Edward Riedl (M)

Arbetslinjen är rätt väg

När två tredjedelar i gruppen som varit sjukskrivna i över två år arbetstränar eller är på väg tillbaka till arbetsmarknaden är detta då lyckad eller misslyckad politik. I SVD´s ledare ställer Sanna Rayman denna högst berättigade fråga. Självklart är svaret att alliansregeringens reform på det stora hela fungerat väl när det gäller sjukförsäkringen.

Sedan finns det människor som hamnar i kläm. Där regelverk blir för snäva och konsekvenserna inte blir de man önskar. Där har vi politiskt ett ansvar att rätta till dessa fel. Men på det stora hela är den politiska inriktningen rätt. Arbetslinjen är rätt väg för Sverige. Den som kan jobba skall också göra det – Även om det kräver insatser från samhället i form av sjukvård, rehabilitering eller annat stöd.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , , , , ,

19 kommentarer

  1. Emil Säfvenberg

    Jag vet ingen sjuk människa som blivit frisk efter att ha hamnat i en ny kategori. Jag vet ingen årsredovisning som blivit opåverkad efter att kostnaderna hamnat i en ny kategori.

  2. Andreas Georgsson

    Tankesmedjan 2005

    – Det är en massa människor som får bidrag i det här landet, vi måste få bort dem.

    – Prio ett är att få bort dem från de statliga kostnader och flytta kostnaden till kommunerna.

    – Ja, då drabbas främst vänster kommuner.

    – Arbetslöshets ersättning är enkelt fixat, dels försämrar vi villkoren och sedan chock höjer vi avgiften.

    – Ja, då får vi över dem till sociala i kommunerna.

    – De sjuka då?

    – Sänkt ersättning, ändra så att de inte kan vara sjuka så länge.

    – Ahh, Då blir de arbetslösa, saken är biff.

    – De som är sjuka då? Öhh, det löser sig.

  3. JonasE

    Alliansens arbetslinje har två huvudingredienser, först så försämrar man ersättningarna i trygghetssystemen, sen så gör man det svårare att få nyttja trygghetssytemen.
    Arbetslinjen är en pappersprodukt som inte har mycket med verkligheten att göra, den förutsätter att det är ett utbrett fusk som är problemet, och att sen fusket visat sig vara litet är ointressant tydligen.
    Lägre sjuktal innebär att fler arbetar skryter Alliansens gärna om: Inte konstigt när man gör det svårare att få vara sjuk, och utförsäkrar och gömmer sjuka ifrån statistiken på AF, men har folk verkigen blivit friskare?.

  4. Alliansväljare

    Arbetslinjen är den enda rätta vägen för att få ned sjukskrivningstalen. Vänstersidan må muttra om detta i evigheter, men detta är fakta. Det måste dels löna sig att arbeta i detta land, och dels ge sjukskrivna konkreta möjligheter att komma tillbaka. Detta är vänstersidan uppenbarligen emot, givetvis därför att den förespråkar bidrags/ersättningsberoende från statens sida.

    Att en lågavlönad arbetstagare äntligen fått sänkt skatt genom jobbskatteavdraget föraktas från er vänsteranhängare! Varför? Jo, även den lågavlönade arbetaren får ett större ekonomiskt utrymme och mer pengar över!

  5. Conny Forsström

    Folk är inte friskare med Alliansen som Jonas E säger. Snarare är det nu så att människor betraktas som fuskare av alliansen. Man blir inte friskare för att man tvingas ut i arbete trots sjukdom. Har Alliansen inte lärt sig detta än?

    Att kasta ut människor i kylan under förevändning att sätta dit några ENSTAKA fuskare..illa..mycket illa. Fast å andra sidan..när företagsägare och bankdirektörer leker bort miljarder..då talas det inte om fusk..
    Undrar t.ex. hur många miljarder som företagen undanhåller staten i form av skattefusk…det är inte få…om man säger så!

  6. Alliansväljare

    Vem har sagt att folk blir friskare med Alliansen?? Däremot arbetar man mer aktivt med att få sjukskrivna tillbaka till arbete i form av åtgärder utifrån individens behov, är det ett problem, tycker du? Alternativet till detta är förstås att göra som Göran Persson gjorde: tvångsförtidspensionera unga människor i massor och misslyckas i rehabiliteringen. Vad är bättre? Ingen människa mår bättre av att vara sjukskriven i 10 år utan omprövning/utvärdering av situationen. Skrämselpropagandan från er socialister verkar inte ha några gränser: Ingen blir utkastad i kylan i Alliansens Sverige!

