Edward Riedl (M)

Det är dags att skilja facket och socialdemokratin åt

Insändare av mig publicerad i dagens VK:

För några dagar sedan avgick Kjell Hanseklint som ansvarig för IF Metall norra Västerbottens medlemstidning Viljan. Han gjorde det i protest mot att tidningen blivit ännu mer partipolitisk. På sin blogg skriver han att han inte vill göra något socialdemokratiskt propagandablad vilket han varit tydlig med redan från första början.

För mig framstår det som absurt att flera fackförbund fortsätter att knyta sig så hårt till ett parti, socialdemokraterna, trots att medlemskåren avspeglar valmanskåren i stort. När de fackanslutnas pengar både genom direkta och indirekta stöd slussas in i s-partiet borde fler reagera inom fackförbunden. Pengarna borde rimligen användas för medlemmarnas bästa och inte för socialdemokratins bästa
Fackets uppgift bör vara att ta tillvara sina medlemmars intressen och inte vara en förlängning av socialdemokratin. Genom vissa fackförbunds ageranden får de mer än hälften av sina medlemmar att känna sig utanför. Kyrkan och staten skiljdes åt för några år sedan. Nu är det dags att skilja fackförbunden och socialdemokratin åt.
Edward Riedl (M).
Etiketter: ,

64 kommentarer

  1. leif

    Ja visst låter det konstigt att ett fackförbund måste vara så nära ett parti. Tycker att resten av partierna från vänster till höger får börja bedriva en politik som mer står på arbetarnas sida, vilket detta är en stor bekräftelse på.

  2. TC

    Ja det är skandal att Sverige ännu inte har fria o politiskt obundna fackföreningar. LO är idag nästan enbart en socialdemokratisk propagandaorganisation, o på exakt varenda fackmöte jag gått på så har vi uppmanats att rösta på sossarna o om det är någon av oss som ändå röstar på Alliansen så anses de vara allmänt korkade idioter. Facket talar allmänt föraktfullt om Sveriges folkvalda Alliansregering.
    Sverige är bara marginellt bättre än Kina där fackföreningarna är så totalt integrerade i kommunistpartiet att separata fria fackföreningar där inte ens anses behöva existera.

  3. Per A.

    Detta är helt och hållet en intern fråga för de olika fackförbunden, och dessas respektive medlemmar.

    Vill du påverka i denna fråga så får du väl ansluta dig till något relevant förbund.

  4. Alejandro Caviedes

    ska du förespråka att facket skiljs från socialdemokratin, måste du i konsekvensens namn kräva att svenskt näringsliv, som är fackets motpart, ska skiljas från moderaterna. För även om svenskt näringsliv, till skillnad från facket, inte öppet redovisar att de finansierar er moderaterna, så är detta ingen hemlighet. Och det är inte heller ngn hemlighet att svensk näringsliv också har medlemmar som inte är moderater

  5. Isak

    Facket med alla dess förbund och avdelningar är självständ-
    iga föreningar och organisationer. Många av dessa samar-betar mer eller mindre med lokala eller centrala politiska
    organisationer i dom flesta fall socialdemokratiska. Detta
    sker öppet och i demokratisk ordning. Denna fråga om sam-
    arbetet har moderaterna drivit på VK:s blogg minst tio ggr.
    det sista året. Moderaterna är nu desperata och griper var-
    je halmstrå för att flytta fokus från moderaternas och re-
    geringens havererade politik när det gäller pensioner,
    sjukförsäkringen och arbetslösheten.

  6. Erik

    Först FRA och nu det här!!! Varför i hela friden ska alltid moderaterna försöka kontrollera allting? Om fackens medlemmar vill eller inte vill samarbeta med socialdemokraterna är väl deras sak???

    Alliansen får då inte min röst.

  7. Herman

    Så är då hr Riedl igång igen med att ”klanka” ner på dem som inte delar hans konservativa politiska uppfattning:

    Förts får Conny Forsström en skopa ovett ”Istället för att ständigt fara vidare i dina utfall, varav många helt saknar verklighetsförankring” sedan är det dags för lf: ”Först försökte du som vanligt vara lite otrevlig..”

