Edward Riedl (M)

Regeringen gör rätt i att hålla hårt i plånboken

Just nu kommer det kritik mot regeringen från lite olika håll när det gäller finanspolitiken. Vissa menar att vi är för stram när ekonomin just nu vänder. Kom då ihåg att nästa lågkonjunktur och/eller kris väntar runt hörnet. Sverige har klarat sig igenom den globala finanskrisen utan att höja skatter för vanligt folk, skära i välfärden eller sänka offentliganställdas löner vilket skett på de flesta andra håll i världen. Dessutom har vi ett av hela västvärldens snabbast växande tillväxtal och kraftigt sjunkande arbetslöshet. Regeringen gör helt rätt i att inte ta på spenderbyxorna mer för tillfället. Jag är glad att Anders Borg (M) är finansminister och min giossning är att det kommer även de kritiker som idag finns vara när nästa kris och eller lågkonjunktur slår till.

Edward Riedl (M).

12 kommentarer

  1. Leif

    Förstår dock inte Alliansen kraftiga utspel om hur dåligt att blir när man även ska spara på regeringskansliet? Tror inte Reinfeldt och hans lärjungar att vård och annats blir sämre när det indirekt dras ner på den områderna? Förstår verkligen inte!

  2. Krister Klermalm

    Visst är det bra att Sverige har klarat sig igenom den globala finanskrisen utan att höja skatter för vanligt folk – Däremot har skattedelen gjort dem mer förmögnare mer förmögnare. Samt vilka vanlig folk menar du, är inte arbetslösa, ensamstående föräldrar, pensionärer, studenter, funktiongshindrade och alla som är utanför är inte dessa vanligt folk.

  3. Krister Klermalm

    Bra att inte behöva skära ned i välfärden, däremot har dessa systeme inom välfärden har inte ett dugg blivit bättre effektivare eller är medmänskligare. Visst är det bra med rehablitering med att kunna komma tillbaks till arbete i ena änden, medan i andra gjort det sämre av stöd och resurser samt lagd ned verk som borde har varit kvar.
    Ett av hela västvärldens snabbast växande tillväxtal – till vilket pris? Kraftigt sjunkande arbetslöshet, ja med att flytta runt människor i systemen som till försörjningsstöd.

  4. Krister Klermalm

    Var är åtgärderna att effektivisera så det blir mindre kostnader för Kommunerna samt för Staten i längden och digitalisera välfärden med att Id-identifiera blanketten likt á Bank-ID eller/och mobilen, vi lever ju 2000-talet?

  5. Skogsägare

    I valmanifestet skrev ni att ”Om ytterliggare ekonomiskt utrymme uppstår, är det motiverat att genomföra ytterliggare åtgärder för att stärka tillväxten. Det gäller t.ex. bolagsskatten, arbetsgivaravgiften, värnskatten, FoU-avdrag och expertskatt. Vår samlade bedömning är att det inte finns ekonomiskt utrymme att sänka dessa tillväxtskadliga skatter under nästa mandatperiod”

    Resonemanget verkar gå ut på att bara om tillväxten blir god kan man eventuellt vidta åtgärder för att öka tillväxten! Känslan av att det är på stället marsch de närmaste åren som gäller känns oroande.

  6. Edward Riedl

    Svar till Leif (2010-12-10 13:16)
    Självklart blir vården inte bättre av att man drar ner resurser där. Det är också därför vi från alliansen satsar mer skattepengar på just dessa områden. Sedan kostar ambassader och annat pengar. Konsekvensen blir nu att vi får stänga ner några ambassader runt om i världen med vad detta innebär.

  7. Edward Riedl

    Svar till Krister Klermalm (2010-12-10 14:24)
    Precis tvärtemot vad du skriver så gömmer vi inte människor i statistik utan alla syns. det är en av förklaringarna till att arbetslösheten är relativt hög samtidigt som allt fler får jobb. Den gamla s-regeringen (med stöd av er) statistiktrixande omöjliggör seriösa jämförelser.

  8. Edward Riedl

    Svar till Skogsägare (2010-12-11 15:44)
    Jag delar inte din uppfattning. De som lånar för att vara med i börsuppgångar är ofta de som blir bankrutta i börsnedgångar. Det ser likadant ut för länder som privatpersoner. Skillnaden i syn handlar om hur mycket av den expansiva finanspolitiken som ska klaras med lånade pengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.