Edward Riedl (M)

Världens högsta skatter på arbete

Trots att alliansregeringen genomfört fyra steg i jobbskatteavdraget så har vi fortsatt världens högsta skatter på arbete. Jag möter människor och ser i den offentliga debatten att många tror att skattetrycket i Sverige är lite drygt 33%. I själva verket är skattetrycket på en synlig bruttoinkomst på 200 000 kronor per år (ca 16 500 kr/mån) hela 57,4%. På varje 100-lapp den personen tjänar betalar han drygt 57 kronor i olika skatter. Inget annat land beskattar låga inkomster så hårt som Sverige. Detta trots alliansregeringens jobbskatteavdrag.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

  1. Johan Karlsson

    Trots detta ylar vänstern som att dessa trots allt ganska moderata skattesänkningar skulle innebära om inte världens så åtminstone välfärdsstatens undergång. Långsiktigt tror jag att den totala skattebördan måste minska betydligt. Mkt av det vi sett de senast åren har till stor del varit en omfördelning av skatterna där vissa höjts när andra sänkts.

  2. Isak

    Av dom 57 kr i skatt som Herr Riedl skryter om så har hans
    regering varit med att höja bensinskatten, tobaksskatten,
    spritskatten för att nämna några. På en annan VK blogg så
    skryter en viss Mr Cool som är höginkomsttagare att han
    betalar bara 18 % på sin 1/2 millioninkomst. Själv så be-
    talar jag 28% på mina 190.000 kronors inkomst. Av dom dry-
    gt 53.000 kr. som jag har betalat, så har jag fått en liv-
    räddande insats för min stroke, sjukgymnastik, mediciner
    och kärleksfull omvårdnad. Sist men inte minst så är jag
    glad att min granne även kan få detta.

  3. Edward Riedl

    Svar till Johan Karlsson (2010-04-09 11:52)
    Skall vi möta konkurrensen från länder som Kina, Indien och Brasilien så krävs det att vårt skattesystem inte i för stor utsträckning missgynnar etableringar i vårt land. Sedan är en omfattande generell välfärd också en konkurensfördel.

  4. Edward Riedl

    Svar till Isak (2010-04-09 13:56)
    Det totala skattetrycket för en med din inkomst är cirka 57%. Inte 28% som du verkar tro. Det var poängen med min blogg.

    Men sedan måste vår gemensamma välfärd få kosta en del. Men vid för höga skattetryck blir de arbetstillfällen som förloras en negativ post i samhällsekonomin.

  5. Johan Karlsson

    Vilka skatter ingår i dessa 57%? Kommunalskatt, landstingsskatt och arbetsgivaravgift antar jag? Hur är det med moms, bensinskatt, elskatt, kyrkoskatt, tobaksskatt, trafikförsäkringsskatt mm? Mkt beror säkert på hur man räknar men jag misstänker att vi betalar ännu högre skatt än vad du nämner i detta inlägg.

  6. Edward Riedl

    Svar till Johan Karlsson (2010-04-10 16:08)
    Det är de skatter du nämner som resulterar i ett skattetryck på 57,3% för en person som tjänar 200 000 kronor per år brutto. En person som tjänar 600 000 kronor per år brutto har istället hela 65,2% i skattetryck på sin inkomst. Detta enligt principen med starkt progressiv beskattning i svensk modell.

    De flesta svenskar har alltså ungefär 35-40 kronor per intjänad 100-lapp kvar till egen konsumtion när alla direkta och indiderkta skatter är avklarade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.