Medborgare är mer än skattebetalare – reflektioner kring 1 maj

Igår var så första maj. En viktig dag för att uppmärksamma arbetares rättigheter. En dag som påminner om kampen för 8 timmars arbetsdag och som får mig att undra när tiden ska bli mogen för 6 timmars arbetsdag. Det var trots allt bara hälften av befolkningen som förvärvsarbetade när 8 timmar infördes. Sedan dess har vi dessutom sett både ökad mekanisering och digitalisering.

Det jag tänkt på mest dessa dagar är dock synen på medborgare. Allt för ofta upplever jag att människor i politiska diskussioner reduceras till konsumenter eller skattebetalare. Så också i  Moderaternas skuggbudget. De talar om att det ska löna sig att arbeta, men reformerna de vill göra är till för att det ska svida rejält att inte förvärvsarbeta.

Jag vill ha en politik som ser hela människan. Människor bidrar till samhället med så ofantligt mycket mer en den skatt vi betalar. Människor tröstar, utvecklar idéer, finns hos en anhörig som får vård, sprider glädje, tar hand om hemmet, uppfostrar barn, diskuterar, filosoferar, studerar, deltar i föreningar, skapar konst och kultur, säger ifrån, resonerar, förklarar och mycket mycket mer.

Från arbetarrörelsens kamp för 8 timmars arbetsdag står vi idag med vissa partiers kamp för att arbetarna ska arbeta så mycket som möjligt. Snabbare, effektivare, längre och till högre ålder. Vi bör istället sätta fokus på hur kan vi tillvarata den utveckling vi haft för att skapa mer livskvalitet för människor.

 

 

 

2 kommentarer

  1. Olle

    Har nu sökt personal för enklare montering i 4 månader ,de som sökt har i princip blivit hittvingade av arbetsförmedlingen och ganska fort gjort klart för oss att de inte är intresserad. Jobbet är rent och vi betalar bättre än avtalet säger och kollektivavtal finns.Finns också några invandrare som sökt men vi fordrar svenska i ord och skrift så detta fungerade inte. Var finns dessa arbetslösa funderar vi på ??

    • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

      Hej Olle,
      Ja, det är många som vittnar om att det är svårt att rekrytera idag. Vi har många företag i Västerbotten som det går väldigt bra för men som har svårt att hitta rätt kompetens. Särskilt svårt blir det såklart när vi har en högkonjunktur som nu.
      Vi behöver jobba på flera fronter. Dels behövs utbildning till de som är arbetslösa så att deras kompetens bättre matchar kompetens som efterfrågas, dels behövs service m.m. förbättras på mindre orter så att det blir mer attraktivt att flytta dit. Dels behöver vi göra något åt situationen att det idag inte går att få lån för att bygga hus i tex. Bjurholm. Vi har flera kommuner i länet dit folk vill flytta och bygga sitt drömhem och stadga sig, som hittar jobb, men som inte kan flytta dit för att det inte går att få lån för att bygga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.