Edward Riedl (M)

Arbetslinjen står mot bidragslinjen i höstens val

Det blir allt tydligare att höstens val kommer att handla om vilken väg Sverige skall välja för att möta framtiden. Det nya arbetarpartiet moderaterna står mot det gamla arbetarpartiet socialdemokraterna. Fredrik Reinfeldt (M) leder en enad och sammansvetsad allians och Mona Sahlin (S) leder en splittrad vänsterkartell som har svårt att ge besked och inte vet hur de skall betala för sina politiska förslag. Det är arbetslinjen som klarar att betala för framtidens välfärd och skapar välstånd mot bidragslinjen som kommer att leda Sverige mot utanförskap och sämre ekonomi.

Det blir en spännande valrörelse.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

33 kommentarer

  1. Jonas E

    Det nya arbetarpartiet är väl ett slogan som ingen går på längre hoppas jag, för man kan knappast kalla sig att vara för arbetarna när man monterar ner arbetarnas trygghetssystem i sådan omfattning som Alliansen gjort.
    Det har numera blivit så att om man har oturen att bli sjuk eller arbetslös, så bör man ha en rätt så stor ekonomisk buffert för att inte gå under i de låga ersättningarna som Alliansen har infört, allt medan man skattesänker mest för dom rikaste.
    Utanförskaper har ju ökat med 70.000 i den nya regeringens regi, och då är inte dom drýgt 50.000 som nu blir utförsäkrade inräknade

  2. Wotan

    ”Bidragslinjen” är väl, för att använda en av dina favorittermer, ett uttryck som hör hemma i en vulgärdebatt. Har (S) för avsikt att höja socialbidragen? Annars handlar det faktiskt om försäkringar (a-kassa och sjukförsäkring) och uppskjuten lön (pensioner). ”Trygghetslinjen” är ett betydligt mer rättvisande ord.

  3. Märk väl skillnaden

    Missa inte skillnaden att Soc. är ett arbetarEparti som värnar om de som de anställda,medan högern hela tiden utger sig för att vara ett arbetarparti. Dvs I högerns sinnevärld skall folk enbart arbeta. Arbetsrätt, arbetstider och de anställdas trygghet mm de skiter högern fullständigt i. För desto fler som arbetar innebär ju att de rika och välavlönade får ett sänkt skattetryck. Det finns väl INTE ett riksdagsval de senaste 60-åren där det på högerns valaffischer stått ”vi kräver lägre skatter”. Sådan är kapitalismen, egoistisk och helt i avsaknad av förståelse för de svaga och utsatta.

  4. Per-Ola Moström

    Högern genomför ju bra sin långsiktiga strategi?!

    Citat:
    Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken…. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.

    (citat ur Anders Borgs bok ”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord” 1992)

    En del visar sina kort offentligt….

  5. Johan Karlsson

    Jag vet inte vad P-O Moström anser att ett 18 år gammalt citat säger om dagens läge. Personligen har jag hunnit byta åsikt i en mängd sakfrågor de senaste 18 åren. Möjligtvis är betongsossarna mindre benägna att ta till sig nya ideer eller ändra ståndpunkt än jag är? Det skulle iaf kunna förklara en hel del av deras politik.

  6. Conny Forsström

    Vad säger Riedl om citatet ur boken (se P-O Moströms inlägg längre ner)? Mer ärlig än så kan man ju inte vara om vad man vill åstadkomma. Det här visste vi så klart redan innan att moderaterna och de andra högerpartierna vill.

  7. Conny Forsström

    Johan Karlsson, SÅÅ mycket ändrar man inte sin ideologi (angående Moströms citat ur Anders Borgs bok). Så lättlurat är inte folket, avskaffandet av generell välfärd är kärnan i den moderata ideologin.

  8. Pelle

    Edward, du har rätt valet kommer att stå mellan två linjer men inte dom du skriver om utan mellan en politik röd/grön som står för solidaritet i samhället och en högerlinje som står för ett egoistiskt samhälle, det samhälle du förordar.

    Det egoistiska samhället kräver större resurser på bland annat den polisiära sidan – domstolar – fängelser.

    Kraven ökar på kommunerna genom deras ansvar för försörjningsstöd för de människor som slås ut.

    Det är sådant ojämlikt och kallt samhälle likt USA som du förordar!

