Edward Riedl (M)

Det är dags för obligatorisk a-kassa

Det ligger i tiden att vi får en obligatorisk a-kassa i Sverige. Den är redan till största del finansierad via skattsedeln och inte via fack-avgiften. Nuvarande system är en gammal relik som handlar om att politiska fackförbund i allians med socialdemokratin ska kunna hålla ett grepp om människor. Även om vi aldrig får med socialdemokraterna på den här reformen kan jag ändå tänka mig att vi går vidare med stöd av andra oppositionspartier som också inser det förlegade i dagens ordning. Självklart ska alla omfattas av a-kassan när de faktiskt redan idag till största del är med och betalar för den via skattsedeln.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

12 kommentarer

  1. JonasE

    Du/ni brister i trovärdighet i denna fråga, då det är ni som ligger bakom de hårdare regler som gör att allt fler inte omfattas av a-kassan !.

  2. Conny Forsström

    Och vad händer med löneutveckligen i Sverige med en obligatorisk a-kassa? För jag utgår från att ni menar att a-kasseersättningen ska vara lika för alla och INTE utgå från den lön man eventuellt haft tidigare.

  3. lf

    Oj,oj.Det låter så bra det du säger.Ni kunde väl ha börjat med att inte försämrat A-kassan som ni gjorde direkt efter valet.Den billiga politik som utgår från att ni har försämrat i de sociala systemen och sedan säger ni att ni skall titta över och förbättra sen, har ju väljarna genomskådat.
    Men jag ställer en enkel fråga i ett annat ärende:Tycker du att Sverige skall förse diktaturer med vapen.Du har ju i andra sammanhang ondgjort över diktaturstater.
    Väljarna måste få veta var du står.

  4. men...

    … alla betalar för sjukförsäkringen också, men det är ju ett ”bidrag” nu som väldigt få får lov att använda

  5. Janne

    OJ, OJ, OJ!!! Då var det äntligen dags att göra en hundraåttigraders tvärvändning Edward Riedl? Knappast intressant att införa en rättvis akassa där alla betalar in samma obligatoriska peng och på samma vilkor får ta del av den gemensamma potten som betyder att alla får samma ersättning oavsett inkomst? Nej, skulle inte tro att M är intresserad av det trots att det är ett arbetarEminusEparti.

  6. REx

    men…, det du kallan sjukförsäkring är ingen försäkring och det är definitivt inte avsett för alla utan det är ett skattefinansierat stödsystem som skall hjälpa dem som är sjuka och har nedsatt arbetsförmåga. Det fungerar inte perfekt men gudarna skall veta att det gjorde det inte under de föregående regeringarna heller.

    Och ni som anser att regeringen har försämrat A-kassan, för vilka andra privata föreningar och organisationer anser ni att skattebetalarna skall betala era avgifter? Björklöven? IFK Göteborg? Friluftsfrämjandet? Dataföreningen? Självklart så skall inte skattebetalarna stå för dessa kostnader. (Att det sedan är A-kassorna som höjt era avgifter är också en sak att komma ihåg. Visserligen så beror det på förändrat regelverk men om nu facken är så pigga på att använda andras pengar så varför inte använda sina egna för att subventionera avgiften och inte ropa på skattebetalarna?)

    Sedan så känns det ganska självklart att inom branscher med hög arbetslöshet och stor risk att bli arbetslös så är riskpremien högre. Man kanske inte skall välja det man tycker är roligt och bli arbetslös utan tänka lite längre än så.

  7. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2012-03-11 14:25)
    Till skillnaden för trovärdigheten hos er socialdemokrater som tjänar pengar på att tvångsbeskatta LO-medlemmarna…:) Detta mot deras vilja dessutom.

  8. Edward Riedl

    Svar till lf (2012-03-11 17:06)
    Jag tror tvärtemot dig att fackets medlemmar inte kommer att acceptera att mot sin vilja tvingas göda det socialdemokratiska partiet med pengar som borde gå till arbetet med att ta tillvarata deras intressen.

    Din fråga om vapenexporten hänvisar jag dig till mina bloggar i frågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.