Edward Riedl (M)

Alliansen satsar mer på välfärden än de gamla socialdemokraterna gjorde

Alliansregeringen har tillfört kommun och landstingssektorn 38 miljarder kronor i nivåökning fram till och med 2010. Det har gett Sveriges landsting och kommuner mycket goda förutsättningar, trots den värsta globala ekonomiska krisen i modern tid, att utveckla den gemensamma välfärden med skola, sjukvård och äldreomsorg. De röd-gröna försöker desperat att måla upp en bild där staten tvärtom skulle åderlåtit landsting och kommuner. Men fakta visar tvärtom att satsningarna på välfärden istället ökat under alliansregeringen.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , , , , ,

11 kommentarer

  1. Andreas Georgsson

    Fortfarande är det så att, det är tillfälliga pengar för att kompensera för de reformer alliansen gjort. Reformer som gjort att intäkterna minskat och kostnaderna ökat för kommunerna. Samtidigt som vi haft en djup ekeonomisk kris.

    Genom att man ser till så att arbetslösa och sjuka blir utförsäkrade. Reformer som inte är tillfälliga.

    Bidragen har helt ätits upp av den politik som alliansen fört tillsammans med det svåra ekonomiska läge som varit.

    Bara under 2008 sjönk andelen kommuner med positiv ekonomi från 90% til 75%. 2009 har kommunerna minskat personal för att klara ekonmin.

  2. Edward Riedl

    Svar till Pelle (2010-04-11 12:31)
    Det var en opinionsmätning som du länkat till. Men när människor faktiskt ser att välfärden fått mer pengar under alliansregeringens tid kan dessa opinionssiffror ändras.

  3. Edward Riedl

    Svar till Andreas Georgsson (2010-04-11 13:30)
    Av de ytterligare 38 miljarderna alliansregeringen satsat under 2010 är 17 miljarder tillfälliga pengar för att kommuner och landsting inte skall behöva varsla personal under den ekonomiska krisen. Även om dessa pengar helt tas bort så satsar alliansregeringen fortfarande 21 miljarder kronor mer på sjukvården, skolan och äldreomsorgen än vad den förra socialdemokratiska regeringen gjorde.

  4. Edward Riedl

    Svar till Pelle (2010-04-11 14:39)
    Din kommentar är felaktig eftersom de ekonomiskt svaga fått det bättre ekonomiskt med alliansen. Ta gärna fram statistik som visar motsatsen. Jag tror inte du kommer att lyckas eftersom du har fel. Däremot finns det kritik gentemot att de som redan hade det bra har fått en bättre välståndsutveckling än de som hade det sämre. Kring detta kan vi diskutera eftersom det är fakta.

  5. JonasE

    Enligt SCB så har de 10% fattigaste fått i snitt 544:- MINDRE i månaden under 2007, medans de 10% rikaste fått i snitt 7.116:- MER i månaden, så Anders Borg påståenden vilar på svag grund.

    http://www.aftonbladet.se/ledare/article6921969.ab

    http://www.dn.se/nyheter/ostros-anders-borg-bluffar-1.1074700

    Att som Borg säga att ökade klyftor skulle leda till minskade klyftor är ju också en logik som frångår fakta.

    Sverige tjänar på rättvisa, något som uppenbart Alliansen, regeringen för dom rika aldrig menat, utan bara talat om.

    Dags för en regering som gör som dom menar.

  6. Q A

    Ang ditt svar till Pelle, har DU statistik som visar att ekonomiskt svara fått det bättre? Det skulle jag vilja se statistik för i så fall.

    Läs ”Bokslut Reinfeldt”.

  7. Andreas Georgsson

    Okej, Alliansen säger en försträkning med 21 miljarder, består av ökade bidrag, sänkt arbetsgivaravgift och den nya fastighetsavgiften.

    Fastighetsskatten på småhus och bostadsdelen av hyreshus avskaffades fr o m inkomståret 2008. Den ersattes av en kommunal fastighetsavgift, som går till kommunerna samtidigt som de statliga bidragen till kommunerna minskar med motsvarande belopp.

    Det är en kostnadsneutral lösning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.