Edward Riedl (M)

Jobbskatteavdraget i verkligheten

Socialdemokraterna och de andra vänsterpartierna har varit emot varje steg i jobbskatteavdraget. Jag möter dessutom en del människor som inte tycker de märkt särskilt mycket av de sänkta skatterna på arbete. Men verkligheten är en annan – Ta reda på hur det verkligen ser ut. Råkar ni rösta på sossarna och Mona Sahlin kan det sedan vara för sent.

För en sjuksköterska som tjänar 22 000 kronor i månaden har alliansregeringens jobbskatteavdrag inneburit att hon/han har kvar 16 400 kronor mer per år efter skatten är betald.

För en gymnasielärare som tjänar 25 000 kronor i månaden har alliansregeringens jobbskatteavdrag inneburit att hon/han har kvar 18 300 kronor mer per år efter skatten är betald.

För en ekonom som tjänar 29 000 kronor i månaden har alliansregeringens jobbskatteavdrag inneburit att hon/han har kvar 24 800 kronor mer per år efter skatten är betald.

För en familj med två yrkesarbetande har alliansregeringens jobbskatteavdrag ineburit ordentliga lättnader. Mellan 30 000 – 40 000 kronor mer per år att röra sig med är vanligt för en vanlig svensk familj. Det är något att tänka på när ni skall rösta om ett år. Kom ihåg att det har betydelse vem som styr Sverige.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

8 kommentarer

  1. Jan Lövgren

    Det har alltid lönat sig att jobba oavsett vad alliansregeringen påstår. Visst märks det i lönekuveret att skatten sänkts men jag mår inte bättre för det, då jag vet att sjuka, arbetslösa och pensionärer får bära hela bördan. Sjuka och arbetslösa dubbel börda eftersom villkoren försämras med skattesänkningen. Satsa dessa pengar på omställningsjobb eller utbildning i stället där det gör bäst nytta. Den borgerliga regeringen har slagit undan fötterna totalt för de som vill komma igen efter sjukdom eller efter att ha blivit arbetslös.
    Solidaritet är enda vägen till välfärdssamhället, men det fattar inte ni borgare.

  2. Knegarn

    Tackvare alliansen har vår familj kunnat åka utomlands varje år, något vi aldrig hade råd med förut. Det man ofta glömmer är att det faktiskt är vi som jobbar som betalar för de som är sjuka och arbetslösa. Något som jag förövrigt gärna hjälper till med, men anser att det inte är mer än rätt att vi som jobbar för lite mer över varje månad.Blir att premiär rösta på M i nästa val.

  3. Också knegare

    Knegarn, klart det är dom som jobbar som betalar för arbetslösa och sjuka. Men man kan inte sänka skatterna med 100 miljarder och tro att de får samma hjälp. Du kan inte båda ha kakan och äta den. Dina extra kronor i plånboken betalas av någon.
    Om välfärden försämras vem betalar då egentligen för skattesänkningen? Jo du som inte får god vård och skola när du behöver den. Rika kan alltid betala.

  4. Edward Riedl

    Svar till Jan Lövgren (2009-08-22 16:09)
    Tyvärr har du fel. Det har inte alltid lönat sig att arbeta för alla människor. Även idag finns det, inom låglöneyrken, där den ekonomiska skillnaden mellan arbete och inte arbete är alltför liten. Många glömmer bort att det också finns en kostnad förknippad med att arbeta.

    Men alliansregeringen har gjort det mer lönsamt att arbeta jämfört med den tidigare regeringen.

    Dessutom är inte antalet arbetstillfällen eller människor i arbete något statiskt eller på förhand givet. Med rätt uppmuntran blir det både fler arbetstillfällen och fler människor i arbete. Det gynnar både den enskilda människan men också samhällsekonomin.

  5. Edward Riedl

    Svar till Också knegare (2009-08-23 11:42)
    Det var precis det mandatet vi i allians för Sverige sökte när vi gick till val 2006 – Göra det mer lönsamt att arbeta. Det innebär att en vanlig familj med vanliga inkomster idag faktiskt har bra mycket mer kvar i plånboken när skatten är betald. I en familj där båda arbetar, oavsett vilka arbeten de har, skall inte leva på marginalen. När det lönar sig mer att arbeta blir det också fler människor i arbete vilket är positivt för samhällsekonomin i övrigt.

    Jag hälsar dig välkommen att rösta på oss i nästa val. Kom ihåg att det har betydelse vilka som styr Sverige.

  6. Edward Riedl

    Svar till Också knegare (2009-08-23 11:42)
    Ditt resonemang stämmer inte. Ingen annan regering har satsat så mycket skattepengar på sjukvården som alliansregeringen gjort den här mandatperioden. Skolan har inte fått mindre pengar och utbildningsväsendet i stort satsas det på som aldrig förr. Så den gemensamma välfärden har på intet sätt stått tillbaka som du vill göra gällande.

    Dessutom är inte antalet arbetstillfällen något statiskt och på förhand givet. Beroende på vilken politik som förs skapas olika förutsättningar för nya jobb att växa fram. Alliansregeringens jobbpolitik har varit mycket framgångsrik så här långt. Trots att vi befinner oss i den djupaste ekonomiska krisen på 100 år har vi det väldigt bra i Sverige. När fler människor arbetar och betalar skatt blir det mer pengar till välfärden trots att vi betalar något lägre skatter. Det är bra matematik.

  7. Curre

    Ditt snack håller inte ! hur mycket dyrare blev det att va med i A-kassan så nu har ni skapat en andra klassmedborgare. Dom rika har fått stora skattesänkningar på lånade pengar så underskottet i landetsbudget ökar med er politik !

  8. Jacob

    Regeringen har försökt göra a-kassan mer försäkringsmässig. Någonstans kring 80-90 procent är fortfarande skattefinansierad. Skattesänkningarna har definitivt varit större än avgiftshöjningarna i a-kassan.

    Låginkomsttagare har fått de största procentuella skattesänkningarna. Progressiviteten i skattesystemet har ökat efter de här skattesänkningarna, dvs. skillnaden mellan rikas och fattigas procentsatser har ökat till de fattigas fördel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.