Edward Riedl (M)

Pensionsåldern

Det är tråkigt att det är så svårt att föra seriösa debatter likt den om pensionsåldern. Reinfeldt har inte föreslagit att vi ska höja pensionsåldern till 75 års ålder som det verkar i debatten utan lyft fram att möjligheten att jobba längre borde finnas. Eventuellt höjd pensionsålder diskuteras idag mellan riksdagspartierna i en särskilt grupp. Intressant att notera är att flera partier, däribland socialdemokraterna, varit öppna för att höja pensionsåldern. Men det är med glädje jag ser det gamla språkröret, Per Gahrton, för miljöpartiet skriva ett debattinlägg där han menar att Reinfeldts förslag är för viktigt för att slaktas av den röd-gröna oppositionen. Förhoppningsvis ansluter sig fler och väljer att vara med och ta ansvar för vår gemensamma framtid.

Det positiva som hänt sedan vi fastställde pensionsåldern till 65 år är att vi i snitt lever betydligt längre idag. Det är fantastiskt bra. Men utmaningen är att om vi vill ha samma nivå på pensionsutbetalningarna i framtiden så måste vi få in mer pengar. Antingen betalar vi mer skatt när vi jobbar eller så får vi lägre pension. Svårare än så är det inte. För att tro att det bara löser sig känns som rätt riskabelt. Men just nu fortsätter de röd-gröna partierna att lova utan rimliga möjligheter att leverera.

Det är inte politikerna i Grekland som bär ansvaret för haveriet ensamt. Faktum är att de väljare som gick på alla dessa fagra löften har ett precis lika stort ansvar.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

14 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Oreflekterade ryggmärgsreflexer var att vänta. Arbetslinjen skaver. Det är ganska tydligt att de som förespråkar 30-timmars arbetsvecka är överrepresenterade bland dem som spyr galla. Och några ”gruvarbetare” som föredrar att leva på andras arbete. Någon begåvad tanke på hur vi (de) ska klara framtidens pensioner syns inte bortom horisonten. Bra då att ”gamlingen” Per Gahrton träder fram och säger något konstruktivt. Det är ett enormt slöseri att en massa vitala och kompetenta seniorer bara sparkas ut från arbetsmarknaden vid 65 (67). Detta är särskilt tydligt inom offentliga sektorn med läkare som fortsätter efter 67 som lysande undantag. Mycket bra med en statsminister som vågar ta upp framtidsfrågor långt bortom nästa val utan att räddhågset hesitera inför Aftonbladets ledarskribenter!! Vi svenskar borde faktiskt förtjäna en vald president som spanar långt in i framtiden i sådana viktiga framtidsfrågor som Reinfeldt tar upp. Som en svensk Vaclav Havel.

  2. Isak

    Herr Riedl är snabb när chefen hamnar i blåsväder. Nog
    hade det väl varit mer logiskt att gå ut och berätta vad
    Moderaterna skall göra för att minska ungdomsarbetslös-
    heten i stället för höjd pensionsålder.

    Sen om inte Herr Riedl vet det så har jag som anställd
    avstått lön under mitt yrkesverksamma liv. För att på
    ålderns höst få en pension att kunna leva av. Därför är
    det dubbelt orättvist att vi pensionärer skall betala
    högre skatt än dom som arbetar.

    Att det var en konservativ regering som i Grekland lov-
    ade mer än den kunde hålla, då är det lite förmätet att
    kasta skit på dom röd/gröna i Sverige.

    Och inte är det väl så sympatiskt att ta pengar från
    sjuka och arbetslösa och sen dela ut till dom som hade
    ett arbete, och då mest till dom som tjänade mest. På
    vilket sätt blir Sverige ett bättre land, för att dom
    som har det tufft får det värre.

  3. Mr Cool

    Som du mycket riktigt påpekar så är detta förslag bara en förlängling av nuvarande gräns som ger en rätt att vara kvar i befintligt arbete till 67. Dessutom så ger ju jobbskatteavdraget positiva effekter om man kryddar med att arbeta efter 65. MEN det står idag företagare fritt att anställa även en 100 åring om kompetensen är önskvärd.

