Edward Riedl (M)

Sänkt skatt för pensionärer med alliansen

Alliansregeringen har två gånger den här mandatperioden sänkt skatten för pensionärerna. Dessutom är det flera ministrar som uttalat behovet av fortsatta lättnader för de som lämnat arbetslivet bakom sig.

När socialdemokraterna hade regeringsmakten 1994-2006 föreslog vi moderater sänkt skatt för pensionärerna vid sammanlagt tio tillfällen i Sveriges riksdag. Varje gång röstade socialdemokraterna ner detta.

Nu sitter vi vid regeringsmakten och har redan genomfört två skattesänkningar för pensionärerna och vi har aviserat fortsatta skattesänkningar. Då helt plötsligt rasar socialdemokraterna mot detta… De säger att skatten för pension och arbete skall likställas om de vinner valet. Men de berättar inte om det bara innebär att de som jobbar skall få betala högre skatter eller om de vill sänka skatten ytterligare för pensionärerna. Om de bara tänker höja skatten för de som arbetar håller de just nu på med falsk marknadsföring och om de tänker sänka skatten för pensionärerna borde de berätta hur de tänker finansiera det.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

10 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Läs o begrunda, kan ge dig förklaring senare om du inte förstår

    Beskeden gavs under ett anförande på Handelshögskolan i Göteborg. Under anförandet erkände Borg att grunden till Sveriges goda statsfinanser ändå lades under Göran Perssons regeringstid, efter en fråga från Vänsterpartiets tidigare talesman i ekonomiska frågor, Johan Lönnroth.

    ”Det är klart att Göran Perssons historiska insats är monumentalt betydelsefull för Sverige. Vi kan ha haft olika synpunkter på hur man borde sanerat vår ekonomi. Men den sanering de gjorde är oerhört viktig för att vi har en god ordning i vår ekonomi.”

  2. Johan Karlsson

    Det är nog bara Lars Gidlöf och ett fåtal andra, gissningsvis Isak, If och Bertil, som aldrig kan erkänna att ”motståndaren” gör rätt ibland. Jag tror GP var en kompetent politiker, och jag anser att han gjorde en bra insats för att sanera ekonomin efter Palmes och Carlssons experiment på 80-talet. Däremot inte sagt att jag stödde hans politik fullt ut. Sedan har nuvarande regering förvaltat arvet efter GP på ett förträffligt sätt. Det tror jag han skulle hålla med om också. Visst finns det goda exempel inom oppositionen idag också. Exempelvis Peter Erikssons förslag att sälja SAS.

  3. Jonas E

    Vilken regering var det som skapade skatteskillnaden mellan pensionärerna och arbetande från början!!.
    Och nu klappar man sig på bröster för att man utjämnar den skillnad man själv skapat!!.
    Det är som att putta omkull för en gammal pensionär som råkar gå förbi, och sen hjälpa denne upp och tycka att man varit hjälpsam!!.

    Allianslogik

  4. Edward Riedl

    Svar till Lars Gidlöf (2010-02-19 21:39)
    Det är väl ingen statshemlighet utan går att läsa i dagstidningar. Precis som Göran Perssons kritik av Mona Sahlins och de röd-grönas skattehöjartaktik inför valet.

  5. Edward Riedl

    Svar till Johan Karlsson (2010-02-19 23:51)
    Det är viktigt att sanning bemöts med sanning. Fortfarande försöker socialdemokrater, fackliga socialdemokrater och socialdemokratiska ledare påstå att krisen i början av 1990-talet skall belastas den borgerliga regeringen trots att alla vet att det är nonsens.

    För mig är det en styrka att kunna se fördelar hos sina politiska motståndare och erkänna när man har fel.

  6. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-02-20 09:08)
    På vilket sätt får en pensionär det sämre automatiskt när någon annan får det bättre…? Det om något är en snurrig logik jag inte förstår mig på.

    Tvärtom har alliansen förbättrat för landets pensionärer. Kritiken kan möjligen vara att vi borde gjort mer – Vilket vi nu också säger och planerar att göra något åt.

    Sossarna som styrde Sverige 1994-2006 gjorde inga förbättringar när de hade chansen.

  7. Jonas E

    På vilket sätt försvarar du att inte skattesänka för dom som behövde det mest: pensionärerena, sjuka, arbetslösa. Utan först ta dom som behövde det minst: dom som redan har en bra inkomst genom att kunna arbeta. Kom nu inte dragandes med busschafförer, sjuksköterskor och dyl, för du vet att det inte är dom jag menar.

    För att inte glömma dom som absolut behövde det minst, det 10% mest välbetalda. OJ vad många miljarder staten skulle ha kvar om man uteslutit de 10% från skattesänkningen.

    Skylla på Sossarnas historik: var det inte du som ville hålla dig till nutid ??.

  8. Hans

    Edward Riedl man måste verkligen förundras av din intellektuella nivå, den du visar på din blogg.

    Jag undrar om du verkligen tror på det du skriver, om du gör det så är jag orolig för dig.

    Du kryper runt som en ”slamkrypare” låtsas som att alliansen inte ”sparkat” på pensionärer, låtsas att tro att ni sänkt skatten för dom som skjutit fram sin lön!

    Du gör gällande att det borgerliga misslyckandet i början på 90-talet berodde på S – ”bullskit”!

    Om alliansens politiker till någon del delar din uppfattning så hoppas jag som borgerlig väljare att vi förlorar valet i höst!

  9. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-02-20 16:49)
    Det du och andra debattörer ofta glömmer är att en sammanhängande politik måste kombinera tillväxtfrämjande åtgärder med fördelningspolitik. Attt endast hålla på med fördelning av befintligt välstånd raserar själva basen för väståndets uppbyggnad.

    Det är mot den bakgrunden Sverige och flera andra länder infört jobbskatteavdrag och liknande för att klara den ekonomiska tillväxten.

  10. Edward Riedl

    Svar till Hans (2010-02-20 21:37)
    Mitt inlägg beskriver verkligheten (kom gärna på besök) där vi (alliansen) sänkt skatten för pensionärerna två gånger under denna mandatperiod.

    Den politik som bedrevs på 1980-talet grundlade den bostadsbubbla som briserade i början av 1990-talet för en några månader gammal borgerlig regering. Att ni ens försöker skylla detta på de borgerliga partierna vittnar om er låga tilltro till människor att genomskåda även de enklaste lögnerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.