder.
    Händernas skinn blev till läder.
    Nattens skydd var några bräder.

    Någon gång hade man publik.
    Någon gång var det stor tragik.
    När en kamrat hade blivit lik.
    Eftermälet är ofta nostalgisk
    retorik.

  4. Gunnel

    Ja just! Minns du historien om natten då Ingo vann. 1959 då skrek visst flottarna – som låg på hövinn med radion i högsta hugg – så högt att en kalv dog.

    Jag saknar dej Ellen!!!!!!!!!!!!!!!

  5. Gunnel

    Ja pappas humor var i en klass för sig!! Men det lutar väl en aning åt att´den gått i arv….eller vad tror du kära syster?

    Minnen är luriga…bäst som det är dyker dom bara upp från ingenstans. Mina verkar sitta i fingarna. Det är först under tiden jag skriver som jag ser vad som kommer ur mej. Prova du med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.