Edward Riedl (M)

Opinionsläget

De olika opiniionsmätningarna visar nu att socialdemokraterna går framåt när de gjort sig av med Juholt. Det kanske inte är så förvånande. Däremot kommer media och medborgare till slut att börja ställa frågor till vad socialdemokraterna vill och vilka de vill samarbeta med. Om inte annat kommer det att ske desto närmre valet vi kommer. Då räcker det inte att peka på vad som inte är bra utan då måste också konkret politik presenteras.

Exempelvis ungdomsarbetslösheten är alldeles för hög i Sverige. Det har den varit de senaste 30 åren i Sverige och även i våra nordiska grannländer. En orsak är det starka skyddet vi har på arbetsmarknaden för de som redan har ett jobb. Från regeringen har vi sjösatt en bred reformagenda för att minska ungdomsarbetslösheten. Sänkta arbetsgivaravgifter för unga under 26, lärlingsutbildning, satsningar på olika utbildningar, sänkt restaurangmoms (där många unga får sitt första jobb) och mycket mer. Socialdemokraterna kritiserar ungdomsarbetslösheten och deras politiska förslag så här långt är att fördubbla arbetsgivaravgiften för unga under 26 år så det blir mycket dyrare att anställa dem och ta bort lärlingsplatserna. Till slut kommer människor att ställa sig frågan: Hur blir det mer jobb för unga med den politiken.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Ni har inte läst mitt förslag till ungdomsarbetslösheten. Mycket bättre än den arbetsmarknads och bostads politik som förs idag ihop med investerings satsningarna.
    Bra med lärlingsutbildningar, de andra du nämner är inte hela konkreta åtgärder till att få ett mer levande och rikare välstånd i Sverige än vad den är idag.
    Ni måste gå till botten av den höga arbetslösheten bland bruksorterna och förtätning i vissa stadsdelar där resurserna är mindre än andra ställen.
    Infrastruktur satsningar där det faktiskt gör mer nytta. Varför inte kollektivtrafik i landsbygden att bygga ut. Ja, det är mycket jag kan ta upp här, ack utrymme brister.

  2. Ante Johansson

    Problemet är att varken sossar eller högern styr direkt över det som starkast påverkar arbetslösheten, nämligen lönebildningen. Riksbanken anser att lönebildningen fungerar så dåligt att det krävs drygt 6 procents arbetslöshet för att inte lönerna ska stiga för mycket och därmed ge inflation. Högern har försökt att påverka lönebildningen med att sänka a-kassan, diffrensierade akasse-avgifter och jobbskatteavdrag men jämviktsarbetslösheten verkar inte ha påverkats nämvärt. Därför har inte riksbanken sänkt den beräknade jämviktsarbetslösheten utan den ligger kvar där den legat dom senaste tjugo åren på drygt 6 procent dvs massarbetslöshet. Vi får väl se om (s) kommer på nått bättre sätt att få en lönebildning som ”tål” låg arbetslöshet och därmed få ner jämviktsarbetslösheten. Jag är tveksam. Varken (s) eller (m) har en politik som leder till full sysselsättning trots att dom till väljarna påstår att dom har en politik som ska leda till full sysselsättning. Ren bluff.

  3. Edward Riedl

    Svar till Krister Klermalm (2012-03-07 09:17)
    Det finns säkert mycket mer att göra. Men pengarna räcker inte till allt och då måste vi prioritera de mest kostnadseffektiva satsningarna.

  4. Edward Riedl

    Svar till Ante Johansson (2012-03-07 12:26)
    Delar i vanlig ordning inte dina slutsatser fullt ut även om det givetvis finns poänger i resonemanget. men självklart kan vi med politiska beslut och stimulanser påverka nivån på arbetslösheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.