Edward Riedl (M)

USA står upp för friheten

Det känns tryggt att veta att även president Barack Obama, trots sin tidigare retorik, fortfarande står upp för frihet i omvärlden. Hans beslut att inte lämna det afghanska folket i sticket tillsammans med hans djärva inrikespolitiska agenda kan göra honom till en av de stora amerikanska presidenterna. Det finns inget land i världen som är så lätt att kritisera som USA, och många gånger med rätta. Men utan USA och de värderingar om frihet och demokrati vore världen en mycket sämre plats. USA har upprepade gånger kommit till den fria världens försvar trots att det är ett ungt land. Hitler hade troligen lagt hela Europa under sina fötter utan USA. Sovjetkommunisterna hade troligen haft längre tentakler och gjort mer skada utan USA. Ändock finns det inget land vi älskar att kritisera mer än USA.

Både Obama och USA kommer att få kritik för sina fortsatta ansträngningar i Afghanistan. Men det ökade militära engagemanget tillsammans med civilt bistånd och utbildning av de afghanska strukturerna med polis och militär kan förhoppningsvis leda till att afghanerna får friare och bättre liv än någonsin tidigare. Det är värt fortsatt västerländskt engagemang.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

  1. Johan Karlsson

    Det sorgligaste är att många som kritiserar USA samtidigt ofta tar antingen kommunismen eller nazismen i försvar. Med de kunskaper som finns om dessa terrorideologier känns det otroligt att människor fortfarande förespråkar dem. Frihet kontra folkmord, livegenskap, terror samt ekonomisk och teknologisk efterblivenhet borde vara ett givet val. Sen finns det såklart avigsidor även med USA. Två av de större är som jag ser det sjukförsäkringssystemet och den högre utbildningen som till stor del bekostas av de studerande själva.

  2. Classe

    Du måste väl ha förläst Dig på Stålmannen, Batman och liknande historier. Vilka låg bakom blodbadet i Chile och Vietnamkriget om inte USA. Säg mig i vilket land finns inte CIA och opererar bara för att komma in och försöka utse USA-lakejer till regeringschefer. Och om något land inte tillåter detta så stämplas de som terrorister och skall bekämpas med vapen. Du kan också se Michael Moore´s film 11/9 2001. Jag försvar inte hellre vad Sovjet kommunismen ställt med. Det är med demokrati ett land skall byggas och styras. Något som den gamla högern som Du företräder inte vill veta av.

  3. Johan Karlsson

    Jag har sett Michael Moores tre första filmer. Mannen är utmärkt, som komiker. Däremot är hans filmer extremt vinklade och sprängfyllda med såväl faktafel som rena falsarier. Här analyserar en amerikansk journalist några av filmens påståenden: http://www.davekopel.org/terror/59Deceits.pdf
    En fråga: Om en majoritet av ett folk röstar på ”den gamla högern”, är det odemokratiskt då? Vänstern har sedan länge förvanskat ordet demokrati till att vara en beskrivning av deras egen ideologi. Att tro på ett annat samhälle uppfattas som ”odemokratiskt”, vilket du själv säger.

  4. Per-Ola Moström

    Imperialism heter ”Den fria världens försvar” i Riedls demagogi. Vi kommer ihåg Vietnam. Vi kommer ihåg stödet till juntan i Chile. Vi kommer ihåg anklagelserna att Irak hade kärnvapen och så överföll man landet med bomber. När kan bomber ge barn lugn och fred? Aldrig.

    Ja raden av kriminella övergrepp kan göras hur lång som helst.

    Men moderaterna bockar och buger och försvarar alla USA:s övergrepp i ”demokratins namn”.

    Att dom använt radioaktivt material i stridsspetsar i Irak gör ingenting för en moderat. Alla medel är tydligen rätt för att den amerikanska kulturen erövrar hela världen!

  5. Edward Riedl

    Svar till Johan Karlsson (2009-12-03 10:27)
    Jag delar din uppfattning. Jag hoppas Obama lyckas väl med sin inrikespolitiska agenda när det gäller sjukvården. Ett rikt civiliserat land som inte kan ta hand om människor som blir sjuka känns märkligt.

  6. Edward Riedl

    Svar till Classe (2009-12-03 10:34)
    Självklart skall ett land byggas och styras med demokrati. Om detta är vi eniga. USA har som jag skrev begått många fel genom sin unga historia. Min slutsats handlar om att de detta till trots gjort mer gott än ont och att världen vore en betydligt sämre värld utan dem.

    Problemet för världens demokratier är de totalitära regimer som utmanar de grundläggande värdena om mänskliga fri och rättigheter oavsett om det gäller Hitler eller någon talibanledare i Afghanistan. Dessa går inte alltid att bekämpa med enbart ord utan att väldigt många människor får lida.

  7. Edward Riedl

    Svar till Johan Karlsson (2009-12-03 11:42)
    Även jag har haft stort underhållningsvärde av hans filmer. När det gäller sjukvården tror jag dock han står mig närmre än till och med Obama.

  8. Edward Riedl

    Svar till Per-Ola Moström (2009-12-03 13:45)
    Till skillnad från vad du påstår skrev jag att USA begått många fel under sin korta historia. Däremot menar jag att de tillfört världen mer gott än ont och att världen hade varit en mycket sämre värld utan dem.

    Krig är givetvis aldrig bra men dessvärre ibland nödvändigt. Oavsett om diktatorn heter Hitler eller Saddam så går det ibland inte att undvika att den fria världen faktiskt i slutändan med vapen säger stop.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.