Edward Riedl (M)

Olika måttstockar för män och kvinnor

Den tidigare kommunchefen i Vännäs, Åsa Ågren Wikström, har direktrekryterats av Umeå kommun. Möjligheten till detta finns och är i linje med gällande regelverk. Förfarandet har fått klartecken av både arbetsgivare och fack.

 

Det har varit riktigt tråkigt att följa hur nyhetsrapporteringen kring detta sett ut. Att Umeå kommun direktrekryterar en fd kommunchef är inget nytt. Senast det hände var i våras när kommunchefen i Nordmaling direktrekryterades efter att han sa upp sig från jobbet där. Men rapporteringen kring dessa två skiljer sig kraftigt åt. Man kan fundera på varför?

 

Låt mig först konstatera att alla media jag sett om detta gjorts av män som på olika sätt driver tesen att Åsa bara får jobbet p.g.a vem hon är gift med. Eller så har man åtminstone insinuerat detta, liksom ifrågasatt kvalifikationerna. Att hon jobbat som näringslivschef, kommunchef och varit riksdagsledamot verkar inte vara kvalifikationer nog nu när hon är kvinna. Det borde ha varit möjligt att hitta en mer kvalificerad person än henne om man bara utannonserat tjänsten.

 

Intressant är att ingen av dessa som nu kräver eller tycker att det borde gjorts hade några synpunkter när detta gjordes i våras och det handlade om en man. Det här är förvisso inget unikt för media i Västerbotten. Det här finns inom alla områden inklusive mitt eget parti. Kvinnor mäts många gånger med en annan måttstock än oss män. Men det är inte ok.

 

Men det som kanske sticker mest i ögonen på många är att Åsa har varit moderat politiker och att hon dessutom har ofoget att vara gift med det moderata oppositionsrådet i Umeå kommun. På annat sätt kan jag inte tolka det hela eftersom det finns gott om politiker från andra partier som jobbar inom offentlig förvaltning i Västerbotten, som i sin tur har släktband till andra aktiva politiker.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter:

21 kommentarer

  1. Hans

    Edward,
    Du missar det väsentliga, nämligen det olämpliga i att ha makar på toppositioner i samma organisation! Jag har mångårig erfarenhet som personalchef/direktör i stora organisationer och kan bara bekräfta svagheterna med sådana lösningar.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Helt klart låter det imponerande att ha i sin meritlista att man varit näringslivschef, kommunchef och riksdagsledamot. Kombinationen som näringslivschef och kommunchef varade mindre än två år men det räckte för att ge henne sparken. Riksdagsledamot var hon under mycket kort tid. Dessa omständigheter förtar en hel del av värdet av de meriterna och det borde även hennes moderatkompisar kunna inse.

  3. Andreas

    Tror inte att det har någonting att göra med kvinna/man eller vilket politiskt parti som är inblandat. De stora skillnaderna är att Dan Vähä valde att säga upp sig och har visat mångårigt prov på sin kompetens som tidigare anställd inom Umeå kommun, medan Åsa fick sparken och inte har visat prov på någon speciell kompetens.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Ditt sätt att uttrycka dig om henne visar hela poängen med mitt blogginlägg. Det sätt du förminskar hennes meriter används ofta mot kvinnor. Det är sorgligt.

  4. Mia Lindberg Hell

    Helt riktigt, det hade inte varit samma diskussion om Åsa varit en man. Väldigt tråkigt att vi inte har kommit längre år 2013. Bra skrivet Edward

  5. Ingegerd Jernberg

    Edvard Riedl, du gör ett gigantiskt misstag då du undervärderar ”vanligt folks” förmåga att själva göra analyser och att förstå vad som hänt. Århundradets skandal tycker du att det är tråkigt att behöva läsa om i lokalpressen. VK har väl knappast skrivit om detta. Folkbladet har haft sparsamma kommentarer.
    Du tycker inte att anställningen av Åsa Ågren är så märkvärdigt. Du räknar upp hennes ”meriter” som tunga.
    2-årig ekonomisk gymnasieutbildning
    Arbetat i sina föräldrars företag som dessvärre varit inblandad i konkurser etc
    Riksdagsman (möjligen praktikant) för M. Hur länge och varför hon inte blev kvar utelämnar du.
    Kommunchef i Vännäs några månader. Fick sen sparken.
    Dessa ”meriter” skulle skrämma de flesta arbetsgivare.
    Du representerar ju bl a länets medborgare i riksdagen. Nog är det ett fattigdomsbevis att hävda att denna rekrytering är bra. Umeås medborgare där en stor del är akademiskt skolade delar knappast din åsikt om Åsa Ågrens meriter.
    Släpp könstjollret som inte har någon relevans här.

  6. lf

    Du är ute och cyklar som vanligt Edvard. Jag hade inte en aning om att hon var moderat politiker. Men då går du i taket. Typiskt. Vem hon är gift med har jag ingen aning om heller. Att dra in jämlikhet är ju ett svepskäl.
    Du pratar om tidigare kommunchefen i Nordmaling.Hade han fått sparken? Inte vad jag vet.
    Men nog måste du väl skilja på de som fått sparken och de som har sagt upp sig.
    Men nu kan du väl på bloggen beskriva för oss vad direktrekrytering innebär.
    Du som förordar konkurrens i alla lägen.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Jag tror de stora flertalet, som läst tidningarna och sett nyheterna, vet det du inte kände till.

  7. gentjänster

    Det är verkligen okunnighet hos en folkvald att påstå att denna rekrytering gått rätt till.
    I dagens VK anser fackliga företrädare att de är helt överkörda.
    Inför nästa val kommer säkerligen en del namn att strykas. Det kommer jag medverka till.
    Politiker ska vara kompetenta, ärliga och ha bred arbetslivserfarenhet.
    Detta saknas hos allför många i detta parti.

  8. Curth

    Ja man blir ju rädd när man ser hur dessa högermänniskor ser på sin omgivning och omvärld. Men som man sen tolkar den så att ingen normal människa känner igen sej i! Ja för utom de själva då.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Eftersom du inte ifrågasätter alla andra som jobbar inom offentlig förvaltning och lever tillsammans med politiker (det finns många i andra partier) så gissar jag att du likt många andra bara passar på att kasta lite skit på de som har en annan politisk uppfattning än du själv. Jag tror dock inte att det vinner i längden.

  9. Anna

    Skrämmande att läsa det du skriver, men även andra politikers tystnad. Det handlar om hur tjänsten blev tillsatt, att argumentet var att det inte fanns någon bättre. Om det stämmer så borde hon stå sig stark i en regelrätt annonsering. Sen har såklart detta skapat oro hos oss medborgare och förtroendet för kommunen svajar. Jag tror som du säger att det kanske behövs en större granskning. Hon hamnade i rampljuset nu, tack och lov för att det hände, men är detta normalt och vanligt förekommande och satt i system av kommunen? Handlar det om kontakter och att gifta sig rätt och umgängeskretsa med rätt? Hoppas överklagan ger oss mer information men också, att den öppnar upp för en större granskning. Hur står det till i Umeå kommun? Jag skulle öppna armarna för UG kommungranskarna i detta fall. Hoppas du skulle stå med oss även då, granska och se om hon får sällskap… kanske av många män, om det nu skulle göra att det kändes bättre för dig. Jag är nöjd bara vi får se hur det egentligen står till så vi kan göra något åt det. Just nu bådar inte saker gott…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.