Egons blogg

Ekonomi.

 

Att lära barnen att hantera pengar är viktig uppgift som förälder. Vi började tidigt lära våra barn att planera sin ekonomi. Jag tycker att vi lyckats skapligt med den uppgiften och roligt var det många gånger. Att som barn ställas inför val och fatta egna beslut, är inte lätt alla gånger. Vi försökte verkligen att få barnen att ta ansvar och se resultat på sin planering i tidig ålder.

Flickorna hade blivit så stora, 7-8 års ålder, när att resa på solsemester kom upp på dagordningen. De hade bekanta som åkt utomlands och nu ställdes frågan, om inte vi också kunde åka på solsemester. Efter en tids funderande, så beslöt vi tillsammans med barnen, att vi skulle planera för en utlandsresa. Vi bildade en semesterförening, där våra barn var i styrelsen. Äldsta dottern blev kassör och jag ordförande, övriga familjemedlemmar blev ledamöter.

För att få pengar till resan, startade vi en rad verksamheter. På vårarna rev vi björknäver av skog vi skulle avverka. Det sålde vi till näverslöjdare runt hela Sverige. Flickorna deltog i allt arbete med att riva näver i skogen och skötte ekonomin. De bar näver fram till vägen och lade det på släpvagnen. Vi vuxna gjorde det mesta av arbetet, men barnen fick känna sig delaktiga. Förutom björknäver, så fiskade vi gädda och sålde till en uppköpare, som fanns i Åsele på den tiden. Gäddan såldes vidare till Frankrike. Detta pågick under ett par års tid, innan vi fick ihop pengar till en resa till Rhodos. Barnen tog verkligen uppgiften på allvar och missade inget tillfälle, att tjäna pengar till semesterföreningen.

Flickornas intresse för affärer och att arbeta för att nå mål, kom snabbt till användning när vi kommit till Rhodos. Vi skulle vara där i två veckor och flickorna kom fort igång med affärer. Efter första dagen hade de tillsammans med andra barn, som var där på semester, börjat att samla tomflaskor som de sålde. Pengarna de fick in på flaskorna, skulle de ha till en fest, sista kvällen på Rhodos. Vi föräldrar, visste inget om vad som pågick, förrän sista kvällen. Då hade barnen köpt massor av godis och dricka. Festen var inne i ett trapphus på hotellet. Det var dricka och godis, mer än vad de kunde äta upp.

”Livet är inte de dagar som gått, utan de dagar man minns”, Pjotr Andrejevitj Pavlenko

En kommentar

  1. Kicki

    Men vad kul att läsa dessa minnen pappa! Jag trodde att det var så där alla familjer gjorde när de ville åka på semester. Vilken barndom vi hade och det har vi dig och mamma att tacka för!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.