Edward Riedl (M)

Rimliga förväntningar på livet

Läste igår en intressant artikel om varför många unga tjejer mår så dåligt i dagens samhälle. Mycket verkar handlar om förväntningar på sig själv och sina prestationer. Men mest kanske vuxenvärldens oförmåga att få den uppväxande generationen att ha rimliga förväntningar på livet.

Alla kan inte bli kändisar i tv, miljonärer eller rockstjärnor – Men det kanske inte är nödvändigt för att ha ett bra och lyckligt liv. Att vara en bra medmänniska, sköta sitt arbete och ha familj och goda vänner i sin omgivning borde uppvärderas som livsstil av oss i vuxenvärlden.

Tyvärr verkar många unga kvinnor (men även män) se sitt människovärde intimt kopplat till sina prestationer inom olika områden. Som vuxna har vi ett stort ansvar att hjälpa de unga som växer upp att ha rimliga förväntningar på livet och hjälpa dem att se sitt värde i annat än deras prestationer.

Det här är ett ämne som är svårt att avhandla i korta bloggar. Sammtidigt måste vi hjälpas åt med arbetet med både våra egna och andras barn. Alternativet är att tv-program, psykiatriläkare och antidepressiva läkemedel kommer att vara vägen in i vuxenlivet för allt fler.

Jag kommer att återkomma i ämnet.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

8 kommentarer

  1. mikael

    Hej Edward!

    Visst är det bra med rimliga förväntningar på livet. Det är bara det att vi har olika uppfattningar vad som är ”rimliga förväntningar”. Jag och många med mig tycker att det är fullt rimligt att förvänta sig att om man investerar i en akademiska utbildning av hög kvalitet att det inte skall leda till ”ändstationen”, dvs socialen.

    Men, för väldigt många så blir investering i en utbildning just vägen till ”ingenstans/ändstationen” därför att oavsätt hur hårt de anstränger sig så har de inget för det. Detta därför att alltfler sorteras bort direkt när de aktivt söker jobb i Sverige.

  2. Hans

    9 av 10 tjejer som du läst om med de problem du nämner har en eller två föräldrar som dricker för mycket alkohol. Där har du svaret på den ”stora” gåta du pratar om. Det är så otroligt enkelt men ändå så otroligt svårt för människor att förstå att det 9 gånger av 10 är alkohol som står för de stora valen i livet. Läs en bok i ämnet och du kanske förstår. Mest troligt kommer du inte ens att bry dig om det här eftersom högerpartierna stoppar huvet i sanden så fort alkohol kommer på tal. Chockera dig själv med lite kunskap.
    Det här tipset är helt gratis.
    /Hans

  3. Edward Riedl

    Svar till mikael (2010-03-07 14:13)
    Självklart skall utbildning löna sig, om detta är vi helt överens. Men det är inte om detta just den här bloggen handlar om utan om att alltför många framförallt unga kvinnor som har låg självkänsla utifrån orimliga förväntningar på sig själva och livet.

  4. Edward Riedl

    Svar till Hans (2010-03-07 19:10)
    Alkohol och andra droger ställer till mycket olycka för människor – På den punkten är vi helt eniga. Mot den bakgrunden är jag också för att vi skall ha en fortsatt restriktiv narkotikapolitik.

    När det gäller begränsningar, skattepolitik och annat kring alkoholen måste den utformas med förnuft som leder rätt effekter på drickandet.

  5. Hans

    Jag antar att du med ”förnuft” menar att alkohol skall vara billigt och relativt lätt att få tag på?
    Vidare undrar jag vad du menar med att drickandet ska ”leda till rätt effekter”?

  6. Edward Riedl

    Svar till Hans (2010-03-08 11:24)
    Jag tror du medvetet försöker missförstå vad jag skriver… Alkoholskatter och en restriktiv politik handlar givetvis om att begränsa drickandet.

  7. Hans

    Jag missförstår inget medvetet, jag har däremot stött på så många idiotiska moderater och folkpartister som bara svamlar när det kommer till alkoholfrågan. Anser du att alkoholskatten bör höjas eller sänkas? Du är en rätt unik moderat om det visar sig att du faktiskt är helt införstådd med att alkoholen kostar samhället mer än vad den drar in, och att svenskarna bör dricka mindre, och inte mer. Kom nu inte med ”svensken måste lära sig att avdramatisera det här med alkohol”, eller ”vi måste bli lite mer europeiska i vårt drickande”.

  8. Edward Riedl

    Svar till Hans (2010-03-10 14:38)
    Jag ser inga problem med höjda alkohol och tobaksskatter som ett led i en restriktiv politik på dessa områden. Alkoholens samhällskostnader är väldokumenterade.

    Däremot innebär det inte att jag förespråkar motbok och andra mer drastiska åtgärder. Men en på området sammanhållen och restriktiv politik minskar skadorna av alkoholen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.