Edward Riedl (M)

Hur menar Holmlund och andra sossar att välfärden slaktas?

Alliansregeringen har tillfört kommun och landstingssektorn 38 miljarder kronor i nivåökning fram till och med 2010. Av detta var 17 miljarder ett tillfälligt stöd för att landsting och kommuner inte skulle behöva göra sig av med personal. När ekonomin nu återhämtar sig, folk får jobb och skatteintäkterna växer igen så dras det tillfälliga stödet tillbaka.

Men fortfarande satsar alliansregeringen alltså 21 miljarder mer varje år på skolan, sjukvården och äldreomsorgen  än den tidigare socialdemokratiska regeringen gjorde. På vilket sätt är det att, om sossarna nu påstår, rasera välfärden?

Trots detta fortsätter sossar som Holmlund att skriva att alliansen raserar välfärden som de försvarar. Det vore intressant att höra hur sossarna menar att välfärden slaktas genom att vi tillfört mer pengar?

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Andreas Georgsson

    Intressant om du kunde lista dessa 21 miljarder. Det är matematiska beräkningar som grundar sig på antagande utifrån att sänkning av arebtsgivaravgift och slopande av fastighetsavgifter. En liten del är rent bidrag. Samtidigt så har kostanderna på andra håll ökat för kommunerna nu när alliansen flyttar över kostnaden för de sjuka och arbetslösa till kommunerna när de blir utförsäkrade och behöver försörjningstöd från sociala. Redan under 2009 ökade kostanderna för socialbidrag i kommunerna med 17%. En ökning som lär fortsätta under 2010. Är det att stärka välfärden?

  2. Edward Riedl

    Svar till Andreas Georgsson (2010-04-10 20:16)
    Det är reda pengar som kommunerna och landstingen har att röra sig med. Sedan förstår jag inte vad du menar med amtematiska beräkningar som något negativt. Om regeringen förstärker kommuner och landsting genom att sänka arbetsgivaravgifterna är det riktiga pengar som tillförs. Vill vi veta hur mycket använder vi matematik… Vad är ditt alternativ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.