Edward Riedl (M)

150 kronor i månaden är lönen på Kuba

I det socialistiska drömsamhället på Kuba tjänar en genomsnittlig arbetare 150 kronor i månaden. Diktatur och statligt inflytande i alla delar av samhället är vardagen. När Sovjetunionen föll och slutade att ekonomiskt stöda Kuba försökte Castroregimen börja liberalisera delar av ekonomin. Skönhetssalonger och små restauranger fick dispens och kunde vara privata om de betalade skatt. Det gick så bra att flera restaurangägare faktiskt började tjäna pengar. Då gick staten in och höjde skatterna ända tills dess restaurangerna inte längre kunde tjäna några pengar för att minska avundsjukan och den sociala oron som följde när några tjänade lite mer än andra. Den kommunistiska enpartistaten Kuba har bedrivit den politiken så framgångsrikt att en arbetare idag tjänar hela 150 kronor i månaden på att arbeta.

Det är något att tänka på för alla socialistiska drömmare som vill skatta sönder människors ansträngningar och hårda arbete. Allt ni skapar är fattigdom och elände. Länge leve den reglerade marknadsekonomin som skapar välstånd för det stora flertalet.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

27 kommentarer

  1. Dennis

    Socialismen har ju misslyckas överallt i hela världen rakt igenom hela mänsklighetens historia. Ändå finns det människor som tror att just här ska de lyckas. Är det någon som inte tror att tex Kina hade haft samma välstånd som Japan och Sydkorea om inte Mao lyckats med sin revoltion och infört skräckvälde. När sossarna drev upp skattetrycket till över 55% i början på 70-talet så rasade även vi i välståndsligan ifrån en topposition. Som tur är så har utvecklingen vänt sedan början på 90-talet och vi klättar åter uppåt.

  2. USA på plats i Afghanistan, Irak och Sverige

    USA bombövar i Sverige.
    Rätt eller fel Edward?
    Vilka är vi rädda för?
    Finns det inga alternativ?

  3. Edward Riedl

    Svar till USA på plats i Afghanistan, Irak och Sverige (2010-08-02 18:46)
    Jag ser inga problem med att andra demokratier bombtränar i Sverige. Detta är snarast bra för att i kris och krigshärdar minska de civila skadorna när sådana vapensystem används.

    Precis som du skriver har vi alltid olika alternativ att välja mellan. Ibland får vi välja det minst dåliga av dem vilket aldrig är roligt.

  4. Anders Johansson

    Det finns ett stort problem med våran blandekonomi trots att den är överlägsen socialism. Den ger inte arbete åt alla. Den t.o.m förutsätter arbetslöshet för att fungera. Konjunkturinstitutet beräknar att jämviktsarbetslösheten är ca 6 procent. Det betyder att ekonomin behöver 6 procents arbetslöshet för att fungera normalt.

  5. Marcus

    Trots det så är Sverige ett lyckat socialistiskt land, ett av de få. Och det är inte tack vare er, det är tack vare att vi har varit styrda av Socialdemokrater med solidariskt tänkande där minskande av klyftor har varit en av punkterna. Där är det något som ni har misslyckats med, ni har istället för att bibehålla den svenska solidariteten lyckats göra folk mer giriga och ökat klyftorna mellan fattig och medel, medel och rik. Det måste ni ju förstå är fel.

  6. Marcus

    Forts.

    Och hur kan ni tycka att ett land som USA har rätt att bomböva i Sverige? Ett land som invaderar land efter land utan att ha någon som helst rätt att göra det, ett land som gillar att andra länder förtrycker deras grannländer, ett land vars hat för andra religioner snart kommer att starta ett tredje världskrig. Hur kan ni tycka att det är rätt att USA får bomböva i Sverige, ett neutralt land som inte bör ha något att göra med USAs militär överhuvudtaget.
    Vi hade kunnat tacka nej till det här, men som vanligt så väljer Ni att ta ett felaktigt beslut.

  7. Edward Riedl

    Svar till Marcus (2010-08-03 09:52)
    Jag håller inte med. Det är inte socialismen som skapat det svenska välståndet utan privata vinstdrivande företag och de som arbetat där. Däremot har socialismen flera gånger hotat själva grundvalen till vårt gemensamma välstånd. Alliansregeringen har dessutom under de fyra år som gått visat hur välfärden kan utvecklas samtidigt som incitamenten ökat för arbete och företagande. Det är en bra väg för att bygga framtidens välstånd och välfärd.

  8. Edward Riedl

    Svar till Marcus (2010-08-03 09:56)
    Jag delar inte din uppfattning i den här frågan hur många gånger du än väljer att skriva om den.

    Sverige tjänar pengar på att låta USA träna i Sverige. Dessutom minskar deras träning de civila skadorna i oroshärdar i omvärlden.

