Edward Riedl (M)

Skogen ger oss jobb och välstånd

skog

Igår besökte jag Norra Skogsägarna för att lära mig mer om vår viktiga exportvara skogen. VD Pär Lärkeryd och den näringspolitiske strategen Jonas Eriksson gjorde förmiddagen både lärorik och intressant. Sverige står för 7% av det globala exportvärdet på skogsprodukter trots att vi bara har 1% av skogen. Förklaringen är inte minst att vi är världsledande på skogsteknik. Dessutom så får vi mer skog desto mer vi brukar den i Sverige eftersom vi återplanterar till skillnad från i många andra länder. Det gör att vårt skogsbestånd har nästan fördubblats sedan 1930 fram tills idag. Produkter från skogen står för 10,5% av vår totala export. Så skogen skapar både jobb och välstånd i Sverige.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

10 kommentarer

  1. Maja Ghi

    Varför kommenterar du inte den nya topptjänsten som moderaternas kommunalråd har fixat till sin maka i Umeå Kommun? Visst vore det något spännande att blogga om?

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Ditt påstående är felaktigt eftersom hon anställts på korrekt vis. Men jag har skrivit om det jag menar är ett otrevligt sätt att angripa henne som kvinna.

  2. Gunnar Viklund

    Det går bra att slå sig för bröstet men det vore ju bra om du tänker på Svaveldirektivet som gör att exporten av skogsprodukter som tramsporteras sjövägen från Norrland fördyras med 100 kr/ton.
    Den Moderat ledda regeringen har medverkat till detta beslut.Sammanlagt kostar det industrin 20-25 miljarder.Risken är att vissa industrier slås och att transporter överlag kommer att bli dyrare.Svaveldirektivet innebär att fartygen måstae köra på ren diesel som redan är en bristvara och förmodligen dieselpriset att stiga för samtliga transporter inkl/privatbilismen.
    Gunnar Viklund Pappers Obbola Ronny Kassman Pappers Obbola

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Jag håller med dig om problemen med svaveldirektivet. Samtidigt inser jag att det arbete som Göran Persson (S) startade kring ett renare Östersjön också är viktigt. Men vi måste nu politiskt se till att vi tar oss igenom övergången på ett bra sätt utan att industrin drabbas alltför hårt.

  3. Erik

    Edward, passa på och följ med någon timmerbil från Ekträsk och ner mot kusten. Du ser nämligen inte skogen för alla träd. Det finns något som heter infrastruktur, tyvärr förbisett av M-politiker i Norrland.

  4. John

    Tja som sagt var , SkogsNisse har väl bidragit med en hel del !!! Med eran fria arbetskraftsinvandring så har ni väl bara höjt standarden för företagen men de arbetslösa byggnadsarbetarna och lärlingarna de är bortglömda .Polackerna och alla andra låglönearbetare tar över nu . Å du är nöjd !!!

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Den fria rörligheten inom Europa är i grunden bra. Sveriges välstånd är helt beroende av handel och rörelse mellan länder. När det sker oschysst konkurrens ska vi givetvis inte acceptera det. Men det är två olika saker.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Jag sitter inte ständigt uppkopplad för att ta in kommentarer. Ibland tar det några timmar ibland några dagar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.