    Jag hoppas och tror att ni är i minoritet som vill leva i sådant samhälle.

  9. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-01-21 09:38)
    Utanförskapet har precis som du skriver ökat i den globala finanskrisens spår. Men tack vare en bra allianspolitik ser det faktiskt inte värre ut än vad du precis beskriver. Sätt in det i sammanhanget där flera hundra miljoner jobb försvunnit världen över. Sverige har klarat sig riktigt bra.

    Det är nästan pinsamt hur Mona Sahlin och andra vänsterdebattörer försöker låtsas som om ingen global finanskris drabbat Sverige och världen. Ni genomskådas dock av de flesta tror jag.

  10. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-01-21 10:16)
    Din och andras starka aversion till bidrag säger troligen mer om er än om oss. I våra trygghetssystem är gränsen mellan bidrag och ersättningar hårfin och mer av semantik utifrån hur de faktiskt finansieras.

  11. Edward Riedl

    Svar till Märk väl skillnaden (2010-01-21 10:27)
    Vänsterns starka intresse för att anylysera sönder ord och vad andra menar osv osv. Kan det möjligen stå för att ni inte kan bemöta sakfrågorna med motargument. Det som du skriver stämmer inte med verkligheten…

    På vilket sätt menar du att detta är en politik mot den som arbetar:
    1. Den som arbetar för behålla mer av lönen.
    2. Den som blir så sjuk att den inte längre kan arbeta får sjukvård, rehabilitering och annat stöd för att komma tillbaka.

    Svara på dessa två enkla frågor….

  12. Edward Riedl

    Svar till Per-Ola Moström (2010-01-21 13:45)
    Aldrig någonsin tidigare har vi satsat så många kronor och ören på vår gemensamma välfärd med sjukvård, skola och äldreomsorg. De sista ekonomiskt stora tunga reformerna har alliansregeringen genomfört. Dessutom används stora summor pengar för att brygga över kommuner och landstings ekonomier nu i spåren av finanskrisen.

    Om vår målsättning som du beskriver det är att avveckla välfärden måste vi vara riktigt listiga… Inte minst eftersom vi både satsar pengar, utvecklar och skyddar den gemensamma välfärden.

    ….Eller så kanske du har fel….

  13. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2010-01-21 18:39)
    Många människor har sagt mycket genom åren. Mest intressant är vad de idag står för, vad de gör idag och vad de vill med framtiden. Men fortsätt erat navelskåderi om vem som sagt vad och när så pratar vi andra med väljarna om dagen och morgondagen.

    Mona Sahlin har sagt och gjort mycket dumt genom åren. Jag tycker dock det är mer intressant att prata om de dumheter hon vill göra efter valdagen.

  14. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2010-01-21 18:47)
    Anders Borg inte har förändrats varken i tanken eller själen under de senaste 18 åren är din bistra slutsats.

    Då måste jag ställa dig frågan. Lars Ohly skröt om att han var kommunist bara för ett par år sedan. Eftersom människor inte kan förändras så är din röd-gröna vision att dela regeringstaburetterna med kommunister???

  15. Edward Riedl

    Svar till Pelle (2010-01-22 08:17)
    Du har fel i dubbel bemärkelse. Ingen i Sverige förordar ett amerikanskt samhälle. Sverige har fortfarande trots alliansregeringen ”stora” skattesänkningar världens högsta skatter och nästan dubbelt så stort skattetryck som USA. Det vi i allainsen säger är att fler som kan jobba också kfaktiskt måste göra det. Annars kommer inte vår omfattande välfärd att fungera i framtiden.

    Sedan så valde en majoritet av svenska folket fram en majoritetsregering vid förra valet.

  16. lf

    Men man blir ju så less på detta.Det nya arbetarpartiet mot det gamla.Som om det gamla bara har delat ut bidrag,främst till bidragsfuskare.Vet du hur mycket detta sårar de som byggt detta land? De som arbetat och solidariskt betalt skatt för att kunna ge landet en bra välfärd.Jag talar här om bra företagare också.Jag är inte så säker på att du kan historien.Fuskare finns inom alla områden.Men jag skulle inte ta ordet utanförskap så ofta i munnen.Ordet har fått en onaturligt överdriven betydelse.De som är sjuka och arbetslösa ska inte behöva känna sig utanför.

  17. Pelle

    Som vanligt Edward så glider du ifrån den frågeställning jag ville du skulle ta ställning till – frågan om att valet står mellan två olika samhällen.

