Edward Riedl (M)

Barnfattigdom

Få saker väcker våra känslor som barnfattigdom och allt den symboliserar. Glädjande nog är det i Sverige allt färre barn som växer upp med en eller två föräldrar som lever på socialbidrag. Trots det försöker socialdemokraterna och inte minst tidningen aftonbladet att sprida en annan bild. Den gamla politiken under socialdemokraterna skapade ett stort utanförskap där många barn växte upp under fattiga förhållanden. Genom alliansregeringens jobblinje är det idag allt färre barn som växer upp under fattiga förhållanden. Genom att fortsätta med en politik som syftar till att få med fler i arbetslivet kommer vi att kunna fortsätta minska antalet barn som växer upp under fattiga förhållanden (en eller två föräldrar som lever på socialbidrag).

Edward Riedl (M).

16 kommentarer

  1. Galen Pannan

    För att få en stadig ekonomi krävs ett tillsvidarejobb, inte enbart praktik. Jag har inte sett att det blivit någon skillnad. Jag skulle gärna vilja ta del av statistik om du besitter någon sådan att fler människor idag har tillsvidarejobb jämfört med när socialdemokraterna satt vid makten. Att medelinkomsten ökat för alla medborgare.
    Även om sjukersättning ger mycket låg inkomst ger den ändå mer än socialbidrag, vilket var femte sjuk har idag – socialbidrag. Var drar vi gränsen?
    Jag växte själv upp med barnfattigdom och du ska inte tro att mina föräldrar inte hade arbete. Det finns för mycket att ta hänsyn till där att det inte räcker att skylla på motsatta partiet.
    Ett tillsvidarejobb garanterar inte heller någon vettig inkomst, du propagerade bara för ett tag sedan om att alla jobb är bra. Även lågavlönade. Lågavlönade föräldrar har sällan om aldrig råd att ge vad barnen behöver.
    Tuffare regler vet jag att ni infört, men jag vet inte hur det fungerar i verkligheten.
    Ibland är det inte så enkelt som att säga ”jobblinje”.

  2. Krister Klermalm

    Här lever en i dåtidens begrepp, rättare sagt benämning på samhällets sista trygghet – försörjningsstöd heter det. Så säger en å annan att något har en medeltida politik.

    Ska vi verkligen glädjas och vara tacksamma att beroende vilka delar av barnfattigdomen statistiken räknar på minskar eller ökar. – Där försörjningstödet ökar i många kommuner av utförsäkringen ur välfärdsystemen. – Där välfärdsystemen ihop med A-kassorna av bords- och paragraf-ryttare i med direktiven och lagar leder till betalninganmärkning av långa handläggningarna i avslag mm och tiden gör att dessa hamnar i långvarig fattigdom. – Där trygghets faktorn inte existeras i systemen i rättsäkert eller ekonomisk balans över tid.

    Även under socialdemokraterna tid gjordes det inga åtgärder kring detta heller. Utan låter detta fortsätta även på kommunalt nivå att inte stävja mot att hamna i ett låst läge att inte kunna ta sig ur försörjningstödet. Med eran jobblinje bidrar inte heller till trygg ekonomi för dessa som far emellan olika systemena och nivåer av inkomster ifrån dessa. Även ni skapar utanförskap där många barn växer upp under fattiga förhållanden av att sätta föräldrarna i oro om sin livsituation att kuna få någon gång en tillsvidare anställning istället för fiktiva arbeten som praktik och Fas 3 jobb, samt ekonomiska risk att bli vräkt under tiden eller får betalninganmärkning som försvårar det. Allt för denna osäkra väldfärdsystemen är konstruerade till fattigdom.

    Med detta i bakgrunden så fungerar inte eran jobbpolitik till att få med fler i arbetslivet att kunna fortsätta minska antalet barn som växer upp under fattiga förhållanden med försörjningstöd.

