Edward Riedl (M)

Röda korsets anseende tar skada när byråkratin blir för stor och dyr

Jag har tidigare försvarat Röda korset när det gällde Bengt Westerbergs rätt till relativt högt arvode. Det är rimligt att den som är ytterst ansvarig för en stor organisation får ett relativt högt arvode. Människor med stort ansvar och i ledande positioner måste få rimliga ersättningar för sina insatser. Det är givetvis alltid lätt att bara vara emot och försöka ta billiga poänger i den här typen av frågor. Men arvoden skall vara skäliga och rimliga.

Men när kostnaderna för byråkratin och ledningen blir för stor och dyr är det ett problem oavsett om det handlar om en organisation som Röda korset eller en investmentbank. För i grunden handlar det om förtroende för verksamheten. Självklart måste duktiga medarbetare och ledare avlönas och arvoderas – Men när byråkratin tar alltför stora resurser av verksamheten i anspråk blir förtroendet i slutändan skadat.

Jag kommer fortsatt att skänka pengar till Röda korset. Men jag förutsätter att ansvariga i ledande ställning påbörjar en förändring som gör att förtroendet kan återupprättas. Jag skänker pengar för att de skall göra nytta för människor som har det svårt. Jag accepterar att en del går till administration, byråkrati och duktiga ledare. De som är ytterst ansvariga kan till och med ha höga arvoden och löner. Men det måste finnas balans i verksamheten. Nu gör det inte det längre.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. lf

    Vet du E det är en ganska bra blogg.Men det blir så konstigt då han säger han(BW) kan ställa upp nästan gratis.Vad skall vanliga människor tänka.Vad är det då det som driver engagemanget.Han lever ju jättebra på sin riksdagspension.Jag kommer inte att lämna något bidrag till Röda Korset men jag är villig att betala mera i skatt för det är enligt min mening den STÖRSTA SOLIDARISKA HANDLING vi ger för att utjämna skillnader i samhället och ge bistånd.EV vad tycker du.

  2. Edward Riedl

    Svar till lf (2010-04-04 21:01)
    Jag delar din uppfattning i stort i den kommentar du skriver. generell välfärd skall inte bygga på allmosor utan på fördelning genom skatter. Däremot är det bra med frivilligorganisationer likt Röda korset som bidrar till att göra livet bättre för människor som har det svårt i andra länder. Dessutom kan Röda korset (genom sin höga trovärdighet hos flyktingar i Sverige) vara ett viktigt komplement i olika avseenden även här hemma med offentlig finansiering. EX. för krigs och tortyrskadade som inte vågar uppsöka offentliga inrättningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.