Edward Riedl (M)

Det är dags att göra a-kassan obligatorisk

Det är en orimlig ordning att politiska fackförbund i Sverige fortsätter att administrera a-kassan när den till största del dessutom bekostas av skatter. Att den bör bli obligatorisk, omfatta alla som arbetar, är dessutom högst rimligt då även de som inte omfattas av a-kassan faktiskt till stor del är med och betalar för den. Vi har skattefinansierade trygghetssystem på alla andra områden – Låt det nu också omfatta arbetslöshetsförsäkringen. Regeringen har en utredning som ska komma med svar senast 2013 på hur framtiden ska se ut på det här området.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , , ,

18 kommentarer

  1. Johan Hedin

    Visst vore det en välgärning att separera a-kassorna från fackförbunden, men obligatorisk a-kassa vore en stor frihetsinskränkning och i praktiken en ny (stor) dold skatt.
    MVH
    /Johan

  2. Edward Riedl

    Svar till Johan Hedin (2010-11-13 12:06)
    Eftersom arbetslöshetsförsäkringen till cirka 90% är finansierad via skatten så är inskränkningen marginell då de som valt att stå utanför redan betalar större delen av avgiften redan.

  3. JonasE

    Först så försämrar ni A-kassan på många punkter, sen så vill ni gör den till ett obligatorium, så att den som inte klarar den nya hårdare kraven för att få ut A-kassa, inte har valet att ej betala till denna A-kassa som idag!..är det valfrihet??.

    Att göra systemet mer rättvist, och mer för alla, måste ju göras innan man ens funderar göra det obligatoriskt.
    Till exempel en städerska på hotell betalat 10ggr med i a-kassa än en läkare, i rena kronor räknat (undrar hur mycket i procent av lön det blir??), är en av många orättvisor som mäste rättas til innan ett obligatorium ens bör övervägas!.

  4. Alejandro Caviedes

    Edward, vem menar du betalar till a-kassan utan att omfattas av den? Samtliga löntagare betalar en socialförsäkringsavgift som de sen har rätt att ta ut i ersättning när de blir arbetslösa förutsatt att de uppfyller arbetsvillkoren. Även om du inte är med i a-kassan, har du rätt till alfa-kassa då du är med och betalar avgiften. Är du med i a-kassan, betalar du lite extra, och har rätt till högre ersättning.

    Du kanske ska kolla upp fakta innan du yttrar dig.

  5. Dennis

    Johan Hedin , har du problem med att trafikfösäkringen är obligatorisk? Den är ju till för att om det händer något då du kör så ska inte andra kliva in och betala för dig. Samma sak är det ju faktist med a-kassan. Det visar sig nämligen att folk blir utan jobb trots att de inte har a-kassa. I dessa fall så måste vi andra skattebetalare många gånger gå in och betala försörningsstöd åt folk bara för att de inte tagit sin ansvar och betalat sin a-kasseavgift.

  6. Alejandro Caviedes

    Dennis, du har helt fel. Den som inte gått med i en a-kassa, betalar ändå en del av sin lön till arbetslöshetsförsäkringen. Det är därför den som inte gått med i a-kassan, får en grundersättning från alfa-kassan. Är du med i a-kassan, betalar du lite extra och får därför högre ersättning. Men avgiften har höjts och ersättningen sänkts av högerregeringen, som vill göra medlemskapet obligatoriskt efter att de gjort det svårare att kvalificera sig för en försämrad ersättning.

  7. Dennis

    Alejandro, förnekar du att det förekommer fall där folk utan a-kassa söker försörjningsstöd när man blir arbetslös? På vilket sätt påstår du att mitt tidigare är helt fel?

  8. Edward Riedl

    Svar till Jonas Sandström (2010-11-13 12:15)
    Det är något en utredning måste ta fram alternativ för. Vi kan aldrig helt likställa arbetstagare och företagare. Det är heller knappast önskvärt. Däremot måste vi fortsätta öka tryggheten (vi har redan genomfört flera sådana reformer) för den som väljer att gå från anställning till företagande.

  9. Edward Riedl

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-11-13 16:54)
    Ditt sätt att försvara dagens ordning är knappast förvånande då du är en facklig socialdemokrat. Jag menar att detta är en otidsenlig hållning. Enda skälet till att fackförbunden administrerar a-kassan är för att ni lättare ska kunna värva medlemmar till facket. Det är knappast omtanke om arbetstagarna det handlar om.

    Cirka 90% av a-kassan finansieras via skattsedeln. Det är detta som gör nuvarande ordning svår att försvara.

  10. Edward Riedl

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-11-13 16:56)
    Det som är problematisk med debatten är att du blott är ett sakintresse och inget annat. Du försvarar självklart nuvarande ordning tillsammans med alla andra som lever på den här ordningen. Att du ens försöker få någon att tro att de två delarna i arbetslöshetsförsäkringen skulle vara rena gentemot varandra är verkligen att försöka bluffa läsarna.

  11. Edward Riedl

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-11-14 14:53)
    Om de två delarna i arbetslöshetsförsäkringen vore rena från varandra skulle ditt resonemang kännas mer ärligt.

    Men en uppriktig fråga till dig Alejandro: Varför ska inte arbetslöshetsförsäkringen hanteras på samma sätt som de andra delarna i våra trygghetssystem?

  12. Alejandro Caviedes

    Edward, a-kassan finansieras inte av skattsedeln. Den finansieras dels av a-kasseavgiften som ni höjt, och dels av socialförsäkringsavgiften.

    Dennis, jag förnekar inte att folk som utförsäkras från a-kassan söker soc, som finansieras av skattsedeln. Men varför de gått ur a-kassan är för att regeringen höjt avgiften.

    Riedl, jag vore inte emot en obligatorisk a-kassa, om man faktiskt fick valuta för pengarna. Men ni har höjt avgiften trots att försäkringen är överfinansierad, och sänkt ersättningen. Ett obligatorium innebär att tvinga folk att betala dyrt för ngt de snart inte får ett skit för

  13. Alejandro Caviedes

    Apropå herr Riedls anklagelser att jag företräder sakintressen… så man är redan från början diskvalificerad från en diskusion om a-kassa om man är facklig, eller?

    Det är klart att jag som facklig företräder ett särintresse: I den här frågan företräder jag den över 70% av den arbetande befolkningen som är fackligt ansluten i ngt av de tre centralorganisationerna, som liksom jag är emot de försämringar i a-kassan ni genomfört och ert förslag på obligatorium.

    På samma sätt företräder du ett annat särintresse: svenskt näringslivs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.