Edward Riedl (M)

Sverige har klarat den globala finanskrisen väl

Valrörelsen skall handla om framtiden – Men handlar också om vad som hänt. De röd-gröna kommer att låtsas som ingen global ekonomisk kris existerat – Samtidigt är fakta att Sverige klarat sig mycket väl. När länder som Storbritannien (ville inte Mona och co att Sverige skulle göra likadant?) nu har budgetunderskott på över 12% av BNP och rekordstarka Tyskland på över 3% så är Sverige bäst i klassen på endast 2% av BNP i budgetunderskott. Detta trots återkommande skattesänkningar för de som arbetar, pensionärerna och stora satsningar på sjukvården och skolan. Sverige har klarat sig väl i den globala ekonomiska krisen. Dessutom har alliansen fortsatt de bästa idéerna för fler jobb och bättre välfärd.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , , ,

10 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Jag kopierar en kommentar jag skrev till ett annat blogginlägg du skrev, kommentar?:
    Det går alltid att säga att full sysselsättning är målet, men ser man tillbaka SAMT läser den marknadsekonomiska ideologin, som moderaterna bekänner sig till, och tillhörande nationalekonomiska teorier så VET man att full sysselsättning ABSOLUT INTE är önskvärt, utifrån nämnda teorier. Ur dessa lärors perspektiv är en viss arbetslöshet alltid önskvärt för att bekämpa löneökningar och inflation. Sedan kan man alltid hävda att man vill ha full sysselsättning, särskilt nu när valet närmar sig.

  2. Andreas Georgsson

    Statsskulden har ökat med 8% sedan Sepember 2006. Bara det senaste året har statsskulen ökat med 12%.

    Satsningar i vården??? Uppsägningar i vården och färre händer i vården.

    Skattesänkningar med sämre socialt skydd.

    100 000 fler arbetslösa.

    Satsningar i skolan??? Ja på en skola för ett A-lag och ett B-lag. Vi har en skola med sämre resultat idag med många friskolor som bara ser till vinst. Med ökad segregation i skolan.

  3. Johan Karlsson

    Andreas: Fast räknat i % av BNP sjunker statsskulden. Det är faktiskt det som har betydelse, inte antalet kronor och ören. Fast vänstern vinklar ju gärna statistiken i sina försök att bevisa sina teser. Dessutom är Sveriges statsskuld väldigt låg, endast ca 35% av BNP. Att jämföra med exempelvis Storbritannien som har en statsskuld motsvarande 90% av BNP.

  4. V E

    I en djup global ekonomisk kris är budgetunderskottet en varken god eller självklar måttstock. Det är vad pengarna går till som räknas. Till att ge folk mer i plånboken eller investeringar/offentlig sektor för att ta sig ur krisen snabbare. Att sänka arbetsgivravgifter och ge en större dos till kommuner och landsting kan säkra välfärd och skapa arbete. Minns du inte 1991 Edvard Riedl? Det finns reformutrymme på 40 miljarder. Använder man inte 20 av dessa då vet inte regeringen hur expansiv stimulanspolitik stavas. Inte ens amatörmässigt av Borg och Reinfeldt som känns som strykrädda småpojkar.

  5. Andreas Georgsson

    Johan: Båda siffrorna är intressanta. Det intressanta här är att i lågkonjunkturen som vi haft, så har ett överksott gått till ett underskott och det visas genom att upplåningen går upp. Normalt för att motverka lågkonjunkturen, men Regeringen valde i början av krisen att inte ge någon stimulans alls.

    Den första tiden fokuserades på försämringar bl a i A-kassan, höjning av avgifterna med 500%. Sedan skattesänkningar som sedan fortsatt, tills sist räcker inte pengarna och då lånar regeringen till skatte sänkningarna.

    De som får betala notan är de sjuka och arbetslösa, som fått det sämre.

  6. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2010-04-18 16:46)
    Problemet de gamla socialdemokraterna är att ni saknar den politiska motståndaren som ni vill ha. De nya moderaterna står för rättvisa, full sysselsättning och utbyggd gemensam välfärd.

  7. Edward Riedl

    Svar till Andreas Georgsson (2010-04-19 17:07)
    Det som du skriver stämmer inte. Sverige har haft en expansiv finanspolitik utan att äventyra de offentliga finanserna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.