  3. JonasE

    Som vanligt så försöker Moderater unkomma det faktum att den relativa fattigdommen har ökat markant, genom att prata om den reella fattigdommen!!…..fegt!!.

    Alliansens politik för att få fler i arbetslivet, går mest ut på att göra livet svårare för utsatta grupper som inte har jobb av olika anledningar, som i sin tur innebär att denna grupps ekonomiska besvär ökar, för just barnfattigdom beror ju på att deras föräldrar är fattiga…eller??.

    På detta så har Alliansens ett jobbskatteavdrag som inte skapar jobb, utan bara större skillander mellan inkomstgrupperna!!.

    Skall man jämföra den nuvarande relativa fattigdommen med den som fanns under Socialdemokraternas tid, så blir denna jämförelse inte smickrande för Alliansens politik, och den bild som Socialdemokraterna och vissa media sprider stämmer inte med Alliansens budskap och det är väl därför som du anser denna bild fekatig!!…..sanningen är för obekväm för Moderaterna??.

  4. Pär Andersson

    Enligt Rädda Barnens statistik från 2010 bröts en trend. Mellan åren 1997 och 2007 sjönk barnfattigdomen från 22,3% till 10,9%. Redan första året med alliansregering steg sedan barnfattigdomen till 11,5% vilket var ett tydligt trendbrott (en ökning med 10.000 barn), allt enligt Rädda Barnen. Har ni moderata kampanjbloggare försetts med annan statistik av oraklet Schlingmann så är det er ensak, och ni har all rätt att sprida den, men jag litar på Rädda Barnen.

  5. Socialbidrag...

    Jag är en ensamstående mamma, som är sjuk!!!
    Pga att ni vunnit de sista valen så lever mina barn i fattigdom!!!
    De sista månaderna har jag varit utförsäkrad…och därför tvingats söka socialbidrag….och arbetsförmedlingens insatts för att se om jag är sjuk eller inte blev 3 möten under 3 månader på sammanlagt 1.5 timma!!!
    Nä, låt socialdemokraterna komma till makten igen, dom som har empati och hjälper istället för att misstro!
    Läkare och jag själv är övertygade att jag är så pass sjuk att fortsatt sjukbidrag hade varit det riktiga, pga era nya regler blev jag utförsäkrad, vet inte om jag kan bo kvar i min lägenhet, barnen mår dåligt pga detta…vart ska vi ta vägen???
    Som jag ser det nu är fosterhemsplacering och att själv leva på gatan enda utvägen… TACK Moderaterna!

  6. Edward Riedl

    Svar till Galen Pannan (2011-06-02 16:16)
    SCB har mycket statistik på sin hemsida. Sedan kan jag bara hålla med om att det är tufft för människor med lågavlönade arbeten. Det är därför jobbskatteavdraget är viktigt. Alla som arbetar ska ha det rimligt bra. Så har det inte varit – Och vi måste fortsätta förbättra.

  7. Edward Riedl

    Svar till Krister Klermalm (2011-06-02 17:18)
    Du missar poängen. Det är självklart viktigt att veta om vi är på rätt eller fel väg alldeles oavsett. För om vi är på rätt väg, vilket jag hävdar, så ska vi inte göra mindre av det som faktiskt minskar barnfattigdomen.

  8. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2011-06-03 02:32)
    Är det fegt att nyansera debatten så människor inte luras att tro att människor i allmänhet har fått det sämrre när de i själva verket har fått det bättre?

  9. Edward Riedl

    Svar till Socialbidrag… (2011-06-05 21:27)
    Jag kan omöjligt kommentera det som du skriver på ett bra sätt. Hör gärna av dig till mig personligen så kan vi prata mer.

  10. Socialbidrag

    Skulle vara väldigt intressant att få höra din åsikt ang min och mina barns situation…Hur får jag tag på dig personligen ???

  11. Edward Riedl

    Svar till Socialbidrag (2011-06-07 14:24)
    Stort tack för att du tog dig tid och ork att ringa mig. Jag lovar att göra mitt bästa för att inte fler ska behöva hamna i kläm som du har gjort.