    Hr Riedls argumentationsteknik har mycket övrigt att önska av en politiker som strävar mot riksdagen – dessa påhopp på personer som inte delar ER högeråsikter är mer av ”dagiskaraktär” än en seriös politisk diskussion.

  8. Calle Fridén

    Jo vi vet att högern tycker så. Det står er fritt att börja driva den frågan inom fackföreningsrörelsen. Problemet är att ni saknar både trovärdighet i politiken, vilket gör att behovet av en fackföreningsrörelse som fortfarande har behov av det parti man en gång startade fortfarande finns, och att ni inte får gensvar inom facket.
    Det står alla medlemmar fritt att driva frågan om oberoende fackföreningar, eller t o m starta egna. Gör det för all del. Det finns inga stadgar eller annat som hindrar er.
    Mn istället kan ni fråga er varför det inte sker

  9. Wotan

    Som alla säger, det finns ju en förklaring till fenomenet – socialdemokraterna har traditionellt varit arbetarnas parti. Det har varit en motsägelse att engagera sig fackligt om man röstar moderat.
    Du borde inte oroa dig, om ni lyckas få någon trovärdighet som ”det nya arbetarpartiet” kommer det där att lösa sig själv. Jag tvivlar dock.

  10. Johan Karlsson

    Mycket bra skrivet! I dagsläget gynnar facket knappast sina medlemmar. Någon mer bakåtsträvande organisation torde vara svår att finna. Dessutom är facket inte demokratiskt utan korporativistiskt. Att man tidigare tvångsanslöts till Partiet är något som förknippas med diktaturer. Många var tidigare medlemmar i SAC i protest mot detta. Både Metall och Skog & trä har tom uteslutit förtroendevalda som visat sig sympatisera med partier som ledningen inte godkänt. Så den som anser att man ska gå med i facket för att påverka i annan riktning är inget annat än en hycklare.

  11. Isak

    När Herr Riedl är i trångmål rycker alltid Johan Karlsson
    ut till hans försvar. Att facket är trängda både av krisen
    och arbetslösheten råder ingen tvekan om. Men att reger-
    ingen dessutom öppet attackerar anställningstryggheten är ju närmast en krigsförklaring. Sen blandar Herr Karlsson
    ihop kollektivanslutningen och syndikalismen och blottar
    sin okunnighet om historiska fakta. Med Centern i spetsen
    försökte borgerliga kandidater vinna sina kamraters för-
    troende i fria fackliga val på Volvo i Göteborg, dom fick
    visst 45 röster bland 12500 anställda. Om detta hycklar man inte Johan.

  12. Men hur blir det, med det nya .......................

    Vid senaste valet så stod det på valaffischerna ”Moderaterna det nya arbetarpartiet”. Men avsågs det med den texten att folk skulle arbeta mer? Således var den inte riktad till att M skulle försöka få flera arbetare att rösta på M. Vad beträffar pengar till partier så är ju M duktiga att få stöd från de rika och från företag. Men det tycker Du att det är helt riktigt, eller hur? Du kan ju läsa på historien. Högern nu M, röstade mot allmän försäkringskassa, flera semesterdagar, m fl reformer som var till för att förbättra situationen för löntagare.

  13. Det är farligt med Dumperskalle

    Moderaterna står för att fler skall få arbete.Enkelt ju fler som arbetar med vita jobb så kommer det in mer skatt som gör det möjligt att sänka skatten för dessa arbetare.
    Det stora problemet i Sverige är utanförskapet.
    Det kommer Alliansen att fixa var så säker.Men då måste man se möjligheter och inte bara sitta och backa bandet för då blir vi överkörda av övriga Europa.I entreprenadkretsar brukar vi tala om ”Dumperskalle”,det är när man kör i samma hjulspår tills man sitter fast.Där får aldrig Moderaterna hamna,utan låt andra dunka sin panna blodig och märka att dom kommer ingen vart.

  14. Sven

    ”Dumperskalle” det har redan alla högerpartister – man har kört samma politik sedan 30-talets Europa.

