Edward Riedl (M)

Sänkt restaurangmoms skapar nya jobb

Enligt färsk statistik från SCB så jobbar 9500 personer fler i restaurangbranschen under första kvartalet 2012 jämfört med ett år tidigare. Nu skriver 13 restaurangföretagare att det är dags för kritikerna mot den sänkta restaurangmomsen att faktiskt se reformens positiva sysselsättningseffekter.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

16 kommentarer

  1. Leif

    Så varje jobb har kostat oss runt en halv miljon var. Var det värt det? Tänk om ni kunde resonera på samma generösa sätt när det gäller sjuka och gamla.

  2. Ann B

    Du är faktiskt den roligaste bloggaren jag vet, vet du vad säsongsarbetande resturanganställda är??

  3. Hasse

    Att du inte slutar skriva en massa dumheter om att restaurangmomsen skapat nya jobb , detta har du skrivit om tidigare och det verkar bara vara du som tror på det du skriver !
    Fakta när det gäller nya jobb pga sänkt moms visar sig vara en helt annan enligt facket .

  4. lf

    Men du Edvard har du reflekterat nångång på att du får så negativa kommentarer på din blogg.Har du nångång tänkt på att du har fel.Jag förstår nej,nej!
    Du är en av de politiker som aldrig har fel.
    Vi väljare har att rätta oss efter mästaren.

  5. stefan

    Exakt Leif! Det kommer inte fram i herr Riedels resonemang hur mycket vart och ett av dessa (eventuella) jobb kostar. Att siffran 9500 är kraftigt tillyxad behöver man inte vara Einstein för att räkna ut, men låt oss säga att – och nu räknar jag snällt – 8000 nya jobb stämmer…. Då skulle dom kosta runt 625000:- STYCKET!!! Kallar du det för en framgång Riedel?? Möjligen i moderata ögon, men knappast i andras. Hur många jobb hade det blivit om pengarna satsats direkt i skola, vård eller omsorg istället!? Garanterat flera, men det fattar inte sittande regering.

  6. Ante Johansson

    Om du kollar SCB,s siffror så steg antalet anställda mellan år 2010 till år 2011 med 10 000 personer utan att det var en momssänkning. Hur kan du då påstå att den mindre ökningen ett år senare beror på momssänkningen???

    Med ditt sätt att resonera så skulle man lika gärna hävda att momssänknigen gav 500 färre jobb.

    Jag själv tror att momssänkningen ger en liten ökning av anställda inom resturangnäringen men den uppvägs av en minskning av anställda inom någon annan näring. Det beror på att folk väljer lägga mer pengar på att äta ute men minskar samtidigt konsumtionen av något annat. Även dom minskade skatteintäkterna gör att det blir färre jobb inom offentlig sektor. Totalt blir det därför inte fler jobb med en momssänkning.

  7. Per

    Haha jo man undrar om Edvard Riedl finns på riktigt:) Snacka om att leva i en fantasi, det verkar inte spela nån roll hur mycket varje jobb kostar. Löjligt att försvara allt även om är misslyckade satsningar.

  8. Edward Riedl

    Svar till Fattiglappen men Stolt (2012-07-17 18:16)
    Alla som av olika skäl inte klarar sin försörjning borde vara väldigt glada att det går så bra för Sverige att vi faktiskt har råd med värdens bästa och mest omfattande generella välfärd.

  9. Edward Riedl

    Svar till lf (2012-07-17 22:12)
    Jag har reflekterat över detta. Jag noterar att det är en mycket liten grupp människor som skriver, ibland med lite olika signaturer, väldigt frekvent. Därför är riktiga demokratiska val väldigt bra. Där får lla vara med och tycka. Faktum är att jag är en av totalt tio personvalda moderater av 107 i Sveriges Riksdag. Inför detta är jag väldigt ödmjuk.

    Men om jag trodde att du var representativ för vad människor i allmänhet tycker om mig skulle jag känna mig väldigt bedrövad. Nu är det tack och lov inte så.

  10. Edward Riedl

    Svar till stefan (2012-07-19 01:42)
    Om vi inte får fler som arbetar finns det i slutändan inget att fördela. När reformen fått verka några år kan vi utvärdera om det var väl använda pengar eller inte.

  11. Edward Riedl

    Svar till Ante Johansson (2012-07-19 09:21)
    Jag noterar återigen att din uppfattning är att alla våra reformer enligt dina beräkningar varit väldigt dyra och icke effektiva. Samtidigt går Sveriges ekonomi bäst i hela Europa. Kan du ge mig din uträkning på hur detta till synes omöjliga går ihop?

  12. Edward Riedl

    Svar till Per (2012-07-24 08:46)
    Visar det sig om ett par år att detta var en dålig satsning kommer jag inte att försvara den. Men som det verkar just nu är det en bra reform som ger fler unga människor möjligheten till ett arbete.

  13. Edward Riedl

    Svar till Hasse (2012-07-17 16:36)
    I din mening är alltså facket alltid objektivt? Jag trodde att vissa fackförbund faktiskt stod socialdemokratin väldigt nära och i vissa fall faktiskt var samma personer…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.