Edward Riedl (M)

Sjukdom innebär inte automatiskt sjukskrivning

Just nu pågår det en smutskastningskampanj mot försäkringskassan och alliansregeringen. För den som inte ser mer än rubrikerna och hör arga socialdemokrater kan man undra om regeringen består av idel onda människor! Senast idag skriver några läkare att dödssjuka tvingas ut i arbete utan mänsklig hänsyn. Det finns säkert fall idag, precis som under den socialdemokratiska regeringen, där människor hamnar i olyckliga situationer och där regerlverken blir alltför snäva. Sådant skall både statliga tjänstemän och politiker hitta vägar för att undvika.

Men tillfällig eller permanent sjukdom får inte innebära automatisk sjukskrivning. Det är varken bra för den enskilde eller samhället. Grundprincipen måste vara att den som har nedsatt arbetsförmåga kan bli föremål för sjukskrivning. De flesta med kroniska sjukdomar arbetar och mår bättre av det än av alternativet. Samhället skall dessutom vara inriktat på att rehabilitera de med nedsatt arbetsförmåga tillbaka till arbetslivet. Därför har alliansregeringen satsat enorma summor av våra skattepengar på att korta köerna inom sjukvården och bygga ut rehabiliteringen. Det är en human politik som gör att fler människor kan komma tillbaka till arbetslivet och arbetsgemensakapen.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

21 kommentarer

  1. Isak

    Det som är smutsigt med kampanjen är att politiker blandar
    sig i professionens bedömningar när sjuka människor kan ut-
    föra sitt jobb eller ej. Bäst skickade att göra denna be-
    ömning är patienten, läkaren och utredande instans. Att
    jaga in dom sista kronorna är inte ens felräkningspengar.
    Att utreda och ha en administration för hundratals miljoner
    extra avslöjar ju bara vilken människosyn som ligger bakom.
    Försäkringskassan har fått klä skott för billiga poänger
    som allianspartierna tror sig vinna på att jaga sjuka. Men
    fler får nu upp ögonen för dom verkliga avsikterna.

  2. Person

    Är det de vanliga borgerliga tankesmedjorna eller kanske försäkringsbolagens onda genier som varit mentorer när alliansbyggarna lade upp strategin för Försäkringskassan? Vid sakförsäkringar är alltid bolagens mål att slippa betala eller åtminstone lindra ”skadan” för aktieägarna. T.ex. går ju en bil med intryckt front fortfarande att använda. Och en cancersjuk kan fortfarande sköta ett arbete. Till och med permanent sängliggande kan tydligen arbeta, trots att de betalat sjukförsäkringsavgiften. Vad är det egentligen vi försäkrar oss emot?

  3. leif

    Märks att du inte har en aning om vad som händer ute bland vanligt folk. Från era sida ser det säkert ut sådär, ni tror säkert att det fungerar också. Men vakna upp och lukta på skiten, prata med anställda på försäkringskassan vad dom tycker, läs på nätet om alla som drabbats. Visst hände det förut med men under er ledning har det ökat lavinartat. Ta ert ansvar!!

  4. hans

    En vilseledande artikel som du skriver. Att man kan arbeta vid vissa sjukdomar är ingen nyhet och det vet säkert alla. Tror du inte att det finns anledning till sjukskrivning om en läkare gör en sådan bedömning eller misstror du läkarna? Läkaren har kontakt med patienten och har god utbildning för sin bedömning. Kontakt med patienten har däremot inte försäkringskassans s.k förtroendeläkare.Om en läkare anser att jag inte kan arbeta under en viss tid så ska detta gälla. Ingen kan bedöma det bättre än en läkare i kontakt med en patient.
    Fortsättning följer>>>>>>>>>

  5. hans

    >>>>>>>(forts)När bedömningen är gjord så ska det vara patientens rättighet att erhålla sjukersättning. Till detta betalar vi skatt, när vi är friska och kan arbeta och skall då inte ifrågasättas av någon tjänsteman vid försäkringskassan. Att dessutom som den s.k alliansregeringen sätta tidsgränser för olika sjukdomar är ju rent tragisk.

  6. Classe

    Nu ser vi hur den mörkblåa och gamla högern gör sig påmind. Jaga de som är sjuka och handikappade. Medan de rika och högavlönade får skattesänkningar. Tänk på detta inför valet 2010 så får en ny regering och blir av med dessa egoister.

  7. lf

    Menar du att läkare bluffar? Här går nog gränsen.Edvard Ridel verkar sakna empati.Hur kan en sån person vara i landstinget och företräda sjuka personer.Tänk er han som landstingsråd!Den grundsyn som präglar du som moderat borde förpassas till solidaritetens bakgård.

  8. Edward Riedl

    Svar till Isak (2009-12-02 12:33)
    Politiker blandar sig inte i enskilda bedömningar och regeringen jagar inte sjuka. Men det sprids en bild att så är fallet.

    Tvärtom är det nödvändigt att ha bra och fungerande regelverk så att trygghetssystemen fungerar väl för dem som behöver dem.

    Den som inte kan arbeta pga sjukdom skall givetvis omfattas av våra trygghetssystem. Om detta inte görs måste regelverken förändras.

  9. Edward Riedl

    Svar till Person (2009-12-02 13:05)
    Den som pga sjukdom har nedsatt arbetsförmåga och inte kan jobba skall givetvis omfattas av våra trygghetssystem. Om så inte är fallet måste regelverken göras om. Men den som kan arbeta, sjuk eller frisk, skall givetvis också göra det eller stå till arbetsmarknadens förfogande. Alternativet gör i slutändan att våra trygghetssystem ansträngs till den grad att de som verkligen behöver det allmännas stöd inte för det.