    Det egoistiska samhället som högern står för och det solidariska samhället som ett röd/grönt alternativ står för.

    Jag vet att en majoritet valde det egoistiska alternativet vid förra valet, min slutsats till det är att man valde bort Göran P. men att man inte röstade för er!

    Din ”strutsmentalitet” att bara ”glida” från frågor kommer att misslyckas vilket jag hälsar med tillfredställelse.

    Börje H.har tydligt tagit ställning – hedervärt

  18. Jonas E

    Jo det är väl ingen som ungått att märka den globala finanaskrisen, det är bara det att den drabbat så olika beroende på situation på grund av Alliansens politik.
    Den som har haft turen att få behålla sitt jobb, har inte märkt av att det ens skulle ha varit kris, men de arbetslösa och sjuka, märker detta desto mer i låga ersättningar, utförsäkringar,osov.
    Allt medan det tydligen fanns gott om pengar till skattesänkningar för dom som redan hade gott om pengar.
    Den sjukvård, rehabilitering och annat stöd för att komma tillbaka som du pratar om finns bara på papperet.
    Utförsäkringslinje

  19. Edward Riedl

    Svar till lf (2010-01-22 19:15)
    Jag håller i stort med dig när det gäller att sjuka och arbetslösa inte skall känna sig utanför. Men jag vet att det finns få saker som tär så hpårt på en mäniska som att just vara i utanförskap. Det är mot den bakgrunden en politik som syftar till att få människor i så stor utsträckning som möjligt tillbaka till arbetslivet.

    Självklart är de flesta av oss överens om att höga skatter för att finansiera en omfattande gemensam välfärd är något i grunden bra. Men det innebär inte att vi kan vara slösaktiga.

  20. Edward Riedl

    Svar till lf (2010-01-22 19:15)
    Del 2.

    Varje krona i onödan (bidrag och ersättningar till någon som med rätt stöd och hjälp faktiskt kan arbeta men inte gör det av någon anledning) till socialförsäkringen kunde gjort bättre nytta i sjukvården, skolan eller äldreomsorgen. Pemngarna räcker inte till allt. Därför måste vi se till att alla som faktiskt kan arbeta också ges förutsättningar att kunna göra det.

  21. Edward Riedl

    Svar till Pelle (2010-01-22 19:56)
    Problemet med din frågeställning är att den inte stämmer överens med verkligheten.

    På vilket sätt menar du att följande är egoistiskt:

    1. Att en familj med två arbetande (sjuksköterska och busschaufför) får behålla 30 000-40 000 kronor mer i plånboken per år när skatten är betald?
    2. Att alliansregeringen satsar mer pengar än någon tidigare regering på vår gemensamma sjukvård?
    3. Att Sveriges pensionärer fått skatten sänkt två gånger?

    Jag skulle kunna fortsätta ett bra tag till. Men på vilket sätt menar du att detta är en egoistisk samhällsmodell?

  22. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-01-23 09:54)
    Det här inlägget visar med all önskvärd tydlighet att du inte har en aning om vad du pratar om. Att påstå att rehabiliteringen endast finns på pappret är ett hån mot alla som arbetar med den och alla de som fått hjälp. Om du hör av dig till mig via telefon eller mail så kan jag ordna så du faktiskt får komma och se detta i verkligheten.

  23. Moderater utelämna ingenting utan mal på

    Moström är så förblindad av Moderathat att han kan inte se något gott i allt som blir genomfört.
    Hoppas ni står ut med hans besinningslösa utspel och lägger karln på hyllan för han är en parodi.
    Jag tycker ni moderater på bloggen gör ett fantastiskt arbete och framför allt upplyser oss andra om hur saker och ting fungerar inte minst bakom de lykta dörrarna.Slutligen. Alliansen har gjort ett storjobb med landets ekonomi med tanke på den finansiella kris som dom fått brottas med.Att partierna dessutom har hållit ihop håller på att reta ihjäl motståndarna inte minst ”parodin Moström”

  24. Jonas E

    Jag har tidigare kommit med TCO:s rapport om var de 17 miljardererna gick:Rahabiliteing =NEJ.
    Finns massor av bloggar som påpekar samma brist. Arbetsförmedlingen utför ingen rehabilitering. De ska endast utreda vilka arbeten som man kan rehabiliteras genom, den medicinska rehabiliteringen lyser med sin frånvaro.
    I Personskadeförbundet RTP:s rapport(2009-12-07) om hur dess medlemmar upplever den nya socialförsäkringen framkommer att endast 10 procent har fått erbjudande om nya rehabiliteringsinsatser trots den nya rehabiliteringskjedjan.
    Verkar vara en del svaga länkar i Alliansens politik.