    Ge mer till de redan rika och håll tillbaka arbetarna – ge de ”lägre stående klasserna – folket” bröd och skådespel så håller dom sig på mattan – har det låtit från högern i årtionden även så i dessa tider!

  15. Edward Riedl

    Svar till leif (2010-01-07 10:51)
    Fackförbundens starka anknytning har snarare historiska förklaringar än dagspolitiska. När tiderna förändras bör även strukturer förändras i takt med detta.

    De med arbeten (framförallt de med låga inkomster) har haft en otrolig reallöneutveckling under alliansregeringen. Ett fackförbund som ser medlemmarnas intressen bör bejaka sådant och inte vara partimegafon åt socialdemokratin som åter vill chockhöja deras löneskatter igen.

  16. Edward Riedl

    Svar till TC (2010-01-07 10:58)
    Det är om just detta jag skriver. Att många känner sig utanför i ett politiserat fackförbund som är partimegafon åt socialdemokratin istället för att tillvarata medlemmarnas intressen. Jag såg att tappet hos fackförbunden också var störst hos de mest politiserade.

  17. Edward Riedl

    Svar till Per A. (2010-01-07 11:05)
    Självklart har de demokratiska processer att följa. Mitt inlägg är opinionsbildning och ett försök att väcka tankar hos de aktiva i fackförbunden. Jag tror att vi behöver fackförbund även i framtiden och det vore synd om de spelar ut sin roll genom att vara lydförbund åt socialdemokratin.

    Enkel majoritet i ett fackförbund innebär inte att det är rätt att ”beskatta” även de övriga 49% för att stödja socialdemokratin.

  18. Edward Riedl

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-01-07 11:13)
    Detta är ett av de sämsta argumenten ni socialdemokrater har när förhållande fack och parti kritiseras. Lokalt i Västerbotten finns inget sådant samarbete som du påstår. Inte heller på det nationella planet finns längre ett sådant samarbete. Skulle det finnas några ekonomiska transaktioner, vilket ni ibland påstår, så skall det avbrytas per omgående. Politiken skall stå fri från särintressen.

    Företagare som inte är moderater skall självfallet inte tvingas stödja oss ekonomiskt lika lite som fackligt anslutna icke sossar skall stödja socialdemokratin. Detta är för mig självklarheter.

  19. Edward Riedl

    Svar till Isak (2010-01-07 11:40)
    Bara för att det sker öppet och demokratiskt behöver det inte alltid vara rätt. Fackligt anslutna icke sossar borde inte tvingas betala stöd till socialdemokratin. Det borde rimligen vara upp till de enskilda medlemmarna att stötta socialdemokratin (eller annat parti) om de vill.

    Jag tror vi behöver fackförbund även i framtiden som tillvaratar medlemmarnas intressen mot arbetsgivare och makthavare. Det nära sambandet till socialdemokratin riskerar dessvärre att bli en black om foten.

  20. Edward Riedl

    Svar till Erik (2010-01-07 11:50)
    Det är precis tvärtom. Socialdemokratin kontrollerar idag vissa fackförbund och min hållning är att de skall vara fristående och verka för medlemmarnas intressen.

  21. Edward Riedl

    Svar till Herman (2010-01-07 11:58)
    Du har fått svar på liknande inlägg tidigare. Jag har inte för avsikt att fortsätta den här typen av meningslösa diskussioner med dig eller någon annan. Men du är varmt välkommen att både läsa och kommentera det jag skriver på bloggen.

  22. Edward Riedl

    Svar till Calle Fridén (2010-01-07 12:38)
    Precis som du skriver står det oss fritt att driva frågan vilket vi också gör – Därav detta inlägg.

    Meningen med föreningen är kanske den viktigaste frågan. En bostadsrättsförening eller idrottsklubb är också demokratiska i sin styrning och ledning precis som ett fackförbund. Men en knapp majoritet kan för den sakens skull inte göra vad de vill med pengarna (teoretiskt kan de men inte moraliskt). Det är möjligen den diskussionen vi bör ha i Sverige när det gäller fackföreningsrörelsen.

  23. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-01-07 15:51)
    Precis som du skriver finns det en historisk förklaring till varför det ser ut som det gör. Jag är en av dem som försöker förändra inför framtiden. Det känns otidsenligt med fackföreningar så hårt knutet till ett enskilt parti.