  7. JonasE

    Det Allians anhängare kallar skrämselpropaganda, är en allt för vanlig vardag för många utförsäkrade.
    Som om att vara sjuk inte vore nog, utan här skall sjuka också helst fattig göras och hamna i det sanna bidragsberoendet -försörjningsstöd, i stället för sina tidigare försäkringar, varför inte genomföra samma program i FK:s ersättningssystem?
    (S)regeringen fick ner sjuktalen mer sina sista 3år än vad Alliansen gjort sina första 3år, utan utförsäkringar!
    Alliansens gömmer nu sjuka på AF och SOC för att hyfsa sjuktalen, i lägre ersättningar dessutom.
    (S) var humanare -regeringsskifte nästa.

  8. Isak

    Herr Riedl och Sanna Nyman på SVD är välkomna att berätta
    hur många långtidssjukskrivna som har fått ett varaktigt
    fast jobb. Just nu så har vi över 430.000 arbetslösa varav
    många är långtidsarbetslösa. Arbetslöshetsersättningarna
    minskar och allt fler är tvingade att söka socialbidrag.
    Regeringen gör både för lite och för sent. Att den Moderat-
    ledda regeringen står helt handfallna blir nu uppenbart för
    allt fler. Att vi behöver en annan regering som sätter ar-
    bete till alla främst, står också helt klart.

  9. Edward Riedl

    Svar till Andreas Georgsson (2010-04-07 17:14)
    Människor som är sjuka skall få sjukvård, rehabilitering och annat stöd för att när det är möjligt kunna återvända till arbetslivet igen. På vilket sätt menar du att det är en dålig politik?

  10. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2010-04-07 20:14)
    Tack och lov stämmer inte det som du skriver. Människor får faktiskt hjälp för att komma tillbaka till arbetslivet. Jag önskar du och andra fick förmånen att träffa människor som tidigare inte fått hjälp som nu får det. De har en lite annan bild av verkligheten än den du och andra försöker måla upp.

  11. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2010-04-07 22:42)
    Tack och lov är det inte som du och andra påstår. Människor får faktisk riktig hjälp och kastas inte bara tillbaka till ett arbete. Människor får faktiskt rehabilitering, sjukvård och annat stöd får att kunna återvända till arbetslivet.

  12. Edward Riedl

    Svar till Alliansväljare (2010-04-07 22:56)
    Om sjuka människor får sjukvård, rehabilitering och annat stöd kommer fler att kunna bli friska och återvända till ett arbete.

  13. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2010-04-08 03:58)
    Låt oss hoppas att vi slipper både en röd-grön regering och den inhumana politik som sjukpensionerade 140 personer varje dag, varav många var unga.

  14. Edward Riedl

    Svar till Isak (2010-04-08 10:56)
    Du markerar tydligt var vi skiljer oss åt. För mig och alliansen har sjukförsäkringen inget med läget på arbetsmarknaden att göra så tillvida att arbetslöshet gör att de trots att de inte är sjuka skall kunna kvarstå i sjukförsäkringen. Den som är sjuk och inte med stöd och hjälp kan återvända skall givetvis vara kvar i sjukförsäkringen. Den som inte är sjuk skall stå till arbetsmarknadens förfogande. I brist på arbete finns det trygghetssystem i form av arbetslöshetsförsäkring. Men den som inte längre är sjuk skall inte vara kvar i sjukförsäkringen.

  15. JonasE

    Alliansen är som vanligt ovarsamma med statistiken när det gäller sjukpension. De blandar päron och äpplen (tidsbegränsad och stadigvarande sjukersättning, och dessutom så blandar man in och räknar om de som inte har full sjukpension), det är två vitt skillda saker.
    FK:s egen statistik säger att sanningen är på ca 50% av det Alliansen ”beräknat”, men Alliansens ”Sanningar” har ju förr visat sig ha ett begränsat värde.

  16. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2010-04-10 12:45)
    Tråkigt när debatten handlar om statistiken och dess trovärdighet snarare än politiken för att lösa problemen som statistiken istället borde visa.

    Om du lever i villfarelsen att socialdemokratin har bättre statistik att tillgå än alliansen blir debatten något trist. Dessutom har du med stor sannolikhet fel i ditt påstående.

  17. JonasE

    Att jag skulle ha fel är ju ingen ny infallvinkel av dig. Som mest under förra mandatperioden var det 59st/dag och det var en sjuknande siffra(enligt FK), faktum är att det minskade mer under förra regeringens 3 sista år , än under Allianses 3 första, utan utförsäkringar dessutom.
    140/dag är en sifferexecis, och har lite att göra med vad som stämmer.

    Annan lögn: ”var femte person med sjukersättning har fuskat till sig ersättningen”, sanningen var 2 av 10.000 enligt FK:s egen statistik.

    Politik och statistik går hand i hand numera och Alliansens trovärdighet drabbas när man granskar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.