Edward Riedl (M)

Något som stör mig….

Jag möter människor som i olika sammanhang skriver eller säger: I alliansens Sverige är det vi sjuka och arbetslösa som betalar för allt. Jag får inte den matematiken att stämma. På vilket sätt betalar de in pengar till statskassan? Jag trodde i min enfald att det var de som arbetade och betalade skatt som betalade för de som var sjuka och arbetslösa – Inte tvärtom?

Missförstå mig inte med detta. Självklart skall de som är friska och har ett arbete betala skatt. Skatten skall användas till skola, sjukvård och mycket mycket annat – Även också bidrag och ersättningar till de som inte kan försörja sig själva för stunden.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

5 kommentarer

  1. Leif

    Läser du inte tidningarna, följer du inte med i det samhälle de dina har skapat?? Självklart är det ju inte arbetslösa och sjukskrivna som betalar med pengar för dom pengarna dom hade över tar ni tillbaka så fort som möjligt, dom betalar med sina liv och hälsa efter att ni föser omkring arbetslösa som boskap runt om i sverige och tvingar på sjukskrivna en otrolig press att bli frisk i tid för att överleva rent ekonomiskt. Det jag menar, är att ni ska sänka a-kassan ännu mer och varför inte dra in fler sjukskrivningar för att spara med pengar för att kunna betala för svininfluensan. Då har ni löst den här krisen som ni löst andra kriser, hoppas för din skull att du aldrig blir sjukskriven när ni själva har makten, då förstår du.

  2. Isak

    Herr Riedl är störd. På vilket sätt betalade
    han in pengar till statskassan under alla år
    som han studerade. Mig veterligt så hade Herr
    Riedl i solidarisk ordning rätt till alla de
    förmåner och rättigheter som alla andra svens-
    kar, trots att han inte betalade någon skatt.
    Herr Riedl har i flera bloggar under sistone,
    med en dåres envishet predikat solidaritetens
    lov. Eller var det bara tomma ord?

  3. Jacob

    1. Det finns något som kallas incitament, utan vilka vår ekonomi skulle klappa ihop. Det måste vara skillnad mellan att arbeta och att inte arbeta. Dessutom är alla skatter snedvridande. http://en.wikipedia.org/wiki/Excess_burden_of_taxation

    2. Har man inte något som helst personligt ansvar att exempelvis ha tecknat en extraförsäkring eller ha en sparad slant? Vilket samhälle lever vi i när människor inte påstås klara att inkomsten minskar med en fjärdedel för en period?

    3. Sverige är ett av världens friskaste länder, men sjukskrivningstalen är bland de högsta. Det som skiljer Sverige från andra länder är sjukförsäkringssystemet och arbetsmarknaden.

  4. Edward Riedl

    Svar till Leif (2009-08-14 17:47)
    Jag delar inte din bild av dagens Sverige även om jag förstår att det finns många som har svårt att få sina liv att gå ihop. Det handlar om både tid och pengar för många människor. Dessutom glöms ofta gruppen låginkomsttagare bort när det handlar om människor som har svårt att få ekonomin att gå ihop. I Sverige finns det faktiskt arbetslösa som har högre månadsinkomst än vissa låglönegrupper. Tyvärr glöms det ofta bort.

  5. Edward Riedl

    Svar till Isak (2009-08-14 21:01)
    Jag betackar mig för den låga nivå du bidrar med. Under alla år jag studerade på universitetet arbetade jag och betalade in skatt. Mina sista år som studerande arbetade jag lite drygt heltid. Men nu var det inte detta som det här handlade om.

    Jag skrev i mitt inlägg mycket övertydligt att det handlade om synsättet – Självklart skall vi som är friska och har ett arbete solidariskt betala våra skatter. Dessa skatte skall användas för vår gemensamma välfärd med sjukvård, skola, bistånd och allt annat som är självklart för ett rikt civiliserat land som Sverige. Det inkluderar, vilket jag skrev, även ersättningar till de utan arbete och med sjukdom.

    Det jag vände mig emot var synsättet att det är de sjuka och arbetslösa som bekostar dagens välfärdssverige – För det är fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.