Edward Riedl (M)

Vad menade VK idag?

materiell_fattigdom

 

På nyhetsplats i dagens VK går det att läsa att det finns 1200 fattiga barn i Umeå. För mig känns det rätt onyanserat när sådant bara i förbiseende konstateras på nyhetsplats. Inte minst utifrån den stora debatt vi haft i Sverige kring de här begreppen. Ordet barnfattigdom är laddat och får de flesta av oss att reagera eftersom barnfattigdom inte är något vi vill se i ett välmående Sverige. Men i verkligheten har Sverige lägst materiell fattigdom för barn under 18 år i hela EU. Den materiella fattigdomen har dessutom minskat avsevärt sedan alliansregeringen tog över regeringsmakten. Politiskt försöker partierna på vänsterkanten driva tesen att barnfattigdomen är ett resultat av vår politik vilket alltså är helt felaktigt.

 

När VK på nyhetsplats helt onyanserat sprider bilden av att 1200 barn i Umeå är fattiga vill jag veta vad de egentligen menar? Hur har de kommit fram till denna siffra? Saknar alla dessa 1200 barn i Umeå möjligheter till skolgång, sjukvård, mat, tak över huvudet, kläder och tandvård? I vilka länder finns det färre barn som lever under dessa förhållanden? Har det varit bättre i Sverige förut? Ingenting problematiseras när ett sådant starkt uttryck används framför 1200 barn i Umeå.

 

Ordet barnfattigdom är starkt och laddat. Om det missbrukas så kommer innehållet i det laddade ordet att tappa i värde. Barn till föräldrar med missbruk, svår psykisk sjukdom eller andra problem i kombination med arbetslöshet eller sjukskrivning som resulterar i dålig ekonomi drabbar givetvis barnen svårt i många fall. Där måste samhället finnas med och stötta barnen. Men i en familj där båda föräldrarna förlorat jobbet eller blir sjuka blir givetvis ekonomin väldigt ansträngd. Men de skyddsnät vi har i Sverige gör att föräldrarna ändå har alla möjligheter att ge barnen en bra uppväxt. Det kanske inte räcker till semesterresor, dyra märkeskläder och annan liknande konsumtion. Det kan givetvis vara fruktansvärt jobbigt som barn att se att ens kamrater i skolan har råd med sådant man själv inte har råd med. Jag vill inte på något sätt förminska det jobbiga i att se att andra har det materiellt bättre än man själv har det. Men det är inte för mig barnfattigdom. Jag tror inte heller det är det som de flesta tänker på när de hör ordet barnfattigdom. Därför blir det väldigt missvisande när sådana ord används för att beskriva något helt annat.

 

Det finns barn som har det jobbigt i Umeå för att en eller båda av deras föräldrar är arbetslösa, missbrukare och sjuka. Det finns barn i Umeå som har det jobbigt för att de mobbas i skolan och inte har kamrater. Det finns barn som har det jobbigt i Umeå för att deras föräldrar har separerat, bråkar eller inte kan ta hand om dem på det sätt föräldrar borde ta hand om sina barn. Det finns många olika skäl till att barn mår dåligt i Umeå. Det finns mycket mer vi kan göra både politiskt och som medmänniskor för att barnen ska få det bättre. Men vi har inte 1200 fattiga barn i Umeå.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

18 kommentarer

  1. Marcus Eriksson

    Du fortsätter att leva i förnekelse och postar ”fakta” från sidor som har en bevisad agenda som vinklar allt utifrån deras och som vi kan se, i många fall ditt perspektiv. Jag menar kolla på politikfakta.se det är ju fan värre än avpixlat för SD, vet inte om man ska skratta eller gråta.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Jag missade ditt argument i sak. Källan är Eurostat som jag har svårt att förstå hur du vill koppla ihop med avpixlat.

  2. Leif

    ” Men i en familj där båda föräldrarna förlorat jobbet eller blir sjuka blir givetvis ekonomin väldigt ansträngd. Men de skyddsnät vi har i Sverige gör att föräldrarna ändå har alla möjligheter att ge barnen en bra uppväxt.”

    Men Edward, ni har ju tagit bort skyddsnäten för dom arbetslösa och sjuka. Inte ens du är så blind och enögd.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Här har vi inte samma uppfattning. Få om ens något land har så starka skyddsnät som Sverige.