    Jag är med i flera föreningar som är helt politiska trots att jag är politiker. Olika föreningar har olika syften för sina medlemmar. Det är hela min poäng. Borde inte fackföreningsrörelsen ägna sig åt sin medlemmars intressen. Så kan de som vill sedan ansluta sig till vilka partier de vill.

  24. Isak

    ”Bara för att det sker öppet och demokratiskt behöver
    det inte vara rätt” Bäste Herr Riedl detta svarar du mej
    på en tidigare kommentar. Är det då rätt att jag måste bi-
    draga med pengar till moderaterna genom d.s.k. partistödet
    som sveriges riksdag beslutar om. Trodde att du stödde dom
    demokratiska principerna för vår demokrati. Eller vilka in-
    skränkningar är du beredd att göra.

  25. Edward Riedl

    Svar till Isak (2010-01-07 19:52)
    Jag upplever mig inte vara i trångmål men välkomnar både dem som delar och dem som inte delar mina åsikter att både läsa och kommentera min blogg.

    Hur menar du att regeringen attackerar anställningstryggheten?

  26. Edward Riedl

    Svar till Men hur blir det, med det nya ………………….. (2010-01-07 20:02)
    Jag är emot att särintressen stödjer enskilda politiska partier oavsett om det är företag eller fackföreningar. Det finns många fackanslutna moderater precis som det finns många socialdemokratiska företagare. Ingen skall genom kollektiva beslut behöva stödja varken det ena eller det andra. Den som vill stödja ett enskilt parti har alltid möjligheten att bli medlem i aktuellt parti.

    Att använda historia som starkaste argument för att något skall fortsätta i framtiden visar ofta på att skälen att fortsätta som tidigare är svaga.

  27. Edward Riedl

    Svar till Det är farligt med Dumperskalle (2010-01-07 21:18)
    Utanförskapet är det stora problemet och trots den värsta ekonomiska krisen globalt på 100 år ser det ungefär ut som när(S) styrde Sverige i högkonjunktur. När världskonjunkturen vänder har vi goda möjligheter att lyckas väl i Sverige med att fortsätta bryta utanförskapet. Våra stora satsningar på sjukvård, rehabilitering och stöd tillbaka till arbetslivet gör att människors utanförskap kan brytas.

  28. Edward Riedl

    Svar till Sven (2010-01-08 10:21)
    Att påstå att politiken inte förändrats på 80 år är en gravt förvanskad historiebeskrivning. Partier som inte utvecklas med sin samtid får rimligen inget stöd hos människor.

    Sedan är det precis tvärtemot vad du själv skriver. Alliansregeringen har sänkt skatten mest för de med lägst inkomster.

  29. Edward Riedl

    Svar till Isak (2010-01-08 12:09)
    Min uppfattning är att partierna skall finansieras via skatten (enligt bestämda principer) och medlemsavgifterna och inte enskilda särintressen. Skräckexemplet är USA där företag köper sig inflytande. En sådan utveckling vill jag inte ha i Sverige- Tvärtom vill jag bryta de tendenser som idag finns i sådan riktning.

    Jag är aldrig beredd att göra några avsteg i demokratin. Däremed inte sagt att en majoritet alltid har rätt att göra vad de vill eller alltid har rätt. Till viss del finns sådant skydd i form av grundlag där vissa typer av beslut måste fattas av riksdagen med val emellan.

  30. Kurt

    Vill du med det säga att moderaterna inte tar mot insamlade pengar från ”tornet”?

    Jag tycker att din trovärdighet som politiker får sig en ”törn” när du på din blogg skriver som du gör i denna fråga.

    Det är väl allmänt känt att högerpartierna stöds av företagarnas organisationer – eller förnekar du det?

    Att förneka fakta gör inte politiken någon tjänst – varje parti borde tvingas uppge var deras partistöd kommer från -kan inte du gå i spetsen för att moderaterna officiellt uppger sina intäktskällor?