    Det som gör mig ytterst tveksam är att få över 60 är högpresterande även om goda undantag finnes och denna kader har oftast genom åren tillskansat sig en god lön. Vi kan då lätt hamna i en situation där äldre ”klamrar sig fast” vid en tjänst av rent ekonomiska skäl utan att helt fylla arbetsuppgiften. Arbetsgivaren kommer då att organisera om och hävda övertalighet vilket ger möjlighet att avskeda. Detta då i ett läge där yngre förmågor förhoppningsvis törstar efter en plats på arbetsmarknaden. Idag har vi relativt hög arbetslöshet och läget blir inte bättre av en ständig import av människor som ibland helt saknar utbildning och som vi får lära att läsa och skriva. Nyckeln till mer pengar i systemet är givetvis att så många som möjligt arbetar och då med full kraft men det förefaller som om vi går mot en utveckling där färre skall försörja fler. Det är givetvis ohållbart i ett längre perspektiv. En generell höjning av den allmänna pensionsåldern är nog att föredra framför detta.

  4. Ante Johansson

    Det är inget fel att uppmuntra äldre att jobba längre och kanske skapa en deltidsarbetsmarknad för äldre. Men det finns en risk med detta. Det kan bli så att dom med dom tyngsta och lägst betalda jobben får så låg pension att dom tvingas jobba långt upp i åren medan dom med bra betalda jobb och bra försäkringar och fysiskt lätta jobben har möjlighet att välja att pensionera sig tidigt. Vi måste se till att dom med låga löner inte TVINGAS jobba länge.

  5. Maria Skiddi

    en diskussion om fakta handlar det om. genast görs det till en lag? fattar nada. Ingen kan med äran i behåll undgått att fatta detta -anser jag.

    Vyssan lull liksom…

    ”Vi har rätt till”- ” Reinfeldts ättestupa” osv ggr flera. Det är så märkligt att se/höra ropen skalla- om rättigheter UTAN ATT DESAMMA SER ATT MED DE FÖLJER SKYLDIGHETER.

    Reinfeldt tar upp ett viktigt ämne till diskussion. Hade det varit bättre att vi kör huvvet i kalklet å funderar varför vi har ont i det?

  6. Conny Forsström

    Pension senare ska vara FRIVILLIGT, hör ni det, högerpolitiker????
    Sedan att ni hävdar att det minsann är så lätt att byta jobb är också strunt! För en kapitalistisk marknadspolitik krävs en viss arbetslöshet, det säger alla ekonomer på er sida. Så hur ska en 60-åring byta karriär? Dessutom åldras man och blir svagare fysiskt, vilket inte borde komma som en chock, ens för högerpolitiker.

  7. Edward Riedl

    Svar till Mr Cool (2012-02-08 20:52)
    Höjd pensionsålder med ett par år kommer aldrig att ske utan bred politisk uppslutning. Dessutom står det inte i motsats till möjligheten att arbeta längre för de som vill. I takt med att allt färre försörjer allt fler kommer innehållet i pensionen att urholkas och många kommer säkert att vilja jobba ytterligare något år om de orkar.

  8. Edward Riedl

    Svar till Ante Johansson (2012-02-09 07:48)
    Ingen kommer att tvingas jobba längre utan bred politisk uppslutning i pensionsgruppen. Däremot kommer pensionens storlek att påverkas av hur länge personen ifråga finns kvar på arbetsmarknaden. ingen skillnad mot idag.

  9. Edward Riedl

    Svar till Maria Skiddi (2012-02-10 02:28)
    Jag håller med dig om att det är viktigt att vi i god tid vågar diskutera den här typen av frågor. Det gör politiker och partier som avser ta långsiktigt ansvar för landet och dess invånare. Att populistiska partier väljer att plocka snabba billiga poänger ger dem troligen inte långsiktig trovärdighet.

  10. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2012-02-11 13:32)
    Vi har inte föreslagit annat än att det ska vara frivilligt. Däremot kan det hända att pensionsåldern höjs med ett par år ifall det finns bred politisk uppslutning för detta. Socialdemokraterna har pratat i den riktningen. Vi får väl se vad som händer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.