  3. N-O

    Nu tror jag du svamlar , siffran 1200 är troligen i underkant .
    Det skyddsnät som vi har efter era år vid makten är så glest att många faller rätt igenom .
    Fattigdom är att inte ha råd till skor till barnen , att inte kunna köpa medicin då du är sjuk eftersom då finns det inte pengar till mat i slutet av månaden , det är många som lever på det viset i Umeå och överallt i Sverige , och betydligt fler har de blivit på senare år ……

    Se bara på ökningen av antalet socialbidragstagare….

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Den absoluta materiella fattigdomen har minskat. Det är något helt annat än den relativa fattigdomen. För den ökar t.ex. för varje familj som flyr till Sverige från krigshärjade länder eller om en tidigare förälder som varit arbetslös sedan får ett jobb.

  4. JonasE

    Så nu kommer ytterligare ett begrepp in i debatten ”materiell fattigdom för barn”, just för att bortförklara hur de som redan hade det knapert fått det sämre under Alliansens tid, då de 10% med lägst inkomst gått 8,6% back på Allianspolitiken ( Källa är SCB och Anders Borg, som också använt dessa siffror) !!.

    Varför är Alliansens inställningar till ”drivkrafter” så olika ?? -för de med låg inkomst så är Alliansens ”drivkrafter” att dom skall har det svårare med ökande kostnader och mindre inkomster, medans alla andra skall ha lättnader i form av skattelättnader och avdrag !!.

    Om ni skulle sluta driva er medvetna 2/3 politik som bevisligen sparkar på de med låg inkomst, så skall du se att ni inte behöver trixa med siffror och begrepp längre….men var det för mycket logik för en Moderat ??.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Inte alls. Detta är ett begrepp som mäts i hela EU för att kunna jämföra absolut fattigdom och inte bara den relativa som inte säger särskilt mycket om fattigdom utan bara relativa inkomstskillnader i ett samhälle.

  5. Rickhard

    Bra ! Det är egoistiskt av vänstern att utnyttja Fattiga Barn-begreppet för sin egen vinning och det är bra att du vågar ta upp diskussionen.
    Jag funderar lite hur man skulle gå framåt med denna intressanta debatt, kanske ett samarbete med eller Röda Korset eller nån liknande organisation som kan hjälpa till att ta fram verklig statistik för din kommun?
    Sannolikt blir framtida debatter gynnade av en mer korrekt verklighetsbeskrivning.

  6. Jim

    Håller med dig.
    Finns knappast så många fattiga barn i Umeå.
    Möjligen om man börjar blanda in vila som kan åka utomlands 1-2 gånger per år.
    Svammel!!

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Det är ett problem när relativ och absolut fattigdom blandas ihop som begrepp eftersom de visar helt olika saker.

  7. Lennart Forsberg

    Jag litar mer på Rädda Barnen än på Politikfakta.
    Enligt Rädda Barnen är barnfattigdomen i Umeå större än den siffra som angavs i VK. Googla så får du snabbt veta! Eller titta in på fattiskolan.se

    Där finns mycket tänkvärt att ta till sig om barns liv i Sverige (utan jämförelse med andra länder). Det är väl bara ni politiker som kan se någon slags tröst i att det finns barn i andra länder som har det ännu sämre… din argumentation ger mig obehagliga vibbar – den liknar det som förut sas till barn i Sverige, när de inte ville äta upp sin mat: – Tänk på barnen i Biafra…

    • JonasE

      Du gör nog rätt i att lita mer på Rädda Barnen än på Politikfakta, då om man kollar upp politikfakta, så är dom allt annat än oberoende, det är en Moderat bloggare som driver politikfakta, och granskar man den fakta som finns där så håller inte måttet, eller så finns bara noggrant utvalda delar av fakta tillgänglig, pröva en slagning om sjukförsäkringen eller utförsäkringar på den bloggen så skall du få se att det finns bara ett inlägg om sjukförsäkringen som är dessutom är positivt vinklat och många år gammalt, samt att om utförsäkringar finns inget alls.
      Vad man än egentligen slår på i denna blogg så är det Alliansens siffertrixade sanningar som kommer fram, men den bloggen utger sig för att hantera all fakta oberoende.
      Så sammanfattningsvis så är politikfakta en ren Moderat propaganda sajt !!

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Nu mäter de olika saker vilket är min poäng. Relativ fattigdom mäter inkomstskillnader. Eurostat mäter materiell fattigdom. Ingen har fel i sak. Men bara den ena har med barnfattigdom att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.