Edward Riedl (M)

Kommer Lycksele lasarett finnas kvar i framtiden?

Jag sitter just nu nere i Stockholm på ett Norrstyrelsens arbetsutskott. Trots att regeringen inte gett något klartecken för något storlandsting forttsätter miljoner och åter miljoner kronor att rinna iväg på denna dröm. Framförallt socialdemokratin fortsätter envetet driva frågan i norrland, givetvis med varierat stöd av andra partier i de olika länen.

Detta trots att nackdelarna för Västerbotten är uppenbara. Om vi ser på den tidigare regionbildningen i Västra Götaland så skulle troligen Lycksele lasarett i sin nuvarande form försvinna. Akutsjukvården i Lycksele kommer med största sannolikhet att försvinna med en storregion oavsett vad vissa politiker säger. Dessutom är farorna för Norrlands regionsjukhus i Umeå överhängande med ett storlandsting. Idag styr vi själva i Västerbotten över den här frågan vilket varit gynnsamt.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

2 kommentarer

  1. Kent, Yvonne, Annika, Håkan, Maria, Elvy och Hans

    Vi har varit på samma möte som Edward – trodde vi, tills vi läste vilka slutsatser han drog av mötet. Låt oss till att börja med säga att vi har fört en mycket intressant diskussion om hur den kommande sammanhållna norrlandsregionen ska kunna organisera den politiska verksamheten så att vi kombinerar regional helhetssyn med lokal demokratisk närvaro och där besluten får ett reellt politiskt innehåll.

    Vi är långt ifrån färdiga, utan kommer att fortsätta resonemangen i Norrstyrelsens styrelse och i våra partiorganisationer. Norrlänningarnas inflytande över den egna regionens verksamhet är en alltför viktig fråga för
    att Edward ska få raljera över den.

    Tvärtemot vad Edward påstår finns ett gemensamt norrländskt intresse av att värna och utveckla hälso- och sjukvården i regionen, såväl i inlandet som vid kusten, alltifrån den nära vården till den högspecialiserade vården och universitetssjukhuset.

    Vi har redan idag ett bra samarbete i regionen. Men vi inser att den offentliga sektorn står inför stora utmaningar. För att klara välfärden och få fart på tillväxten krävs ett starkare och mer samlat Norrland. Det är därför landstingen i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland vill bilda Region Norrland – en regionkommun med ett sammanhållet ansvar för hälso- och sjukvård och regional utveckling i norra Sverige.

    Region Norrland handlar om att ta fasta på de speciella förutsättningar som råder i Norrland. Vi kan organisera verksamheten utifrån den verklighet som råder här och skapa inomregional balans. Vår demokratiska organisation och våra välfärdstjänster kan utformas för att överbrygga gleshet och långa avstånd.

    Besparingar i central administration och samlade resurser ger bättre möjligheter att verka i alla delar av Region Norrland, inte minst inom hälso- och sjukvården. Ett framgångsrikt regionalt utvecklingsarbete ger också på sikt större resurser till hälso- och sjukvård och annan
    samhällsservice. För Lycksele sjukhus är detta inget hot, utan en möjlighet.

    Kent Ögren, Annika Eriksson och Yvonne Stålnacke, Norrbotten. Håkan Lindh och Maria Grip, Västerbotten. Elwy Söderström och Hans Hedlund, Västernorrland

  2. Edward Riedl

    Svar till Kent, Yvonne, Annika, Håkan, Maria, Elvy och Hans (2009-08-19 15:19)
    Självklart var vi på samma möte. Men sju begåvade politiker, som ni själva, från den nora regionen borde kunna läsa att detta inte var ett sammandrag från det aktuella mötet. Det var skrivet allmänt kring själva frågan om storlandsting och det slösaktiga i att fortsätta arbetet trots att regeringen inte gett något klartecken. Dessa tre aktuella landsting brottas med underskott i klassen flera 100 miljoner kronor i år. Att i det läget lägga ytterligare miljoner och åter miljoner av skattebetalarnas pengar känns aningen fel.

    Om nu samarbetet i den norra regionen är så himlasprudlande bra kanske Maria Grip (V) från Västerbotten kan förklara för västerbottningarna varför PCI-frågan slutade med en så dyr nota för just oss i Västerbotten?

    Och när det gäller alla dessa fantastiska möjligheter för Lycksele lasarett kanske du Maria kan berätta för inlandsborna på vilket sätt det gick till i Västra Götaland eftersom de flesta mindre sjukhus blev av med den akuta vården. Berätta om din och storlandstingets dröm om en stor vårdcentral i Lycksele och se om den överensstämmer med deras syn på framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.