Egons blogg

Att spara?

 

 
Samtidigt som budgetarbetet för 2014 drar i gång, börjar verkställigheten av 2013 sparkrav verkställas. De lagda sparkraven, torde knappast vara tillräckligt, för att få en budget i balans. Det är säkert många, som inte har klart för sig, hur effekten av besparingarna kommer att slå.
Det första vi kommer att märka, är när gatlysen släcks. Det blir en hel del släckta lampor efter vägarna. Men en sak man kan fundera över, när man läser anbudshandlingarna för byte och släckning av lampor. I en del byar finns lampor efter vägar, som inte är plogade och kan inte släckas förrän det blir barmarksföre. Varför är dessa lampor tända, då det inte bor folk efter vägen? Man kan undra, hur länge lyset får vara släckt den här gången, innan det ska tändas igen? Vi har provat denna sparform tidigare.
Att vi måste effektivisera och koncentrera den kommunala verksamheten är ett måste, då kommunens inkomster minskar. Att vi släcker en del gatlysen, är saker vi kan acceptera, men när sparivern övergår till dumhet och lysen börjar släckas i husen för att folk och företag flyttar, då tappar kommunen stora inkomster. En sådan spariver tillsammans med prestige, gör att våra sparbehov ökar snabbt och då räcker det inte med att släcka några gatlysen.
 

3 kommentarer

  1. sylvia Samuelssn

    Att spara in 200.000 på belysning i vårt gatunät är inget konstigt. Byar har visat att genom att tända senare och släcka tidigare så är sparbetinget i mål. Inga lampor behöver tas bort.
    Dålig planering är det när ena året byter vi ut elslukande lamopr till lågenergilampor fullt ut. Nästa år genomförs sparbetinget vidare med en ny upphandling. Byarna märker ut med band, kommunal tjänsteman kommer ut och tar bort bandet på lyktstolpen och sprayar med färg. Därefter kommer den som tar bort lampan. Kostnaden för att köra till byar och skruva ur några lampor både i Åsele och Fredrika delen av kommunen rimmar inte med den inbesparade kostnaden för elförbrukning. VI i vår kommun ska focusera på TILLVÄXT i stället!

  2. Johan

    Hej Egon och Sylvia.

    Då varken du eller Sylvia har varit uppe på kommunalkontoret och diskuterat frågorna ni tagit upp runt släckningen av gatlysena i Åsele kommun så verkar ni ha fått några fakta om bakfoten. Både du och Sylvia är varmt välkommna att komma upp och diskutera dessa frågor med berörda ”tjänstemän”, istället för att först blogga och sen diskutera.

  3. Egon Persson

    Tack för inbjudan, men för min del tror jag inte det behövs.Vad har jag för fel i min blogg? Jag har bara läst handlingarna, som finns om släckning av gatlysen och gjort en komentar.Läs min blogg en gång till, så förstår du vad jag menar. Jag svarar bara för mig själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.