Edward Riedl (M)

Umeå växer allt snabbare

Under första kvartalet i år växte Umeå med 406 nya invånare. Idag har Umeå 118 755 invånare att jämföra med Sundsvall som har 96 997 invånare och Gävle som har 97 558. Umeå är Norrlands i särklass största och mest expansiva stad. Mycket talar nu för att Umeå 2014 kommer att växa med betydligt mer än 1 000 personer där vi legat under de senaste åren. Att Umeå fortsätter att växa är inte bara viktigt för Västerbotten utan även för hela Norrland. Norra Sverige behöver en stor, växande och attraktiv stad. Det möjliggör satsningar och investeringar i vår del av landet som kan bära sig långsiktigt. Samtidigt innebär det stora utmaningar för politiken att klara av kommunal service när staden växer snabbt och inte minst bostadsbyggandet måste hänga med. Ett växande Umeå innebär att allt fler kan tänka sig att bo i angränsande kommuner samtidigt som de jobbar i Umeå. Där behöver vi goda kommunikationer för att det ska vara ett fungerande alternativ. Dessutom behöver vi ett bättre företagsklimat för att Umeå ska fortsätta växa och fler moderater i kommunfullmäktige.

 

Tyvärr kan jag inte länka till artikeln i VK då den ligger bakom betalväggen.

 

Edward Riedl (M).

6 kommentarer

  1. LenaAndersson

    AstraZeneca är ett av flera företag som lämnat Umeå, och snart lämnar Volvos montring, så frågan är ifall alla nya umebor plus alla uppsagda från Volvo… kan erbjudas jobb på IKEA och andra butiker som ju är de enda företag med arbetstillfällen som etablerar sig i stan? Är det kanske kuluren som ska skapa alla arbetstillfällen i Umeå?

  2. Dage Åberg

    Tillåt en gammal utflyttad umebo något filosofera över den här typen av typen av texter. Och ta det med en gnutta humor. Den skulle lika gärna rikta sig till Lennart Holmlund eller Pelle Umbo eller din kompis Anders Ågren.
    Ibland känns det som min kära hemstad har hamnat i ett tillstånd av kollektiv o-sm. 2014 har i någon mån förstärkt detta. ”Umeå i särklass Norrlands största stad” säger du. Anders Ågren drar till med ”tillväxtmotor i norra Sverige”. Först till frågan om ”storleken”. Umeå 118755, Sundsvall 96977. Lägg till Timrå och kanske Nordanstig så hamnar Sundsvall på ca 125000. Eller gör ett annat tankeexperiment. Dra bort Holmsund, Obbola, Hörnefors och Sävar från Umeås siffror så hamnar du också i klaveret.
    Och nu till det besvärande. Det är inte Umeås och umebornas entreprenörs- och framåtanda som lett till en framgångsrik befolkningsutveckling. Det handlar om att Umeå är den stad i Norrland, kanske i Sverige utanför Stockholm, som är mest uppumpad av statliga pengar. Jag tänker på
    Universitet, NUS, specialhögskolor, transportstöd till Volvo Umeverken mm.
    Om det inte funnits en liten gubbe, han hette Gösta Skoglund, så hade Umeå varit en puttrande liten ort som säg Härnösand.
    När jag återbesöker mitt kära Umeå så liknar det ibland ett litet drivhus. Som inte återfinns någon annanstans. För någon valperiod sedan fanns det tre partier till vänster om soc.dem i kommunfullmäktige. Nu diskuterar man eller ska öppna man ett kvinnohistoriskt museum vars innehåll förefaller en aning diffust(underdrift!) Det fina biblioteket ska flyttas till ett hus som ser ut som en jättelik finlandsfärja från vattnet. I badhuset flyter tuttarna fritt. Lite allvarligare var det för en del år sedan. Militanta djurrättsaktivister och satanistanklagelser helt utan grund.
    Jag är bekymrad för min gamla hemstad men fortsätter med att återvända dit.

  3. lf

    Ikväll har vi bevittnat ett uttåg från politiken från Västerbottens representant sen tidigare.
    Att Maud Olovsson kan sätta sig i SVT och inte svara på frågor.
    Varför vill hon inte.Ja,det är ju bara spekulationer.Men hon har utsatts för tryck.
    Förmodligen för att rädda Alliansen.Jag tror aldrig jag sett en politiker så avklädd iTV.
    Med detta kommer hon att bli en belastning för sittande regering.
    Att Umeå växer tror jag inte beror på Edvard Riedel.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Eftersom du inte tror att något gott kommer från en moderat så var inget annat att vänta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.