  9. Conny Forsström

    En marknadsekonomi måste vara reglerad med betoning på reglerad. Ni säger att ni vill reglera marknaden. Alla era åtgärder tyder på det motsatta. Ni avreglerar apotek och elmarknad (mer är på gång) och ni säljer ut statligt (folkligt) ägda institutioner. Så någon reglerad marknad står ni inte för. Däremot en icke-reglerad vilda västern-ekonomi som ni tror ska reglera sig själv.

  10. Marcus

    Senast jag kollade fick jag skriva exakt vad jag vill, vare sig du håller med eller inte. Så otur för dig så kommer jag fortsätta skriva det jag tycker.

    Varför ska vi tjäna pengar på något som är så inihelvete dumt som krig? Vi gör det redan med att sälja våra flygplan, vi ska inte behöva göra det med att låta andra länder bomba på våran mark. USA har redan tillräckligt med mark att träna på borta hos dem.

    Personligen så tycker jag att det är skrämmande att vi har en regering som gör så mycket för att glädja Amerika.

  11. Anonym svensk soldat

    I april lade Wikileaks ut en video inifrån en Apachehelikopter som visar hur helikoptern 2007 sköt ihjäl tolv personer i Irak, bland annat en fotograf från Reuters. I juli åtalades en militär som överlämnat videon.

  12. Anonym svensk soldat (2)

    Internetsajten Wikileaks har åter läckt hemliga amerikanska militärrapporter. Den här gången gäller det över 90 000 dokument rörande kriget i Afghanistan.

    Rapporterna visar att de internationella trupperna i Afghanistan dödat hundratals civila när de trott sig bekämpa motståndsmän. Bland exemplen är fyra barn som dog när en specialstyrka från USA angrep en byggnad där en al-Qaidaledare förmodades gömma sig.

  13. Aldrig mer vänsterstyre!

    Patetiskt med alla kommentarer från vänsterfolk som nonchalerar kärnfrågan här, nämligen det socialistiska Kuba som på ett vidrigt sätt klämmer åt människor som tjänar pengar! Er käre alliansbroder Lars Ohly diggar ju Kuba, gör ni detsamma?

    Förhoppningsvis kommer det en dag när Afghanistans oskyldiga medborgare får lugn och ro, men till dess krävs ju ett aktivt arbete som redan pågår! Vad skulle förresten USA tjäna på att vara kvar? Kriget kostar ju enormt mycket för landet i form av förluster av soldater och inte minst utgifterna! Kritisera istället de kommunistiska stater där folket lider

  14. Marcus

    Till Aldrig mer vänsterstyre.

    Vad är det som är fel med att klasslöst samhälle? Det är det absolut bästa som kan hända ett land, där alla människor är lika rika eller fattiga. 150 kronor kan verka som lite, men kolla istället på de fattigare länder i Afrika, som styrs av en diktatur som bara vill tjäna pengar, utan att förbättra för folket som bor där. Det är däråt vi borde kolla, istället för mot ett land som vi på många delar borde sträva mot.

  15. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2010-08-03 10:55)
    Sverige är en väldigt hårt reglerad marknadsekonomi vilket också är bra. Att fler än staten tillåts driva apotek innebär inte avsaknad av regler – Tvärtom märker du om du läser på. Det finns tydliga krav som skall uppfyllas för att driva apotek – Inget vilda västern där inte.

  16. Edward Riedl

    Svar till Marcus (2010-08-03 11:58)
    Du får skriva precis vad du vill i kommentarerna. Däremot får du inga nya svar oavsett hur många gånger du ställer samma fråga eller kommer med samma påstående. Men känner du att det är givande för dig att skriva samma sak om och om igen så är du givetvis varmt välkommen att göra detta.

  17. Edward Riedl

    Svar till Anonym svensk soldat (3) (2010-08-03 13:50)
    Jag vet inte om vi har samma uppfattning. Men min uppfattning är att det är bra att de bombtränar för att undvika civila skador i skarpt läge.

  18. Edward Riedl

    Svar till Marcus (2010-08-04 10:22)
    150 kronor i månaden är lite även på Kuba. Men för er riktiga socialister är detta precis som du skriver inget riktigt problem bara alla har det lika jäkligt. Där skiljer vi oss verkligen åt.

  19. Rolle

    Nej, Kuba är inget drömsamhälle, lika lite som USA. Men konstigt nog har de en sjukvård som är minst lika bra som USA:s (eller den svenska), de har lägre spädbarnsdödlighet än USA, högre utbildningsnivå än USA osv…. Jag menar, ska vi ondgöra oss över Kuba så ska vi väl göra en jämförelse på annat än bara politiken också? Jag rekommenderar filme ”Sicko” av Michael Moore…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.