Klimatsmart mat

Det svenska jordbruket står för cirka 13 procent av de svenska klimatutsläppen sett från produktionsperspektivet, men merparten (70 procent) av den svenska matkonsumtionens utsläpp sker i andra länder, på grund av en omfattande livsmedelsimport till Sverige.

kött produktion konsumtion

Vi kan alltså äta mycket mer vegetariskt och mer klimatsmart utan att det påverkar svenska bönder om vi väljer svenskt för de kött- och mejeriprodukter vi fortfarande äter.

Det finns en stor potential att minska matens klimatpåverkan, både genom förbättrade produktionsmetoder, främjande av odlingsmetoder som ökar jordens kolinlagring, minskat matsvinn och förändrade kostvanor. En minskad köttkonsumtion skulle innebära en betydande minskning av den svenska livsmedels-konsumtionens klimatpåverkan. En statlig utredning bör göra en bred översyn av skattesystemet inom livsmedelskedjan i syfte att hitta vägar för att minska matens negativa klimat- och miljöpåverkan.

  • Att offentlig sektor ställer samma krav när de upphandlar livsmedel som de regler vi har om miljö och djurhållning för svenska bönder.
  • Verka för klimatsmart mat som norm i offentlig sektor.
  • EU:s jordbrukspolitik, som står för nära 40 procent av hela EU:s budget, måste reformeras så att jordbrukspolitiken blir en kraft i klimatomställningen.
  • Förbjud matbutiker att slänga mat som inte passerat bäst före-datum. Den maten ska istället säljas eller skänkas så att den tas till vara.
  • Gör insamling av matavfall och annat organiskt avfall obligatoriskt.

Kossor antibiotika

Vill du veta mer?

Läs vår klimatfärdplan med 142 förslag för klimatet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.