Flyktingkris!

Jag deltog i ett seminarium om situationen i Syrien och dess grannländer. Representanter från Rädda Barnen berättade om den fruktansvärda situation som råder i Syrien och nu även i grannländerna Libanon och Jordanien. Människor flyr från Syrien utan att ha möjlighet att ta med sig något och kommer till överfulla flyktingläger i Libanon och i Jordanien. Situationen i dessa överfulla flyktingläger är fruktansvärda och det råder stor brist på mat, mediciner och andra förnödenheter. Behovet är oändligt stort av hjälp och världssamfundet försöker bidra med stöd i olika former. Sverige har på kort tid bidragit med över 1 miljard kronor. Många av de barn som är i flyktinglägren är svårt traumatiserade och lider av brist på mat. Situationen som beskrevs av de representatnter som arbetar i dessa flyktingläger är obeskrivbar och det finns en uppgivenhet hos de som arbetar mitt i denna krigszon att detta kommer att bli långvarigt. Debatten blev stundtals väldigt het eftersom bland de som var med på seminariet fanns personer med nära släktingar i flyktingläger i bland annat Libanon.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

  1. lf

    Jag tackar för en mycket välskriven och engagerande blogg. Jag försöker följa med på mitt lilla vis.
    Vad jag tycks ha observerat är att Syrienfrågan har på senare tid kommit i bakgrunden.Det verkar som om det liknar 1:a världskrigets skyttegravar. Civilbefolkningens fasor och umbäranden går nog kanske inte beskriva på rätt sätt idag i ett slutet land.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag lyssnade på personer som befinner sig mitt i krigets Syrien och den verklighet de beskriver är verkligen fruktansvärd. Om de bara lyckas förmedla en del av vad som händer så är det hemskt. Media styr mycket av var vårt fokus ska ligga och nu är Ukraina i fokus. Behovet av hjälp är enormt och värst utsatt är barnen.

  2. Dier Yassin

    Är det ingen som vågar nämna elefanten i rummet?
    Låt grannen Israel ta emot en massa flyktingar! De är ju ett ”rikt” land byggt av USA, de har förnödenheter nära till hands….
    …eller?….det kanske inte går så bra då de byggt världens längsta taggtrådsstaket föratt hålla flyktingar ute!.
    De har koncentrationsläger, med vakttorn och taggtråd, där illegala flyktingar kan få sitta i 3år, utan rättegång.
    De utvisade nyss 50000 eritrianer, för att de vill inte att israels judiska identitet skall förstöras, som de kallar det. Hur blir det med Syrianer?
    Och kan man bevisa att man tillhör rätt ras, med DNA bevis, att man tillhör ”Guds utvalda folk” så får man sin ”upplevelse resa” betald av regeringen (vi är alla lika, men dessa går att skillja ut från andra… *ha!*)
    Och för att sätta grädde på moset, so tog man landet från palestinierna, som bott där i 1000en tals år, och ökar varje år ut gränsen och plogar bort folks hus, för att få ”lebensraum”, hade det hetat på tyska.

    Är det ingen som fattar vilka som startade detta krig för att destabilisera området och ta bort alla starka ledare runt omkring sig?
    Vilka som pressar Natos huvudmedlem USA att stötta ”rebellerna” i syrien?
    Minns ni vad -PÅ-, obama var att starta krig i syrien då han stog och ljög om sitt egentliga agenda, så han hällsade på Reinfeldt och Synagogan i stockholm?

    Med tanke på vilka det är som Äger media, så kan ni räkna med att aldrig mer få se nyheter från Syrien, så är det bara.
    Detta är högpolitiskt rävspel som få förstår sig på!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.