Egons blogg

Vattentaxan?

 

 
I går var det en kommunmedborgare, som ringde mig angående vattentaxan. Före Påskhelgen var det två stycken till, som var på mig om samma sak. Han funderade, om det var lagligt att ändra grundavgiften, till att gälla byggnadsytan? Det kan i praktiken innebära, att en del bostäder, kan få tre till fyra gånger dyrare avgift. Lagerbyggnader och industrilokaler kan få tio till tjugo gånger dyrare vad han kunde förstå.  Det var frågor jag inte kunde svara på.
Andra funderingar han hade, var hur kostnaderna debiterades vatten och avlopp. Är vi kostnadseffektiva? Ska vi hålla på med rörarbeten själva? Ska kommunen ha personal och maskiner för GVA- arbeten? Vem betalar vad? Ja, hans frågor var många och mitt svar blev, att han skulle kolla på Kommunens hemsida, om det finns någon information om den nya vattentaxan där. Är du inte nöjd med information där, så kontakta ansvarig tjänsteman.
Detta är ett utdrag ur vattentaxan.
Lägenhet: ett eller flera utrymmen i byggnad som i upplåtelsehänseende bildar en enhet. I fråga om sådana utrymmen i bostadsfastighet, eller därmed jämställd fastighet, räknas varje påbörjad 150-tal m² bruttoarea (BTA) enligt svensk standard SS021053 som en lägenhet/ byggnadsenhet.
I dagens VK, under ordet fritt, är det en skribent som ser den nya vattentaxan, som en extraskatt på stora hus.  Kanske vi politiker, måste tänka om i denna fråga?

En kommentar

  1. Max Brantholm

    Hej Egon.

    Vad jag förstår får en kommun inte ta ut mer avgifter än vad det kostar. Kommunen får alltså generellt inte gå med överskott.

    Jag anar att vi i Dorotea dras med samma problem, som ni i Åsele. Kommunerna själva dras med för höga kostnader och det gör att invånaren får väldigt höga avgifter.

    Bestämmelsen att kommunerna inte får ta ut mer än vad det kostar blir en ”tandlös tiger” när det inte finns intresse från politikerna om att effektivisera och skapa bra förutsättningar för invånarna.

    Som det nu fungerar kan kommunen i stället för att betala försörjningsstöd från sociala, tillfälligt anställa dessa utsatta människor inom tekniska. Kostnaden för invånaren blir i stort sätt densamma.

    Det du ”sätter fingret på” är ett stort problem i våra småkommuner. I Dorotea har kommunen både höjt skatt och avgifter vilket medför många problem för oss. Mindre omsättning hos våra köpmän och fler besök på sociala för att erhålla försörjningsstöd.

    Om vi ska kunna överleva och utveckla våra kommuner behövs det politiker, som verkligen förstår problemen. Politiker, som värnar om folket mer än vad de värnar om sig själva. Nu framstår det problemet med stor tydlighet i både Åsele och Dorotea vilket borde klargöras för alla inför stundande val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.