Edward Riedl (M)

Ungdomsarbetslösheten är för hög i Sverige

Sverige har den högsta ungdomsarbetslösheten i Europa. Men vad beror det på? När det gäller arbetslösheten för samtliga åldersgrupper sticker inte Sverige ut på något sätt. Men i den globala finanskrisens spår är det de unga i Sverige som haft det svårast.

Stefan Fölster och Malin Sahlén från Svenskt Näringsliv har skrivit en bra artikel på aftonbladet om hur de unga i Sverige diskrimineras. Med rådande lagstiftning och fackets arbete skyddas den som varit anställd länge på bekostnad av den som haft en kortare anställning.

Socialdemokrater kritiserar regeringen för den höga arbetslösheten hos ungdomar. Samtidigt har jag inte hört att de är beredda att minska skyddet för de som haft längre anställningar vilket skulle behövas för att minska nackdelarna för de yngre. Sist in först ut. Vem förstår inte att det slår mot de unga?

Det går inte både att äta kakan och ha den kvar. Det går inte at systematiskt missgynna de unga på arbetsmarknaden och sedan förvånas över att arbetslösheten hos den gruppen sedan sticker ut.

Både lagstiftning och fackets inställning måste på sikt förändras om inte en stor del av den unga generationen skall hamna utanför.

Läs artikeln av Stefan Fölster och Malin Sahlén.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

8 kommentarer

  1. lf

    Stefan Fölster är väl ingen ledstjärna i vårt Sverige.
    Hur vill du Edvard Ridel lösa ungdomsarbetslösheten?

  2. Isak

    Det är inte så länge sedan som vi hade rena ”Vilda Västern”
    på våra arbetsplatser. Dom som hade under 9 mån.anst. hade
    1 veckas uppsägnng, övriga hade 2 veckor. Gamla och utslit-
    na arbetare blev ersatta med yngre. Ordet anställnings-
    trygghet var ens inte uppfunnet. Svenska arbetare blev be-
    handlade som nutida gästarbetare. Denna siutation på sven-
    sk arbetsmarknad rådde på 1960-talet. Förbittringen var
    stor och demonstrationerna var många. Vi kunde gå till en
    regering och kräva ökad trygghet från godtyckets anarki.
    Vi fick de så kallade ”Åmanlagarna”. Dessa var jag stolt
    över.

  3. Edward Riedl

    Svar till lf (2009-12-06 18:57)
    Socialdemokrater och vänsterdebattörer förfasar sig över att Sverige har så hög ungdomsarbetslöshet kontra omvärlden. Artikeln av Fölster visar vad det beror på. Det starka skyddet av de som länge funnits på arbetsmarknaden betalas av dem som varit där kortare tid.

    I förlängningen tror jag både lagstiftare och fack måste se över både lagstiftning och facklig tillämpning för att öka de ungas skydd på arbetsmarkanden.

    Men det i särklass viktigaste är att vi fortsätter med en politik som ger fler möjligheten till ett eget arbete.

  4. Edward Riedl

    Svar till Isak (2009-12-06 22:52)
    Jag tror ingen vill tillbaka dit – Varken anställda eller seriösa arbetsgivare. Men vänsterdebattörers kritik av den höga ungdomsarbetslöheten i Sverige har sin förklaring i det starka skyddet för den som varit länge på arbetsmarknaden. Vore intressant att höra vad de har för realistiska förslag på att motverka det som de kritiserar.

    Långsiktigt tror jag dock att även de ungas skydd på arbetsmarkanden måste stärkas även om det drabbar dem som varit länge på densamma.

  5. Mikael

    Hej!

    Ungdomsarbetslösheten är ett SVENSKT problem. I England så har man Entry Level Jobs precis som i Kanada, Amerika och Australien. Problemet är att vi dessutom har en MASSIV bortsortering av fullt friska välutbildade människor från arbetsmarknaden bara för att arbetsgivarna HATAR människor som har examen inom de samhällsvetenskapliga disciplinerna från universitet och högskolor. Detta har jag själv fått erfara och det pågår dagligen, dag ut och dag in, månad in och månad ut. Många jag känner berättar samma sak nämligen total UTFRYSNING!. Vi är mobbade av SVERIGE!.

  6. Edward Riedl

    Svar till Mikael (2009-12-07 17:51)
    Det finns precis som du beskriver flera förklaringar med olika betydelse för den höga ungdomsarbetslösheten vi har. Enligt flera kunniga på området pekas dock lagstiftning och fack ut som förklaringar. Men det är givetvis skadligt att så många unga människor ställs utanför arbetsmarknaden mot sin vilja.

  7. Curth B

    Problemet är inte LAS eller facken. Utan högeranhängare och arbetsgivare som gärna vill kunna utnyttja människor. Bara se alla förslag som kommer från Centern, Folkpartiet, samt många moderater och Arbetsgivarparter. Lägre ingångslöner, få sägas upp när man vill under det första året på en anställning. Bara att läsa förslagen får en att rysa att det finns sådana människosyn idagen Sverige 2009. Edward varför genomför denna regering inte en lagändring NI har ju MAKTEN ?? Och stort stöd i riksdagen verkar det ju finnas bland många i alliansen. Eller vågar ni inte för att det är valår ?

  8. Edward Riedl

    Svar till Curth B (2009-12-08 16:35)
    Att inneha regeringsmakten innebär inga frikort att genomföra förslag som saknar folklig förankring. De flesta av oss i Sverige vill ha en stark arbetsrätt och ett got skydd på arbetsmarknaden. Samtidigt måste vi också se vilka negativa konsekvenser detta har för dem med svag/kort förankring på arbetsmarkanden.

    Det är tråkigt om du inte ser kopplingen mellan den höga arbetslösheten bland ungdomar och ”sist in och först ut” är det svårt att enkelt förklara vilka åtgärder vi behöver vidta. Oaktat vilken färg på regeringen vi har kvarstår detta problem för de unga på arbetsmarknaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.