Edward Riedl (M)

Sverige behöver kärnkraft i framtiden

Kärnkraftsmotståndarna använder nu tragedin i Japan för att återigen få en debatt om kärnkraftens vara eller inte. Med den stora tragedin i bakgrunden är det lätt att piska upp motståndet. Men frågan måste ställas – Vad är deras alternativ? Det är intressant att notera att de starkaste kritikerna mot det höga elpriset är samma personer som kritiserar kärnkraften. Priset för att avveckla kärnkraften är mycket högt. Vilka privatpersoner och företag vill betala flera gånger högre elpris än idag? Är det bättre för miljön med kol och olja? Vindkraften räcker inte långt och är dessutom mycket dyrare än de flesta vet. Vill vi inte drastiskt ändra vår livsstil är kärnkraften viktig i framtiden. Vår livsstil är inte bara privatkonsumtion med bostad, bil, resor, mat, kläder mm utan också den offentliga konsumtionen med sjukvård, skola, äldreomsorg mm. Tragedin i Japan borde snarare leda till ökade krav på att bygga nya moderna och säkra kärnkraftverk – Inte motstånd mot kärnkraften som i slutändan leder till att gamla kärnkraftverk behålls för att vi saknar vettiga alternativ.

Jag respekterar alla kärnkraftsmotståndare. jag önskar bara att de vore ärliga nog att berätta den riktiga prislappen för avvecklingen.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

18 kommentarer

  1. Viktor

    Jag håller helt med dig Edward att vi behöver ha kvar kärnkraften.
    om man byter ut dom gamla reaktorerna så blir det både säkrare kärnkraft och mer energi så jag stödjer kärnkraft fullt ut.

  2. Jesper

    Bra att du står upp för ett sunt resonemang. Hoppas vi i framtiden vi kan se säkra, moderna och miljövänliga kärnkraftsverk i Sverige.

  3. JonasE

    För en gångs skull håller jag med dig….händer inte ofta;).
    Vi behöver egentligen inte fler kärnkraftverk, för om vi byter ut de gamla mot nya så får vi mer och säkrare energi, men inte fler kärnkraftverk, efterssom de nya är effektivare!!.

    Så här är en kritiker av det höga elpriset som inte är en kritiker av kärnkraft!!, men det höga elpriset kan inte enbart förklaras av brist på el/kärnkraft.
    Vore det brist som är förklaringen till höga elpriser, så skulle väl inte elbolagen göra så stora vinster när dom måste köpa in el!!…eller??.
    Men vinsterna/elpriserna skenar…så går det när man låter privata vinstintressen styra samhällfunktioner!!.

  4. Krister Klermalm

    Det är bara ett påstående ifrån eran sida av kärnkraft kramare som höjer ett varnande finger om högre elpriser av framtida förnyelsebara energi källor. Vilka två faktoer som har gjort dagens höga elpriser är självklara som ni itne vill bekänna vid er att säga som det är.
    Dessutom är ni så enkelspåriga såsom trångsynta i ert seende om vilken teknik utveckling har skett inom olika områden av förnyelsebart energi. Precis som Hamilton som tyck han att det bara finns kärnkraft, vattenkraft samt kolkraft. Du tog åtminstonde vindkraften. Däremot finns det mycket fler sätt att producera el. Dessutom har det kommit nya sätt att lagra både värme och energi.
    Skulle vi ställa en ny kärnkraftverk mot solcellsverket i framtiden så är både byggande såsom driften och underhållet mycket billigare med solkraft än uranet. Dessutom mycket säkrare.

    Dessutom glöms det alltid bort i debatten om elbehovet att med energieffektivisering gör mycket till att minska behovet av kärnkraften än mer och får mer av överskott än vi har idag. Här ligger sverige mycket långt efter.

  5. lf

    Jag tror inte att kärnkraftsmotståndarna har den prislappen lika lite som jag tror att du har prislappen på kostnaden för ett havererat kärnkraftverk.

  6. Edward Riedl

    Svar till Anders (2011-03-21 13:43)
    Det är inget motsatsförhållande. Vi avsätter mer pengar till forskning idag än någonsin tidigare kanske tack vare skattesänkningar som gett fler jobb och skapat en stabil ekonomi med stora överskott.

  7. Edward Riedl

    Svar till Jesper (2011-03-21 15:57)
    Helt rätt. Hoppas verkligen vi klarar av diskussionen så att inte vår miljö skadas mer än nödvändigt av fossila bränslen.