  25. Edward Riedl

    Svar till Moderater utelämna ingenting utan mal på (2010-01-24 00:00)
    Vissa människor kommer alltid att förblindas av fördomar. Däremot är det viktiga att väljare i gemen faktiskt ser allt det positiva som sker trots den värsta globala ekonomiska krisen på 100 år.

  26. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-01-24 03:39)
    Du har lyckats hitta en grupp människor där endast 10 procent har fått erbjudande om hjälp. Det intressanta är att du eller någon annan troligen letat för att hitta det svagaste området. Ok. Om den nya rehabiliteringskedjan hitintills som sämst lyckats erbjuda en viss grupp åtminstone var tionde hjälp som aldrig tidigare erbjudits hjälp tycker jag det är bra. För inom andra områden är det betydligt fler. Sedan som jag skrivit tidigare så finns det idag mer pengar från regeringen till rehabilitering än vad det finns människor som kan utföra den. Sådant tar tid eftersom kompetens tar tid.

  27. Wotan

    Om människor blir av med sjukförsäkringen med luddiga löften om rehabilitering och det visar sig att endast omkring 10 procent får ta del av detta, tycker ni inte ni har förhastat er lite då? Kanske bättre att se till att man kan ta hand om alla innan man klipper deras sjukförsäkring?

  28. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-01-25 08:19)
    Återigen verkar då detta gälla på det område där det fungerar som sämst. De personer som inte kan få hjälp och stöd hamnar åter till sjukförsäkringen.

  29. Wotan

    Det är bara du som antar att det är det sämsta området, eftersom det är en meningsmotståndare som plockat fram siffrorna. Har du egna siffror innan du invänder mot trovärdigheten?
    Hursomhelst, tänk dig en sjukskriven som omförsäkras och får inställa sig på AMS utan att få någon som helst hjälp/rehabilitering och sen efter en tid (hur länge?) får återgå till sjukförsäkringen. Ganska poänglöst, eller hur? Orsakar bara osäkerhet för den enskilde.

  30. Olle

    Regeringen ställer ”arbete mot bidrag” utan hänsyn till den ena eller den andra omständigheten. M.a.o. eftersom pensionärer inte arbetar tillhör de enligt detta citat bidragslinjen. Vidare till att om man inte arbetar befinner man sig också i sk. ”utanförskap” (som om man var utanför samhället eller vad). Dessa påståenden från en regerings sida av pensionärer (och andra som inte kan arbeta) är grunden kränkande (diskriminerande) och borde kunna vara föremål för en anmälan till någon ombudsman. P.S nybliven pensionär som arbetat och betalat skatt (sparat för senare uttag) i 45 år D.S.

  31. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-01-25 09:00)
    Din tilltro till mitt obegränsade förråd av kunskap är glädjande. Däremot inte helt rättvisande. Jag kan inte allt och jag har inte alla siffror i huvudet. Jag har inte heller tiden att ständigt ta reda på siffror i vissa påståenden som görs i kommentarerna. Verkar de inte vara helt upp mot väggarna utgår jag ofta ifrån att de åtminstone till viss del stämmer åtminstone i så motto att det går att föra principiella samtal.

    Jag tror på samtalet som en viktig del i demokratin och tar mig alltid tid för människor inom rimliga gränser att föra just samtal.

  32. Wotan

    Jag vet inte hur du fick min kommentar till att jag på nåt sätt skulle tro att du sitter inne med obegränsad kunskap. Tvärtom menade jag ju så klart att du saknar kunskapen i detta område (vilket du erkänner), och därför inte bör kunna dra slutsatser som ”det intressanta är att du eller någon annan troligen letat för att hitta det svagaste området”.

    Men det viktiga var ju rehabiliteringsfrågan. Du undvek att kommentera den biten. Tycker du inte det finns en poäng i att se till att det finns resurser för att ta hand om de sjukskrivna INNAN man hänvisar dem dit?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.