  10. Edward Riedl

    Svar till leif (2009-12-02 13:07)
    Självklart har jag och de andra från regeringspartierna ständiga kontakakter med ”vanligt folk”. Vår utgångspunkt är att den som är sjuk och inte kan arbeta skall omfattas av våra trygghetssystem. Vulgärdebatten att dödssjuka skall tvingas ut i arbete är ingen politisk viljeinriktning från alliansregeringen. Är det fel på regelverken och lagstiftningen så att vi får sådana konsekvenser kommer förändring givetvis att ske.

  11. Edward Riedl

    Svar till hans (2009-12-02 15:32)
    Jag tror inte ens (S) vill att behandlande läkare skall kunna besluta om långvarig sjukskrivning. Men fråga någon av dem på bloggen och se vad de säger. Den behandlande läkaren skall ha patientens bästa för ögonen och ha en god relation. Att då samtidigt i vissa delar ha myndighetsutövning gentemot patienten skulle allvarligt skada deras relation.

    Därför har vi i Sverige ett system med förtroendeläkare på försäkringskassan som sköter myndighetsutövningen. Jag skulle inte vilja ha det på annat sätt.

  12. Edward Riedl

    Svar till Classe (2009-12-02 19:40)
    Alliansregeringen har satsat mer skattepengar än någon tidigare regering på sjukvården och dessutom kraftigt förbättrat möjligheterna till rehabilitering.

    Jag delar med andra ord inte din uppfattning. Regeringen har istället försökt få ordning och reda på våra trygghetssystem så att de som verkligen är i behov av dem får den hjälp de behöver. Men självklart kan det bli fel på vägen som måste korrigeras.

  13. Edward Riedl

    Svar till lf (2009-12-02 19:57)
    Du måste skilja på den behandlande läkaren och försäkringskassans läkare. Den behandlande läkaren som möter patienten i sjukvården skall ständigt ha patientens bästa för ögonen. Men att belasta relationen läkare-patient med myndighetsutövning vore olyckligt. Jag har inte ens hört (S)-företrädare föreslå något sådant.

    Den som är sjuk och inte kan arbeta skall omfattas av våra trygghetssystem. Den som kan arbeta, sjuk eller frisk, skall arbeta eller stå till arbetsmarknadens förfogande och omfattas av andra trygghetssystem.

  14. leif

    ”Den som är sjuk och inte kan arbeta skall omfattas av våra trygghetssystem.”

    Men trots många vittnesmål om att detta inte stämmer så gör ni i alliansen något åt detta! Förbluffande

    Och vad är det för fel att en doktor som är insatt i en patient skall få sjukskriva en människa? Istället skall en ”läkare” på försäkringskassan utifrån några papper göra en bedömning utan att ens träffa patienten. Ett helt makalöst system som finns under den fina alliansens tid vid makten.

  15. Edward Riedl

    Svar till leif (2009-12-04 02:19)
    Socialförsäkringsministern Christina Husmark-Persson har redan gett försäkringskassan i uppdrag att se hur de nya reglerna tillämpas. Om det är så att svårt sjuka tvingas ut i arbete kommer reglerna att förändras.

    Den behandlande läkaren skall vara patientens starkaste försvarare. Skulle långvariga sjukskrivningar beslutas av densamma blir läkaren också en myndighetsutövare i deras relation. Jag har inte ens hört socialdemokrater kräva något sådant. Även de hade ett system med läkare som bedömde hos försäkringskassan.

  16. lf

    Där ser man att Ridel litar mer på försäkringskassans läkare.
    Vilken cynism! Denne man skall vara med och bestämma inom sjukvården.De läkare som sett som sitt uppdrag att värna om sjuka och handikappade måste vara förtvivlade och uppgivna.Rösta inte på denne man i nästa val.

  17. leif

    Som tur för borgarna så har man inte sådana som Edward som rådgivare. Nu kommer det fram att alliansen backar om reglerna. ett stort steg framåt. Femton steg bakåt för Edward som inte kan se misstagen i det egna partiets politik, pinsamt. Ingen egen vilja?

  18. Edward Riedl

    Svar till lf (2009-12-04 17:52)
    Jag litar inte mer på försäkringskassans läkare. Men jag anser att den skillnad som de båda läkarna har är viktig för både den enskilde patienten men också för samhället och våra trygghetssystem.

    Återigen måste jag ställa dig frågan. Vilket politiskt parti driver din linje att den behandlande läkaren samtidigt också skall möta patioenten som myndighetsutövare? Jag tror det vore olyckligt.

  19. Edward Riedl

    Svar till leif (2009-12-04 21:52)
    Återigen har vi väldigt olika uppfattning om både verklighet och skeenden. Jag ser det som en styrka att ständigt pröva om de förslag vi beslutar om också för den effekt vi vill att de skall ha.

    Grundprincipen att sjukförsäkringen skall finnas för de som verkligen behöver den kvarstår fortfarande.

  20. Hoss

    Du har ju helt rätt Edvard, Frys ut de lata jävlarna, för nu får det väl vara slut, att vi som bara fått skatten sänkt med upp emot 100 miljarder (alla pensionärer undantagna, förstås)vi vill ju mera, än att betala simulanters lyxliv. åk upp till sjukhuset, och titta dig omkring, det vimlar av låtsassjuka, så kan vi inte ha det.

  21. Edward Riedl

    Svar till Hoss (2009-12-08 13:43)
    Jag kan bara konstatera att du inte läste vad jag skrev utan istället gjorde en egen tolkning. Är det dina egna åsikter eller fördomar du vill ge uttryck för genom dina inlägg?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.