  8. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2011-03-21 18:29)
    Mycket klokt i din kommentar. Däremot menar jag att det är felaktigt att tro att privata företag är problemet. Däremot kan det finnas skäl att se över om konkurrensen fungerar och regleringen av marknaden fungerar som vi vill. Den stora förklaringen till olika prisnivåer inom EU (för priset på el varierar mycket stort mellan länder) kan i första hand förklaras av vilken energimix respektive land har. Stor andel vattenkraft och kärnkraft leder till lägre priser.

  9. Edward Riedl

    Svar till Krister Klermalm (2011-03-21 22:19)
    Om du ser på de högst varierande elpriserna vi har i Europa kan du troligen inte hitta andra förklaringar till dessa prisskillnader med annat än vald energimix och avstånd. Verkligheten är besvärlig för er som inte vill ha kärnkraft. Ni måste förklara för både industri och vanliga människor hur de ska klara ett flera gånger höjt elpris. Trots de stora protester vi har i Sverige kring vinterns elpriser så ligger vi en bra bit under EU-snittet.

  10. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-03-24 20:43)
    Av det enkla skälet att jag tycker det är viktigt att föra en seriös debatt om hur vi ska klara vårt framtida energibehov i Sverige. Det handlar om både svensk industri och våra vanliga elräkningar.

  11. lf

    Du måste väl hålla med om att detta är en obegriplig blogg.
    Vad är prislappen på ett havererat kärnkraftverk?
    Du som tycker det är så lätt att ta fram prislappar?

  12. lf

    Jag frågar än en gång.Varför skriver du denna blogg?
    Om du tycker att det är att lätt få prislappen på att avveckla kärnkraften då måste du väl också ha prislappen på kostnaden på ett havererat kärnkraftverk.
    Jag menar att om du vet det ena så måste du ju veta det andra också.
    Vad du menar med en seriös debatt måste du nog förklara!

  13. Krister Klermalm

    Sanningen är att de varierande elpriserna bygger på elspotpriserna på elpoolen samt att kärnkraftstängningar för reperationer mm sker vid fel tidpunkter att göra dessa. Vi behöver inte jämföra med övriga elpriser i Europa, när vi förvaltar rätt med den energi vi har idag redan. Det gick så bra innan el-avregleringen. Ert kramanade om kärnkraften är bara rädd om investerarna som är bara intresserad av suga ut så mycket som möjligt för att få så stor vinst som möjligt – självgodas girighet.

    Det är bara flumig målande antagande ni gör här igen. Vi ser verkligheten mer nära än vad ni gör , även med redan existerande tekniker i andra länder som vi kan tillämpa även här i Sverige – som ni inte finner finns inte i eran värld. Känner bara tillfreds med verkligheten av det modernisering som finns framför oss redan idag. Mer obesvärligare är ni som inte tål våra argument faktiskt håller.

    Det är bara ett antagande ni gör i vaneföreställningen, särskilt med MPs energipolitik, med att det ska ske ett flera gånger höjt elpris för industrin och enskilda hushållen. För industrin har vi lösningarna till att energieffektivisera och på ett förnyat sätt nyttja modern grönt teknologi utan för den skull rasera industrin. För hushållen finns den självproducerande el & värme tekniker här med lagrinskapacitet vid längre förvarning än det var för bara något år sedan kunnat göra. Den här tekniker räcker gott å väl att användas även här. Ett av teknikerna har gått till Tyskland istället av både utveckling och produktion.
    Dock vill ni inte lyssna eller i respekt ta till er det redan befintliga tekniken som finns redan idag och i närmaste framtid.

  14. Krister Klermalm

    Att vi ändå har trots vinterns elpriser ligger en bit under EU-snittet är det bara ett föredömligt ifrån vårt håll att vi kan göra det. Trots det ska vi kunan återgå till priserna som var innan elavregleringen. Det sades ju att med konkurrens skulle ge lägre priser. Vad hände istället, mer pengar åt ägarna. Eran retorik är bara en dumförklarande till svenska folket trots de är mer förankrade till vad det finns för teknik idag och vilka lösningar det finns samt vilka åtgärder går att genomföra utan at det leder till höljda elpriser för industrin eller enskilda hushållen.

    Kina hade en plan att satsa på enbart vindkraften som kan helt ersätta deras kärnkraftverkpark vid 2030-talet. Nu riktar dem istället planen på att använda fler alternativa förnyelsebar energi framtill 2030-talet. För att kunna göra än mer hållbart inför framtidens el-behov med renare och säkrare teknik.Det innebär även minskat behov av kolkraft. Ni håller er kvar vid kärnkraften för ni ser inte om vad vi har i sverige för teknik finns att investera idag att kunna finnas i produktion imorgon.
    Obekväma blir ni då ni inte vill öppna upp ögonen eller öronen till moderniseringen av Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.