Edward Riedl (M)

Svenska kronan allt starkare

I olika media går det att läsa rubriker där euron försvagas och nu senast idag att den danska kronan är svag. Men faktum är att det är den svenska kronan som blivit allt starkare som ett resultat av att Sverige går väldigt bra. Ordning och reda på de offentliga finanserna och mycket god tillväxt i ekonomin.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

12 kommentarer

  1. Ante

    Det går verkligen imponerande bra. Sverige spelar i elitserien ( i motsats till Björklöven.). Det är bra att Borg är försiktig. Det känns tyvärr som den här krisen är långt ifrån över. Det är stora spänningar i världsekonomin som tar tid att rätta till.

  2. Stefan Westermark

    Nu ska jag punktera bubblan för dig. Kronan tappar i värde mot silver och guld. Det är också vad alla andra världens valutor gör. Silver och guld priser styrs av:
    1) Hur mycket som finns på marknaden.
    2) Hur stark valutan är.
    Jag tror inte folk insett detta men världens ekonomi är byggd som ett väldigt komplicerat korthus. Tar du bort ett kort i kanten av botten så kommer korthuset att rasa. Dollarn står idag för 60% av världens sparpengar. vad sker när US FED trycker pengar och sedan stoppar dem på egen ficka? Att sedan be skatte betalarna ta upp notan i form av högre skatt är Äckligt!

  3. Edward Riedl

    Svar till Ante (2011-01-12 15:40)
    Tyvärr ligger det mycket i din oro och därför är det skönt med en finansminister som är försiktig med våra skattepengar och har ordning och reda. Om världsekonomin vänder nedåt igen kommer Sverige självklart att drabbas då vi har en stor exportindustri. Men vi har en god grundstyrka och ett gott skydd mot oroliga tider.

  4. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-01-12 20:43)
    Exortindustrin är en del i att kronan blir allt starkare. Men självklart dämpas efterfrågan när vår valuta stärks – Det är baksidan av framgången. Men jag tror du förstår fördelarna med en stark valuta (eller rättare sagt det som ger en stark valuta) framför motsatsen.

  5. Stefan Westermark

    Man kan lätta skapa ett bra ekonomiskt system. Vi har ett system som kallas för FRB idag vilket är Fractional-reserve banking. Detta systemet enligt wikipedia är: ocker.
    Jag ska ge ett jätte simpelt exempel.
    Jag sätter in 100kr på mitt sparkonto.
    Banken tar mina hundra kronor och måste sätta 10% i reserv, De andra 90% kan lånas ut till alla. Man kan tro att dessa 10% kommer ur min 100 lapp så är dock inte fallet och här uppstår problemet. Banken skapar ytterligare 900kr och sätter mina 100kr i sin reserv.
    Sedan får dem ränta på detta vilket är ca 6%.
    Banken kan nu låna ut 960kr.

  6. Stefan Westermark

    Jag ska göra ett blogg inlägg om detta. Men nu så ska jag lägga ut orsaken för den ekonomiska krisen och hur vi Svenskar kan ta nytta av den. Men allt det bygger på är att det Svenska juridiska systemet fungerar.

  7. Edward Riedl

    Svar till Stefan Westermark (2011-01-13 22:13)
    Min fråga till dig kvarstår med ditt exempel. Vilken ekonomisk modell har skapat välstånd och välfärd till fler än det nuvarande. Jag förstår att du är kritisk. Men vilken modell är bättre för det stora flertalet?

  8. Edward Riedl

    Svar till Stefan Westermark (2011-01-13 22:29)
    Men trots den ekonomsiska krisen har vår ekonomsiak modell skapat överflöd och välstånd till väldigt många människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.