Egons blogg

Kultur.

 

 
Gårdagens fullmäktige var en lugn tillställning. Tjugoen frågor på dagordningen var överstökat på en timme. Det var inte många inlägg kring frågorna. En viktig sak, som kom fram under mötet, var att till fullmäktige den 20/5 skall det väljas ungdomsråd och den fasta fullmäktigeberedningen. Det låter som ett steg framåt.
En annan intressant sak, var den information vi fick av Region Västerbotten, kring kultur för äldre. Det är en satsning som vänder sig till 65-plussare i Västerbotten. Kulturen har stor betydelse i vård och omsorg. Det är något jag själv har fått vara med att uppleva. Jag har haft förmånen att få arrangera och delta i olika aktiviteter i våra äldreboenden och fått se hur de gamla lever upp. Dom har otroligt att dela med sig av, i form av historier och minnen från en svunnen tid.
Forskning visar att kultur är en hälsofrämjande och förebyggande faktor. Med hjälp av flera kulturaktiviteter och sociala mötesplatser för äldre, kan vi öka deras välbefinnande och skjuta fram behovet av vård och omsorg. Detta är en viktig insats, då antalet äldre ökar i länet. I dag är det nästan 50.000 personer, som är 65 år och äldre. Här kan kulturinsatser hjälpa till att hålla nere kostnaderna för vård och omsorg, samtidigt som de äldre får en meningsfull tillvaro.
Det som behövs är ”eldsjälar”, en satsning från kommunen, mycket ideellt arbete och långsiktighet. Hur når vi det?

2 kommentarer

  1. sylvia samuelsson

    Ja gårdagens information från Kultur för äldre var en riktig höjdare. Frivilliggruppernas verksamhet i Åsele/Fredrika och terapiverksamheten på Åseborg finns redan som en mycket god grund för att utveckla kulturkonceptet i vår kommun.

  2. Max Brantholm

    Hej Egon!
    Jag slutar aldrig att förundras över ”överhetens” kamp för sitt självbevarande.

    Region Västerbotten tar sig tid att åka ut och informera om något som de flesta känner till mycket väl. Framförallt inom vården har det varit känt under lång tid. I Dorotea har detta uppmärksammat för cirka 13 år sen och på BVG investerades det en hel del i det nu Region Västerbotten ”slår ett slag för”.

    Region Västerbotten visar tydligt på att de är desperata. Även om alla tycker att de här frågorna ska avhandlas av landstinget och kommunerna själva så har Regionförbundet hittat ett sätt att sprida positiva vibbar för sitt eget överlevande.

    Det här är ett sätt av byråkrater att bygga byråkrati. Manipulation av ovetande människor ingår i deras agenda.

    Om det nu skulle vara ett projekt i vanlig ordning, som den här informationen avser är det betydligt bättre att pengarna spridits ut på varje kommun och inte till Region Västerbotten.

    Det här är inte en fråga för Region Västerbotten!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.