  31. Edward Riedl

    Svar till Kurt (2010-01-08 13:50)
    Moderaterna slutade 1976 ta emot pengar direkt från näringslivet. Sedan kommer det med jämna mellanrum en debatt om vilka som skänker pengar till moderaterna och hur mycket. Jag tillhör dem som tycker att det skall råda mer öppenhet kring hur partiernas stöd ser ut (kanske inte vilka de enskilda personerna är om det vill vara anonyma).

    Drygt 15 000 personer skänkte pengar till moderaterna under valåret om jag minns rätt och genomsnittsdonationen var runt 700 kronor per person. Jag vet inte hur det ser ut i andra partier men gissningsvis rätt lika utifrån storlek.

  32. Edward Riedl

    Svar till Kurt (2010-01-08 13:50)
    Del 2.
    Men som kassör och valledare i Västerbotten för moderaterna vet jag hur det ser ut här. Vi tar inte emot en enda krona från några företag. Partiet nationellt tar inte emot några pengar från företag eller liknande stöd. Skulle det mot förmodan, vilket vissa påstår, finnas annat sådant stöd är det fel enligt mitt sätt att se det. Samtidigt bygger det långsiktigt på att de enorma summor pengar som facket via öppet och täckt stöd slussar till socialdemokratin upphör.

  33. Kurt

    Är du inte i konflikt med ditt samvete när du skriver som du gör i ditt svar till mig?

    Jag har själv som företagsledare skänkt pengar till moderaterna i Västerbotten och det efter 1976!

    Ärlighet är det som gäller alltid – i alla fall för mig.

    Företagarnas organisationer genomför annonskampanjer till stöd för de borgerliga till varje val – är inte detta partistöd?

    Vad som gäller facket och S så deklarerar dom i stort vad som händer?

  34. Johan Karlsson

    Till Isak: Om du läser bloggen regelbundet kan du se att jag inte alls alltid försvarar Riedl. Två exempel är regleringen av banksektorn och sprutbyte för narkomaner.

    Sedan undrar jag om du anser att bl a den numera pensionerade skogsarbetaren som berättade att han och majoriteten av huggarlaget anslöt sig till syndikalisterna i protest mot kollektivanslutningen inte talar sanning? Sedan påstår jag inte att (C) skulle styra facket pga att 45 av 12500 medlemmar sympatiserade med detta parti. Däremot misstänker jag att fler allianssympatisörer skulle finnas i facket om banden till (S) klipptes.

  35. Johan Karlsson

    Facket bör bestå av sina medlemmer, oavsett om dessa sympatiserar med (S), (M), (SD) eller något annat. I nuläget är man dessutom bunden till facket oavsett om man är medlem eller ej tack vare kollektivavtalet. Avtal som en fackförening tecknar ska givetvis bara gälla dess medlemmar. I nuläget tvingas man gå med för att få delta i beslut som berör ens egen situation samtidigt som man ändå berörs av besluten om man står utanför. Just detta demokratiska underskott är det korporativa systemets största nackdel.

  36. ulf

    Hej Kurt jag tycker det är löjligt av dig att låtsas vara en företagsledare för att skapa legitimitet för dina synpunkter. Dina påståenden är inte sanna och visar att du inte är någon företagsledare. Har själv skänkt pengar till moderaterna ett flertal gånger. Jag är egen företagare och ville skänka pengar från mitt företag. Tyvärr som jag ser det fanns inte den möjligheten. Istället uppmanade man mig att skänka pengar som privatperson eftersom moderaterna inte tar emot pengar från företag. Jag tror att du är sosse och inte det minsta ärlig, i synnerhet eftersom du inte vågar stå för vem du är

  37. Kurt

    Hej Ulf som kallar dig jag kallar mig Kurt och jag har varit anställd företagsledare och medlem i moderaterna – men är det inte längre!

    Hur man tog hand om och redovisade pengarna kan jag inte svara på – men när man sände pengar till insamlingsorg. Tornet så funkade det och dom pengarna hamnade i M org. – det är väl dessa pengar som M kunde redovisa.

    Inför valet 2006 var M den org. som fick in mest pengar till valarbete!

