Edward Riedl (M)

Pengar till välfärden istället för avbetalningar på statsskulden

När alliansregeringen tog över regeringsmakten 2006 betalade Sverige årligen cirka 50 miljarder kronor i statsskuldräntor. Idag efter 7 år med alliansregeringen så betalar vi endast 22 miljarder i statsskuldräntor. Bara där har vi årligen 30 miljarder kronor som vi kan satsa på annat viktigt istället för att betala av på skulder. Vi har dessutom lyckats minska vår statsskuld under en ekonomiskt väldigt svår period när många länder både dubblad, tredubblat och fyrdubblat sina statsskulder. Men räntorna på statsskulden påverkas också av om ett land är välskött eller inte. Statsskulderna i Sverige har minskat under alliansregeringens tid vid makten och våra räntor är lägre än på mycket länge eftersom våra statsfinanser är välskötta. Partier och politiker som för in oro i ekonomin kommer snabbt att öka både skuldsättningen och räntenivåerna så att pengar måste sparas in i välfärden för att kunna betala allt högre kostnader för en växande statsskuld. Det är bara ett av många skäl till att fortsatt ge alliansregeringen fortsatt förtroende i valet 2014.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

6 kommentarer

  1. N-O

    Du glömmer medvetet att redovisa intäktsminskningarna som orsakats av att ni sålt statliga företag och egendom för att kunna amortera på statsskulden ……

    Med detta inräknat blir nettot på minussidan…..

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Förklaringen är till största del välskötta statsfinanser vilket minskat risker och därmed sänkt upplåningsräntan för Sverige.

  2. JonasE

    Alliansens minskande av statsskulden låter ju bra, men detta har ju skett genom utförsäljningar, och dessa utförsäljda bolag gav ju också staten intäkter, som inte finns kvar längre, så Reidl -de 30 miljarder du pratar om är bara en av era siffertrixerier igen, då man måste räkna av de intäkter man förlorat i detta också, och vad blir summan då……ett nollsummespel troligen !!.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Om det du skriver skulle stämma skulle inte våra räntekostnader minskat eftersom ingenting hänt!!

      • JonasE

        Visst så har räntekostnaderna minskat, men så har också intäktssidan från de verksamheter ni sålt ut, och mellanskillnaden blir då marginell !!……du väljer i vanlig ordning att bara se en liten del av bilden, den lilla del som passar dig just för tillfället, just för att hela bilden på intet sätt är smickrande för Moderaternas politik !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.