  12. Krister Klermalm

    Jag har inte missat poängen huvudtaget. För oavsett om det gäller ”den absoluta fattigdomen” och ”den relativa fattigdomen” så existeras fattigdomen – och det fortsätter i var dag som går när ni inte stoppar dessa utförsäkringar av ”faktiska sjuka” föräldrar som får göra av med allt dem har först innan dem får ifrån Socialförvaltningen. Tala om att föra en politik till förfall för föräldrarna till barnen. Detta har jag inte missat i verkligheten med given poäng.
    I statitistiken kan du ta med vissa grupper och andra inte med i resultatet om fattigdomen samt vrida å vända på siffrorna hit och dit för att låta vara bättre än det är.

    Ni själva skapar utanförskap av utförsäkringarna av faktiska sjuka (bland annat av flyttningarna emellan systemen) – där många barn växer upp under fattiga förhållanden av att sätta föräldrarna i oro om sin livsituation. Att kunna någon gång får en tillsvidare anställning av ”faktiska nya jobb” istället för fiktiva arbeten som praktik och Fas 3 jobb. Att i en ekonomiska risk att bli vräkt under tiden eller får betalninganmärkning som försvårar det av A-kassornas partagrafryttare och osmidiga regelverk.

    Allt för denna osäkra väldfärdsystemen är konstruerade till fattigdom. Ni vill inte ta i detta infekterade välfärden att råda åt tillfrisknande istället för hålen som existeras idag.

    Det är ni som gör att folk tror sig att vi har fått det bättre, när det enda verket enbart gäller som har jobb, inte för dessa som tar sitt ansvar för sina liva att bli friska eller få sig ett jobb eller att kunna spara till eget kapital för nyföretagande. Istället för den förnedring och söndring som sker idag.
    När ska ni erkänna det verkliga livet som bland andra ni istället slår undan benen för dessa ansvarstagande personen utan någon makt över sina egna liv – utan är i välfärdens, förmögnas och politikernas bojor.

    Så heter det försörjningsstöd det du får ifrån socialtjänsten. Uppdatera ordbanken inom välfärden.

  13. JonasE

    Det är stor skillnad på att nyansera och förneka, det senare är precis vad du och andra Moderater håller på med!!.

    Långt ifrån alla har fått det bättre, och SCB siffror över hushållens ekonomi 2009 visar visserligen att de allra flesta hushåll har ökat sin disponibla inkomst efter skatt, men skillnaden i privatekonomisk utveckling är stor mellan olika grupper i samhället.
    Man kan säga att vinnarna är de med fast jobb med medel- eller höga inkomster, boende i småhus eller bostadsrätt.
    Och förlorarna är resten, då Jobbskatteavdraget äts upp av alla höjda avgifter för låginkomsttagare!!.

    Andelen ensamstående med låg ekonomisk standard har ökat från 11 procent i början av 2000-talet till 27 procent 2009, också enligt SCB!!.

    Det står också att läsa att i SCB:s statistik(FASIT) att den grupp med sämsta procentuella inkomstökning är just låginkomsttagarna, och på SCB:s tiogradiga skala så så ökar den procentiella inkomsten med varje högre inkomstgrupp mellan2009-2012.
    Den den med lägst inkomst(1) har: -0,8%, +0,7%, +0,4%, +0,3%, i inkomstöking under de åren.
    Medans den högsta inkomstgrupen(10) har: +5,0%, +2,4%, +2,3%, +10,0%, i inkomstökning under samma år!!.
    Som jämförelse så är medelvärdet för alla tio inkomstgrupper de åren: +1,6%, +1,5%, +1,6%, +4,8%.
    Så rika blir rikare och fattiga får smulorna, -intet nytt i Moderaternas värld alltså!!.

    Så nyansera eller förneka??, det senare är Moderaterna väl inövade på!!.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.