  38. Edward Riedl

    Svar till Kurt (2010-01-08 17:25)
    1976 slutade moderaterna ta emot pengar från näringslivet. Jag vet att det ibland påstås annat bl.a. av dig nu. Skulle det som du skriver vara sant så har det givetvis varit felaktigt. Det jag däremot kan garantera är att inget sådant skett såå länge jag varit kassör eller haft insyn i länsmoderaternas ekonomi. Samtidigt har jag svårt att tro att mina föregångare skulle gjort annorlunda.

  39. Edward Riedl

    Svar till Kurt (2010-01-08 17:25)
    Del 2.
    Sker det förtäckta partistöd från näringslivet eller enskilda företag i någon organiserad form är detta helt felaktigt utifrån min syn på hur politiska partier skall finansieras. Det spelar ingen roll om det handlar om mitt parti eller något annat.

    Däremot är det utom allt tvivel att socialdemokratin får stora summor pengar av vissa fackförbund vilket min kritik handlar om. Det socialdemokraterna måste fundera på är vad de tycker och inte om någon annan gör på samma sätt.

  40. Edward Riedl

    Svar till Johan Karlsson (2010-01-08 20:32)
    Även om du stundtals anklagas för att vara min alias så hoppas jag du fortsätter att både läsa och kommentera min blogg. Det är trevligt med kommentarer av personer som inte ständigt är negativa tilll det som jag skriver. Men så ser det ut på de flesta politiska bloggar från höger till vänster. Det är oftast politiska motståndare som skriver där.

  41. Edward Riedl

    Svar till Johan Karlsson (2010-01-08 20:38)
    Meningen med föreningen. Om fackförbunden som idag är politiserade istället gjorde sitt arbete med att företräda medlemmarna tror jag både viljan att ansluta sig, engagera sig och den långsiktiga trovärdigheten skulle förbättras.

  42. Edward Riedl

    Svar till Kurt (2010-01-09 11:33)
    Om jag inte har helt fel fick socialdemokraterna betydligt mer pengar av sina medlemmar än vad moderaterna fick inför valet 2006.

    Tråkigt att du inte längre är medlem hos oss.

  43. Isak

    Herrarna Riedls och Karlssons historielöshet skiner igenom.
    I över hundra år har svensk fackföreningsrörelse i strid
    med anarkister, syndikalister och komunister blivit den
    mest lyckosamma fackliga rörelsen, och har bildat skola för
    fackligt arbete långt över våra gränser. Den fackliga rör-
    elsen är uppbyggd i enlighet med dom demokratiska principer
    som omfattas av den västeuropeiska samhällsordningen. Den
    fackliga rörelsen är inte starkare än vad medlemmarna gör
    den till. Under senare år har arbetsgivarorg. och den sam-
    lade borgerligheten inriktat sin kamp emot fackföreningsr.

  44. Kurt

    Du har fel Edward – M fick in mest pengar!

    Som medlem i M så får man lite mer insyn i det som ni företräder – därför lämnade jag denna högerorganisation!

  45. Edward Riedl

    Svar till Isak (2010-01-09 15:31)
    Den svenska fackföreningsrörelsens historia och gamla förtjänster var inget som jag skrev i min blogg. Däremot menar jag att det är dags att förnya fackföreningsrörelsen till att ta hand om sina medlemmars intressen och överlämna valfriheten till medlemmarna att bli medlemmar eller skänka pengar till vilket parti de så önskar.

  46. Edward Riedl

    Svar till Kurt (2010-01-10 10:40)
    Då vore det väl passande att du berättar hur mycket pengar de två olika partierna fick in av sina medlemmar inför valet 2006 om du är så säker. Dags att bekänna färg som det heter. Väntar otåligt på ditt svar eller din tystnad.

  47. Kurt

    Det blir svårt – som du vet M släpper inte ut några siffror men det gör S.

    Mina påstående grundar sig på den information som jag fick som M-medlem före valet 2006.

  48. Edward Riedl

    Svar till Kurt (2010-01-11 10:48)
    Du inte vet hur mycket m fick in av sina medlemmar utan bara hur mycket s fick av sina – Ändock vet du att m fick mer! Hur får du ihop det?

  49. Kurt

    Det är den information jag fick som medlem i M som ligger till grund och det gällde då inte bara vad man fick av sina medlemmar utan alla bidrag som partiet fick sig till del.

    När det gäller S så lämnar dom ut det om man frågar.

  50. Edward Riedl

    Svar till Kurt (2010-01-11 12:31)
    Nu får du strukturera dig lite om det skall vara lönt att fortsätta det här samtalet. Du säger att m får mer av sina medlemmar än s. Ok. Vilket år och vilka summor pratar vi om. För att kunna påstå det du gör måste du kunna svara på dessa enkla frågor eftersom de måste ligga till grund för det som du påstår.

  51. Nils

    Under framförallt 1990-talet och inför valrörelsen
    2002 använde sig Moderaterna av dolda bidrag
    genom att erbjuda företag som ville betala mycket
    kostsamma annonser i partiets medlemstidning
    Medborgaren. Annonspriserna låg långt över tidningens
    reguljära annonspriser och företag som
    ville hade möjligheten att sätta in annonser för sitt
    företag och sedan betala ansenliga priser för dessa.
    Är det inte underligt?

  52. Ulf

    Kurt lägg ner dina påståenden om att du varit medlem i partiet. Jag tror att du är en sosse som vill ge mer grund för dina påståenden genom att hänvisa till tidigare medlemskap i Moderaterna.
    Om nu företag fått lämmna bidrag vilket jag ej tror är fallet är det ingen brottslig handlig. Tvärtom är det något som är väldigt vanligt i många av världens länder. För mig är företagsbidrag inget demokratiproblem under förutsättning att pengarna ges förutsättningslöst. Ditt enda syfte med denna argumentation är att ställa moderaterna i dåligt dager och det gillar jag inte. Dessutom kan du visa fakta ?

  53. Edward Riedl

    Svar till Nils (2010-01-11 19:07)
    På vilken grund vilar dina påståenden? Du verkar veta mer än jag trots jag ser mig som rätt insatt i moderaterna. Eller är du bara en i raden av socialdemokrater som påstår detta för att misskreditera?

  54. Edward Riedl

    Svar till Ulf (2010-01-11 23:10)
    Självklart hade det inte varit emot lagen att ta emot pengar från företag eller intresseorganisationer. Men det hade varit högst omoraliskt att göra detta.

    Sedan undrar jag precis som dig vilken fakta den ”Kurt” har för sina påståenden…

  55. Emil

    Fackets uppgift ska vara att försvara arbetarnas rättigheter och intressen gentemot arbetsgivarna. De ska vara opolitiska och låta arbetarna själva bestämma vars deras pengar ska gå.

  56. Rolle

    Är du lika ivrig på att skilja arbetsgivarorganisationerna från moderaterna? Eller anser du att det ”samarbetet” är helt i sin ordning trots att er politik i allt syftar till att gynna arbetsgivarna och försvaga för löntagare, sjukskrivna och arbetslösa?

  57. hans

    Pengar från fackföreningen torde beslutas i sann demokratisk anda därför att man anser att dom företräder medlemmarna bäst av alla partier.Svårare än så borde inte vara svårt att förstå. Jag anser att en högerman inte har med detta att göra.

  58. hans

    Alla partiledare, utom statsminister Fredrik Reinfeldt (M), skriver på Aftonbladets upprop för Sakineh – som ska stenas till döds i Iran. Är det sådana regimer som moderaterna ömmar för?

  59. Claes

    Fackföreningar borde
    – få fler medlemmar (inklusive mig)
    – Vara trovärdigare
    – Nå större framgång för medlemmarnas intressen
    om de var parti-politiskt obundna. De borde lyfta fram sina frågor i stället för att vara knoll-LO och Tott-SAP.
    Detsamma gäller naturligtvis även arbetsgivare och andra typiska lobby-/intresse-organisationer.
    Lägg inte alla ägg i en korg brukar ju vara en bra rekommendation

  60. Ärland

    Om du Edvard säger att Saf borde skilja sig från moderaterna då kan jag köpa ditt resonemang. Så ska vi stå på barikader för att verka för sossar släpper fack och moderater släpper saf?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.